EUR: 325,69 Ft
CHF: 283,45 Ft
2018. június 21., csütörtök
Alajos, Leila

Egyéb XI.kerület

Budaörsön a kitelepített németekre emlékeztek

A magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapján Budaörsön tartottak megemlékezést. Hetven évvel ezelőtt, 1946. január 19-én innen indult el az első vagon, amellyel itt élő németeket deportáltak.

Koszorúzás a Országos Német Elűzetési Emlékműnél és mise Budaörs ( Fotó: Sáfár Tibor)

Az emléknapon koszorúkat és mécseseket helyeztek el a budaörsi Ótemetőben, amely a magyarországi németség egyik legrégebbi épen maradt temetője

A megemlékezésen Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere felidézte, hogy 1946-ban ezen a településen kezdődött a németek kitelepítése, hetven évvel ezelőtt a város történetének legszomorúbb napjait élte. Hartmut Koschyk, a német kormány kivándorlási kérdésekért és nemzeti kisebbségekért felelős megbízottja a múlttal való szembenézés jó európai példájának nevezte az emléknapot, amiért köszönetet mondott a magyar kormánynak, a parlamentnek és a magyar embereknek. Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke kifejtette, a 200 ezer kitelepített magyarországi német között alig voltak olyanok, akik ne úgy érezték volna, hogy Magyarország a hazájuk.


– Ezeket a fájdalmas történeteket nem szabad elfelejteni, ugyanakkor csak a múltra és a múltban elszenvedett sérelmekre nem lehet identitást alapozni. A magyarországi németek ma már egyszerre németek, magyarok és európaiak. Ennek a közösségnek anyanyelve és kulturális öröksége megőrzésével modern, XXI. századi képet és önképet kell kialakítania – húzta alá. A budaörsiek megemlékezésén Orbán Viktor miniszterelnök is elmondta véleményét.

Budaörs, 2016. január 19. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésen a budaörsi Nepomuki Szent János-templomban 2016. január 19-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Orbán Viktor Európa megtartásáról is beszélt a budaörsi Nepomuki Szent János-templomban

– A legkisebb esélyt sem adhatjuk egy olyan világ eljövetelének, amelyben hasonló rendeletek és listák születhetnek – hívta fel a figyelmet, hozzátéve: csak egy szuverén ország erős kormánya képes megvédeni különböző nemzetiségű állampolgárait a külső erőktől és az azokat kiszolgáló belső csatlósoktól. A miniszterelnök hangsúlyozta: hetven éve egy kitelepítésnek álcázott deportálás zajlott le Magyarországon és Európa más országaiban.


Koszorúzás a Országos Német Elűzetési Emlékműnél és mise Budaörs ( Fotó: Sáfár Tibor)

A ma Budaörsön élő német nemzetiségiek is részt vettek a megemlékezésen

– Azokban az időkben Európa kétszer is kapitulált egymás után: először a nemzetiszocializmus, majd a nemzetközi szocializmus csábításának engedett – fogalmazott, hozzáfűzve: szomorú közös nevezője a nemzeti- és a nemzetközi szocializmusnak, hogy a kollektív bűnösség elve alapján egész népeket voltak képesek marhavagonokba terelni.

– Európa egyesítésének döntő oka éppen az volt – folytatta Orbán Viktor –, hogy soha többé ne fordulhassanak elő ilyen szörnyűségek. Ma azonban napról napra bomlik a kontinens biztonsága, kerül veszélybe keresztény kultúrára épülő életformája. Ma már nem az a kérdés, hogy egymás ellen fordulnak-e az európai nemzetek, inkább az, lesz-e Európa.

– A magyarországi németek szenvedéstörténete emlékeztessen minket arra, hogy az ember elidegeníthetetlen joga ott élni, ahová született. (…) Adjon a Jóisten elegendő kitartást és türelmet, hogy Európát megvédjük és megtartsuk. És adjon elegendő erőt, hogy a szülőföldön maradás jogát Európán kívül is érvényesíteni tudjuk.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.