EUR: 305,38 Ft
CHF: 270,98 Ft
2017. július 28., péntek
Szabolcs

Extra

Bojkottal fenyegetik az Oscar-díjat a fekete bőrű művészek

Az Oscar-gála bojkottálásával fenyegetőznek fekete bőrű művészek, köztük Spike Lee és Jada Pinkett Smith, mert a színészi kategóriákban már második éve csak fehér bőrű jelöltek esélyesek az amerikai filmakadémia díjára.

A rendező és a színésznő hétfőn jelentette be, hogy nem vesz részt az idei ceremónián. Az 58 éves Spike Lee, aki novemberben tiszteletbeli Oscar-díjat kapott életművéért, az Instagram közösségi portálon közzétett üzenetében azt írta, nem támogathat egy hófehér Oscar-gálát. A rendező emlékeztetett arra, hogy épp Martin Luther King emléknapján tette közzé sorait. Az Egyesült Államokban január harmadik hétfőjén tisztelegnek az 1968-ban meggyilkolt polgárjogi harcos emléke előtt. “Negyven fehér bőrű színész két év alatt… Mi nem vagyunk jó színészek?!” – vetette fel, hozzátéve, hogy a többi kategóriát nem is akarja taglalni.

A Facebookon közzétett videoüzenetében Jada Pinkett Smith szintén azt mondta, hogy nem megy el a február végi ceremóniára. A színésznő – akinek férje, Will Smith esélyes volt a Golden Globe-díjra a Sérülés című filmben nyújtott alakításáért, Oscarra viszont nem jelölték – úgy fogalmazott, eljött az ideje annak, hogy a színes bőrűek figyelmen kívül hagyják az amerikai filmakadémia díját. Mint fogalmazott, lealacsonyító könyörögni az elismerésért vagy akár csak kérni. “Van méltóságunk és hatalmunk” – jelentette ki.

Többen már tavaly bojkottra szólítottak fel amiatt, hogy a színészi kategóriákban kizárólag fehér bőrű jelöltek szerepeltek, a közösségi hálón pedig elterjedt az OscarsSoWhite hashtag. Nem tudni, hogy részben emiatt-e, de a Neil Patrick Harris vezette gála nézettsége 16 százalékkal csökkent a 2014-es adathoz képest, és hat éve nem látott mélypontra süllyedt.

Spike Lee úgy vélekedett, az Oscar-díj csak egy része a problémának, és a filmiparban mélyen gyökerező gondok vannak a sokszínűséggel. “Az igazi csata nem az Oscar körül zajlik, hanem a hollywoodi stúdiók és a tévécsatornák vezetőinek irodáiban, ott dől el, hogy mi készül el, és mi kerül a kukába” – írta, hozzátéve, hogy azok az igazán fontos szereplők, akik megadhatják a zöld jelzést egy-egy projektnek.

Az amerikai filmakadémia – amúgy fekete bőrű elnöke – már röviddel az idei jelöltek január 14-i bejelentése után csalódottságának adott amiatt, hogy a színészek között ismét csak fehérek szerepelnek a listán. A tavaly történtek után Cheryl Boone Isaacs nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a 2016-os show jobban tükrözze a társadalom sokszínűségét: házigazdának Chris Rock színészt, komikust kérték fel, a ceremónia rendezőinek pedig a Django elszabadul című film producereit, Reginald Hudlint és David Hillt. Közülük Rock és Hudlin fekete, Hill fehér bőrű.

Az újabb bojkottfelhívás után a filmakadémia elnöke közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmazott: elismerését fejezi ki az idei jelöltek kiváló munkája iránt, de elszomorítja és dühíti a kirekesztés. Hangsúlyozta, hogy változásokra van szükség, ennek érdekében az általa vezetett intézmény radikális változásokat tervez tagságának átalakítására. Az elkövetkező napokban és hetekben áttekintik a tagtoborzást annak érdekében, hogy a jövőben sokszínűbb legyen a több mint 6200 embert számláló testület.

Cheryl Boone Isaacs emlékeztetett arra, hogy a hivatalba lépése óta eltelt négy évben már több intézkedést hoztak azért, hogy változatosabb legyen a tagság. “De a változás nem jön olyan gyorsan, mint ahogy szeretnénk. Többet kell tennünk, jobban és gyorsabban” – fogalmazott. Megjegyezte, hogy a mostani helyzet nem példa nélküli az akadémia történetében, az 1960-as, 1970-es években a fiatalítás volt a nagy feladat. “2016-ban a sokszínűség, minden értelemben: faji, nemi, etnikai tekintetben és a szexuális orientációt illetően.”

Kapcsolódó Cikkek

 • Évekre rács mögé kerülhet Lópici fia

  Évekre rács mögé kerülhet Lópici fia

  Ahogy arról a Lokál korábban beszámolt, pár hete Szilágyi Istvánt saját fia csúnyán helyben hagyta. Péter súlyos testi sértés miatt június óta előzetesben ül, és a legfrissebb információk szerint öt év börtönnel is sújthatják.

 • Milliárdokat keres testével Statham

  Milliárdokat keres testével Statham

  Több mint 50 millió dollárra, azaz mintegy 15 milliárd forintra becsülik Jason Statham jövedelmét. Az 50 éves akciósztárról eddig is köztudott volt hogy nem ingyen mutogatja a kockás hasát és aprítja a rosszfiúkat az akciófilmjeiben, hanem sok millió dolláros gázsikért.

 • Pitt hűtlensége miatt lett beteg Jolie

  Pitt hűtlensége miatt lett beteg Jolie

  Súlyos betegségekkel küzdött Angelina Jolie. A színésznő legújabb interjújában őszintén beszélt a válásáról Brad Pittel, melyben olyan szinten belebetegedett, hogy magas vérnyomással és arcidegbénulással is hónapokig kezelték az orvosai.