EUR: 307,69 Ft
CHF: 287,04 Ft
2017. január 18., szerda
Piroska

Külföld

Elkapták a világ legkeresettebb drogbáróját!

Mexikóváros, 2015. július 12.
A 2014. február 22-i képen Joaquin "El Chapo" Guzmánt, a hírhedt Sinaloa-drogkartell fejét (k) kísérik tengerészgyalogosok Mexikóvárosban. A mexikói hatóságok 2015. július 12-i közleménye szerint a latin-amerikai állam első számú drogbárója ismét megszökött a legszigorúbban őrzött mexikói börtönből. (MTI/EPA/Mario Guzman) *** Local Caption *** 51253041

A mexikói hatóságok elfogták az ország első számú drogbáróját, Joaquín Guzmánt, aki júliusban szökött meg – második alkalommal – a legszigorúbban őrzött mexikói börtönből – jelentette be az ország elnöke Twitter-mikroblogján pénteken.

“Küldetés teljesítve: elkaptuk. Tájékoztatom a mexikóiakat, hogy Joaquín Guzmán Loerát letartóztatták” – közölte Enrique Pena Nieto államfő Twitterén, köszönetet mondva a biztonsági szerveknek “a jogállamiság érdekében tett jelentős eredményért”.

Az AP amerikai hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó mexikói tisztségviselő azt mondta, hogy a drogbárót egy lövöldözést követően fogták el tengerészgyalogosok Sinaola szövetségi államban, a Kaliforniai-öböl partján lévő Los Mochis városában.

A mexikói haditengerészet megerősítette, hogy a tengerészgyalogosok megrohantak egy házat Los Mochisban, ahol tűzharcba keveredtek. Az akcióban öt fegyverest megöltek, hat embert őrizetbe vettek. Egy tengerészgyalogos megsebesült a lövöldözésben. A megrohant házban két páncélozott járművet, nyolc puskát – köztük két nagy kaliberű mesterlövész-fegyvert és gépkarabélyokat -, egy pisztolyt és egy gránátvetőt foglaltak le.

A mexikói drogháború egyik legfontosabb szereplőjének számító Sinaloa drogkartell vezetője, az “El Chapo” (Köpcös) néven is ismert férfi fél éve egy 1,5 kilométeres alagúton keresztül jutott ki az Altiplano börtönből, ahol 2014 februárja óta tartották fogva. Eltűnésének pillanatait a cellában térfigyelő kamera rögzítette, a felvétel felkerült az internetre is. Az alagútról készült képek alapján a drogbáró bandája egy 1,7 méter magas, 80 centiméter széles, világítással és szellőzőrendszerrel ellátott alagutat fúrt a börtön alá, amelynek bejárata a zuhanyzó alatt volt. A képsorok vágányokat és egy azokon közlekedni képes motoros kocsit is mutattak, amellyel a földet szállították el a járatból. A gengszternek a börtönön kívül és belül is voltak segítői. A szökéssel összefüggésben a börtönhatóságok több tucat alkalmazottját vették őrizetbe.

A drogbáró szökése, különösen annak körülményei igen rossz fényt vetettek a mexikói hatóságokra és Pena Nieto kormányára, miután az elnök megválasztásakor a drogkartellek befolyásának letörését és az általuk elkövetett véres bűncselekmények megfékezését ígérte.

A mexikói hatóságok a szökése óta nagy erőkkel vadásztak Guzmánra, több ezer rendőrt és katonát mozgósítottak kézre kerítése érdekében. Egy alkalommal meg is sebesítették egy rajtaütés során, de elfogni eddig nem tudták. A nyomozásban jelentések szerint több másik külföldi szerv mellett az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a kábítószer-ellenes hatóság (DEA) is segített.

Guzmán 2014-es – második – elfogása előtt Mexikó legnagyobb hatalmú drogbárójának számított. Drogcsempészettel, hamisított termékekkel, emberkereskedelemmel és zsarolással foglalkozó Sinaloa kartellje éves szinten dollármilliárdos forgalmat bonyolít. Ő maga átmenetileg a Forbes magazin által kiadott, a világ leggazdagabb embereit bemutató listára is felkerült.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Huaweinél tett látogatást Varga Mihály

  A Huaweinél tett látogatást Varga Mihály

  Magyarország a digitális technológiák fejlesztésének regionális központjává kíván válni – hangsúlyozta vendéglátóinak Varga Mihály a kínai Sencsenben a telekommunikációs termékeket gyártó Huaweinél, és az elektromos járműveket és akkumulátorokat előállító Build Your Dreamsnél (BYD) tett szerdai látogatásán.

 • Joachim Gauck: súlyos veszélyek fenyegetik Németországot

  Joachim Gauck: súlyos veszélyek fenyegetik Németországot

  A mai a “legjobb és legdemokratikusabb” Németország, amely valaha létezett, de súlyos veszélyek fenyegetik stabilitását – mondta szerdán Berlinben Joachim Gauck német szövetségi elnök az államfői munkásságát lezáró búcsúbeszédében.

 • Rejtély! Titokzatos hal- és sonkaszag terjengett az utak lesózása után

  Rejtély! Titokzatos hal- és sonkaszag terjengett az utak lesózása után

  Miután az önkormányzat alkalmazottai lesózták az utakat az olasz határ menti, délnyugati-szlovéniai Sezana városában, titokzatos hal- és sonkaszag kezdett terjengeni a környéken, a kutyák pedig “megbolondultak”, és ki akartak törni az udvarokból – közölte a szlovén és a horvát sajtó szerdán.