2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Egyéb Tatabánya

Egy új közbiztonsági koncepció kialakítása a cél

Városunk az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tett a közbiztonság helyzetének javítására. Ezen törekvések első fontos lépése a közterületeket vigyázó térfigyelő kamerarendszer kialakítása volt. Molnár Tamás önkormányzati képviselő, közbiztonsági tanácsnok az önkormányzattal karöltve jelenleg is dolgozik a városi közbiztonsági koncepción, amely hosszú távon meghatározza majd a közbiztonságot érintő fejlesztési és képzési irányokat. Meggyőződése, hogy a városnak a közterületek biztonsága mellett fokozottan szerepet kell vállalnia a privát szféra védelmében is. Mint mondja, az elmúlt hónapok migránsválsága igencsak gyorsítja azon intézkedéseket, amelyek a tatabányai polgárok védelmét szolgálják.

12a

Molnár Tamás az önkormányzattal karöltve jelenleg is dolgozik a városi közbiztonsági koncepción


– A város korábbi közbiztonsági koncepciója 2009-ben született, minden érintett részvételével azon dolgozunk most, hogy ezt a mai kor kihívásainak megfelelően frissíthessük fel. Ebben nem engedhetünk, fel kell készülnünk a saját biztonsági intézkedésinkkel és technikai eszközeinkkel a saját szubjektív biztonságérzetünk kialakítására – mondja Molnár Tamás.
Az általa említett privát védelmet szolgálja a társasházi kamerarendszer kiépítésének önkormányzati támogatása, ugyanis a lépcsőházi kamerák kihelyezésével a társaságközösségek vagyona és  értékei nagyobb biztonságot élveznek, az esetleges rongálások, közösségben élőkhöz képest deviáns viselkedésből származó károk megelőzhetővé, helyreállításuk behajthatóvá válik. Ráadásul a kamerák, pszichikai hatásukon túl a személyi és vagyonbiztonságot sértő ügyekben valódi, bizonyító erejű segítséget is nyújtanak.


12a_kepbe
– Fontos, hogy a kiépített kamerarendszernek meg kell felelnie néhány szempontnak, de ennél fontosabb, hogy a rendszer üzemeltetését két évig meg kell őrizni. A kiépítéshez a társasházi lakások tulajdonosainak kétharmados határozati többsége szükséges, ami elég magasnak tűnik, de ha figyelembe vesszük az adatkezelés szigorú szabályait, már érthető, hogy egy ilyen rendszert nem üzemeltethet akárki – tájékoztatott a képviselő.
A rendszer üzemeltetőinek is meg kell felelniük a NAIH és a rendvédelmi hatóságok felé – a képviselő vagy az intézőbizottság által kötött szerződés  alapján a kamerarendszer  üzemeltetője a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói  tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvényben meghatározott személy lehet csak.
A támogatáshoz jelenleg rendelkezésre álló keret 1,3 millió forint, ám Schmidt Csaba polgármester a közgyűlésen hozzátette, semmilyen elfogadható pályázatot nem utasítanak vissza, minden pályázó társasház vagy lakásszövetkezet pályázatára megkeresik a forrást. A pályázati részletekről az önkormányzat ad felvilágosítást és ide is kell benyújtani a pályázatokat is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.