EUR: 312,83 Ft
CHF: 261,12 Ft
2018. április 27., péntek
Zita

Egyéb VIII.kerület

Egy kis melegség a nehézsorsúaknak

Józsefváros önkormányzata negyedik éve működtet egy Életmentő Pontot a Dankó utcában, ahova betérhetnek az utcán fagyoskodók, hogy átmelegedjenek. A szolgáltatás február végéig vehető igénybe, de volt olyan év, amikor a hideg időre való tekintettel meghosszabbították a nyitva tartást, hogy senki se fázzon.

Dankó3

A Dankó utca 18.-ban várja a rászorulókat az Életmentő Pont

A hajléktalanellátás nem tartozik helyi önkormányzati hatáskörbe, számos fővárosi intézmény várja a fedél nélkülieket szállással, de sokan mégsem veszik igénybe ezeket. Józsefváros önkormányzata ezért 2012 decemberében úgy döntött, részt vesz az utcán fagyoskodók segítésében. A Dankó utca 18.-ban Életmentő Pontot alakítottak ki, itt fűtött sátorral és meleg teával várják a szociálisan rászorulókat és krízishelyzetbe került személyeket, hogy senki se hűljön ki a köztereken.


Sára Botond

– A katasztrófavédelem, a rendőrség, a polgárőrség, a közterület-felügyelet, a városüzemeltetés és egészségügyi szakemberek idén is összefogtak a kerület vezetésével annak érdekében, hogy a csikorgó hidegben idén télen se kelljen senkinek az utcán töltenie az éjszakát és senki se fagyjon meg Józsefvárosban – mondta el Sára Botond alpolgármester. – Bár a hajléktalanellátás nem tartozik a kötelezően ellátandó önkormányzati feladatok közé, nem nézhetjük ölbe tett kézzel, ha valakinek nincs hol megmelegednie éjszaka, miközben odakint mínuszok vannak. Az Életmentő Ponton nemcsak a hajléktalanok találnak biztonságot a mínuszok elől, hanem azok is, akik egyébként fűtetlen lakásukban töltenék a hideg éjjeleket.

A szolgáltatás a hét minden napján este nyolc órától másnap reggel hat óráig vehető igénybe. A fagyos téli éjszakákon átlag 10-15 ember tér be a fűtött sátorba, ahol a biztonságos környezet és a meleg tea mellett információkat is kaphatnak a rászorultak; az itt dolgozók készségesen segítenek a szociális rendszer nyújtotta lehetőségek megismertetésével, hogy a bajbajutottak kitörhessenek nehéz helyzetükből.


Dankó

A sátor fűtött, ezért akár egy egész éjszakát el lehet itt tölteni

Kapcsolódó Cikkek

 • Michelisz tart a Hungaroringtől

  Michelisz tart a Hungaroringtől

  Soha nem ígérkezett még ilyen izgalmasnak Michelisz Norbert mogyoródi versenyhétvégéje. Az idén a túraautó-világkupában (WTCR) szereplő pilóta a helyezések mellett második kislánya születése miatt is izgulhat.

 • Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Utolsó állomására, Pécsre érkezett a Jószolgálat-díj 2017-es díjazottjait bemutató országjáró szabadtéri kiállítás. A díj 2016/2017-es évadának három díjazottja is Pécsett, illetve környékén segíti a rászorulókat: a Dr.

 • Megteltek Szeged parkjai

  Megteltek Szeged parkjai

  A tavasszal és a jó idővel az is együtt jár, hogy az emberek szeretnek minél több időt a szabadban tölteni.