EUR: 310,36 Ft
CHF: 267,92 Ft
2017. szeptember 21., csütörtök
Máté, Mirella

Belföld

Bővülhet még a támogatottak köre

Az utóbbi hetekben visszatérő kritika a családok otthonteremtési kedvezményével (csok) kapcsolatban, hogy az állami program csupán töredékét éri el a társadalomnak, ezért aztán a többség helyett egy szűk kisebbség jár jól. A statisztikai hivatal nyilvántartása másról tanúskodik.

gyerekek, családok, KSH (Fotó: MTI)

Fotó: MTI

Több mint 2,7 millió családot tartanak nyilván Magyarországon a tavalyi adatok szerint – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Lokál érdeklődésére. A kategórián belül 935 ezer család nem nevel gyereket, 969 ezer pedig egyet. Három vagy annál több gyereket 218 ezer családnál regisztráltak, vagyis ők azok, amelyek már most is maradéktalanul igénybe vehetnék a csok kínálta 10+10 millió forintot. Ez az arány tehát egyáltalán nem tekinthető elenyészőnek, még akkor sem, hogyha egyéb feltételek hiányában nyilvánvalóan nem százszázalékos a jogosultság a támogatások lehívására az érintetteknél.

A csok ellenzőinek másik előszeretettel használt érve az, hogy a közfoglalkoztatottak (a legfrissebb statisztikák szerint ők durván 240 ezren vannak) köre kimarad az otthonteremtési programból. Egy hét eleji háttérbeszélgetésen a kormányzat részéről azt mondták, hogy már dolgoznak a kérdésen, tavasszal pedig egy épkézláb javaslattal állnak majd elő a helyzet kezelésére. A megoldás lényege az lehet, hogy a 10 millió forintos állami támogatásban ez a réteg is részesülhetne, de az ehhez kapcsolódó 10 millió forintos kamattámogatott hitelt már nem vehetnék fel.

Kapcsolódó Cikkek

  • Rétvári Bence: Az EU-támogatások nem adományok

    Rétvári Bence: Az EU-támogatások nem adományok

    Az uniós integrációval Magyarország a csatlakozás előnyei mellett annak minden hátrányos következményét is vállalta, így az EU-támogatások nem tekinthetők adománynak, azokat hazánk jogos ellentételezésként kapja – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára az Európai Szociális Alap fennállásának 60.

  • Családbarát szülészeteket hoz létre a kormány

    Családbarát szülészeteket hoz létre a kormány

    A születésszám növekedése érdekében családbarát szülészeteket alakít ki a kormány – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Magyar Gyermekorvosok Társasága kongresszusának megnyitóján csütörtökön Győrben.