EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Belföld

Czeizel sem tudta, valójában hány gyereke lehet

Czeizel Endrének nem csak öt gyereke lehet! Meglepő, de a professzor korábban spermadonor volt, a mintákért pedig száz forintot kapott. Erről még ő maga vallott életében. 

A Két életem, egy halálom című könyvben a genetikus számos megdöbbentő dolgot árul el életéről. A könyv több része is nagy port kavart, ám az egyik legmegdöbbentőbb részletéről eddig még nem sok szó esett. Czeizel ugyanis feketén-fehéren leírja, hogy öt gyermekén kívül bizony több gyermeke is lehet, akikről nem is tud.

Első felesége halálát egy darab sajt okozta

Czeizel első feleségétől három gyermeke született: Balázs, Barbara és Gábor. Judit asszony tragikus körülmények között hunyt el: megakadt egy darab sajt a torkán, amitől megfulladt, mielőtt segíthettek volna rajta. Czeizel épp egy szlovákiai konferenciáról jött hazafelé, amikor megtudta a szörnyű hírt. Innentől kezdve a gyerekekre és a munkára koncentrált, mígnem később megismerkedett Erzsébettel, aki haláláig a felesége, társa volt.

„Részt vettem a spermatológia hazai megteremtője, Molnár Jenő továbbképzési kurzusán. Vele később is együttműködtem. Nem csak tudományosan. Nem tudom, ilyeneket illik-e kibeszélni – vajon szegény Judit, az elhunyt feleségem, mit szólna ehhez –, de ha már belekezdtem, befejezem. Molnár Jenő már akkoriban, az 1970-es évek elején végzett mesterséges ondóbevitelt, azaz inszeminációt. Ennek két formája van. Az egyik, amikor a férfi partner ondójával végzik, annak gyenge minősége miatt.

A másik az idegen ondóval történő inszemináció, amikor a férfinak lényegében nincs ondósejtje. Ilyenkor idegen ondóra van szükség. Ennek beszerzési körülményei akkoriban még nem voltak szabályozva. Szóval Jenő bátyám időnként szólt, hogy Bandi, kellene egy ondóminta. Ilyenkor Judittal félrevonultunk, és a tudomány haladása érdekében produkáltunk egyet. Kaptunk érte száz forintot, amiből nagyon jót tudtunk vacsorázni. Mostanában sokszor eszembe jut, hogy talán nem csak öt gyermekem van…” – vallotta meg könyvében a professzor, így egy kicsit sem lenne meglepő, ha több felnőtt gyermeknek is Czeizel lenne a vér szerinti édesapja.

Budapest, 2015. április 13. Czeizel Endre orvos-genetikus 80. születésnapja alkalmából rendezett köszöntésen Budapesten, a New York Palota egyik rendezvénytermében 2015. április 13-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

Budapest,
MTI Fotó: Mohai Balázs

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Elsodort egy nőt a villamos Budapesten

  Elsodort egy nőt a villamos Budapesten

  Nekiesett a 12-es villamos oldalának egy nő a főváros IV. kerületében lévő István úton pénteken – erősítette meg az ORFK Kommunikációs Szolgálata az MTI értesülését.

 • Vonának az antiszemitizmus miatt fontos Irán

  Vonának az antiszemitizmus miatt fontos Irán

  Az Irán-barátság és az Izrael-ellenesség, illetve az antiszemitizmus szorosan összefügg a Jobbik ideológiájában. A párt lassan másfél évtizede ápolja a kapcsolatokat Iránnal, Vonáék még választási megfigyelőket is hoztak volna onnan Budapestre – írja az Origo.

 • Így néz ki a robbantó!

  Így néz ki a robbantó!

  Pénteken vezették a rendőrök a Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetőjét az előzetes letartóztatásról döntő tárgyalásra Budapesten.