2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb

Emma Donoghue: A szoba

a szobaEz a könyv magával ragad és felemészt, nem könnyű letenni. Az ötéves Jack egy kicsi, tizenkét négyzetméteres szobában éli mindennapjait. Soha nem látta az eget, nem járt oviba, nem volt fagyizni − az édesanyjával él a szűk térben, akit egy brutális férfi évekkel ezelőtt elrabolt és többször megerőszakolt. Jack ebben a szobában született és nem ismer semmi mást ezen kívül, az édesanya pedig tudja, hogy muszáj valamit tenni, mert a szoba szűk már kettejüknek. A történet megmutatja, hogy miért eltéphetetlen a kötelék anya és gyermeke között és azt is, hogy a legfájdalmasabb helyzetben is segíthet a szeretet. A könyv pedig annak ellenére marad végig emberi, hogy egy kegyetlen és szürreális élethelyzetet mutat be. A kötetet az osztrák rém, Josef Fritzl ügye ihlette. Mint ismert, a kegyetlen férfi 24 éven át tartotta fogva saját lányát a családi házuk pincéjében. A torz párkapcsolatból több gyermek is született, akik az anyjukkal éltek a szűk, mocskos helyiségben. A szobából készült filmet a magyar mozik is bemutatják, a főszereplő, Brie Larson pedig Golden Globe-díjat kapott az alakításáért.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.