EUR: 309,50 Ft
CHF: 288,61 Ft
2017. március 30., csütörtök
Zalán

Egyéb VIII.kerület

Egy kis melegség a nehézsorsúaknak

Józsefváros önkormányzata negyedik éve működtet egy Életmentő Pontot a Dankó utcában, ahova betérhetnek az utcán fagyoskodók, hogy átmelegedjenek. A szolgáltatás február végéig vehető igénybe, de volt olyan év, amikor a hideg időre való tekintettel meghosszabbították a nyitva tartást, hogy senki se fázzon.

Dankó3

A Dankó utca 18.-ban várja a rászorulókat az Életmentő Pont

A hajléktalanellátás nem tartozik helyi önkormányzati hatáskörbe, számos fővárosi intézmény várja a fedél nélkülieket szállással, de sokan mégsem veszik igénybe ezeket. Józsefváros önkormányzata ezért 2012 decemberében úgy döntött, részt vesz az utcán fagyoskodók segítésében. A Dankó utca 18.-ban Életmentő Pontot alakítottak ki, itt fűtött sátorral és meleg teával várják a szociálisan rászorulókat és krízishelyzetbe került személyeket, hogy senki se hűljön ki a köztereken.

Sára Botond

– A katasztrófavédelem, a rendőrség, a polgárőrség, a közterület-felügyelet, a városüzemeltetés és egészségügyi szakemberek idén is összefogtak a kerület vezetésével annak érdekében, hogy a csikorgó hidegben idén télen se kelljen senkinek az utcán töltenie az éjszakát és senki se fagyjon meg Józsefvárosban – mondta el Sára Botond alpolgármester. – Bár a hajléktalanellátás nem tartozik a kötelezően ellátandó önkormányzati feladatok közé, nem nézhetjük ölbe tett kézzel, ha valakinek nincs hol megmelegednie éjszaka, miközben odakint mínuszok vannak. Az Életmentő Ponton nemcsak a hajléktalanok találnak biztonságot a mínuszok elől, hanem azok is, akik egyébként fűtetlen lakásukban töltenék a hideg éjjeleket.

A szolgáltatás a hét minden napján este nyolc órától másnap reggel hat óráig vehető igénybe. A fagyos téli éjszakákon átlag 10-15 ember tér be a fűtött sátorba, ahol a biztonságos környezet és a meleg tea mellett információkat is kaphatnak a rászorultak; az itt dolgozók készségesen segítenek a szociális rendszer nyújtotta lehetőségek megismertetésével, hogy a bajbajutottak kitörhessenek nehéz helyzetükből.

Dankó

A sátor fűtött, ezért akár egy egész éjszakát el lehet itt tölteni

Kapcsolódó Cikkek

 • Európa kulturális központja lehet Debrecen

  Európa kulturális központja lehet Debrecen

  A közgyűlés frakcióvezetői közös nyilatkozat aláírásával erősítették meg, hogy teljes egyetértéssel indul a kulturális fővárosi címért folyó pályázaton Debrecen.

 • Túrával kezdték a tavaszt

  Túrával kezdték a tavaszt

  Kisgyermekes családok, fiatalok és nyugdíjasok egyaránt nekivágtak a budai hegyek zöldellő erdei útvonalainak a tavaszköszöntő…

 • Fatboy Slim a VOLT-on

  Fatboy Slim a VOLT-on

  A világ egyik legnagyobb múltú DJ-legendája visszatér a 25. Telekom VOLT Fesztiválon, június 26-án. Norman Cook, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, Fatboy Slim nevéhez olyan nagy slágerek fűződnek, mint a Praise You, a Rockafeller Skank vagy a Right Here, Right Now.