EUR: 309,11 Ft
CHF: 288,88 Ft
2017. március 28., kedd
Gedeon, Johanna

Belföld

Fapadossal nem megyünk sörözni

Jó lenne fapados bulijáratokkal kijárni prágai sörözésekre, vagy krakkói partikra? Úgy tűnik nem fogunk. A Lokálnak adott válaszok alapján olyan nagy számban nem vágyunk ezekbe a városokba, hogy megérje a légitársaságoknak.

Ismert tény, hogy a diszkont légitársaságok forgalmát jelentősen élénkíti a kocsmaturizmus. Ennek egyik kedvelt célpontja pont Budapest, ahol a romkocsmák kínálnak olcsó és változatos szórakozási lehetőségeket a nyugat-európai fiatalok számára. Kézenfekvő volna, hogy mi magyarok is bulijáratokkal röpülhessünk egy-egy prágai sörözésre vagy egy krakkói hétvégére. Ezekre a desztinációkra azonban nincs fapados járat, aki útra kel, választhat a vonat (Prágába minimum 6:43 óra, Krakkóba 11 óra), a busz (mindkét város 7-7:30 óra) vagy az autózás között.

wizz2

Bulijárat magyaroknak? Csúszós pálya

A Malév idejében ezek a városok – ahogy a többi közép-kelet-európai desztináció is Belgrádtól, Szkopjén, Bukaresten át egészen Moszkváig – a magyar fővárosból közvetlenül elérhetőek voltak. Elérhetőek most is, ám többnyire nem diszkont társaságokkal. A kínálatát folyamatosan bővítő Wizz Air megszerezte a marosvásárhelyi, a kijevi, a varsói, a moszkvai és szezonálisan a burgaszi repülés jogát, de ezeken kívül a közép-kelet-európai térség nagy központjai, köztük a már említett Prágával és Krakkóval csak hagyományos járatokkal, illetve vasúton vagy közúton érhetőek el.

A Malév idejében azért érte meg üzemeltetni ezeket a desztinációkat, mert elenyésző volt az úgynevezett point-to-point forgalom, vagyis a Balkánról a Malév járataival Budapestre érkező utasok 95 százaléka azonnal át is szállt egy másik Malév-járatra. Ez a piac azonban a Malév megszűnésével eltűnt, a helyét más szolgáltatók vették át, amik nem Budapesten keresztül szállítják ezeket az utasokat – magyarázta a Lokálnak Kurucz László, a Budapest Airport helyettes szóvivője, aki azt is elmondta, Krakkó korábban szerepelt a diszkont járatok kínálatában, de tekintettel az alacsony érdeklődésre megszűnt.

Az alacsony érdeklődés tényét erősíti meg Farkas Róbert, a Jó napot, Krakkó! Utazási iroda ügyvezetője is.Nem releváns a kis távolság miatt – válaszolta a Lokál azon kérdésére, hogy serkentené-e a Dél-Lengyelországba irányuló magyar turistaforgalmat egy krakkói fapados járat beindítása. A turisztikai szakember elárulta, a velük kapcsolatba kerülő 30 és 50 közötti, többnyire családos utasok elsősorban saját autóval utaznak Krakkóba és Zakopánéba, de népszerűek a menetrendszerű buszjáratok is, ezért nekik az hozhatna több utast, ha ilyen közvetlen járatok indulnának Miskolcról és Nyíregyházáról is.

A Lokál megkereste az érintett légitársaságokat is. Végül a francia futball Európa-bajnokság évében francia desztinációkkal bővülő Easyjettől és Wizz Airtől (utóbbi egyéb országokban található új célpontokat is kínál idén tavasztól) kaptunk szűkszavú válaszokat, amelyek szerint a társaságok figyelik a magyar piacot, de Krakkóba, Prágába egyelőre nem terveznek repülni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tarlós: nem lehet a végtelenségig folytatni a vitát a Római-partról

  Tarlós: nem lehet a végtelenségig folytatni a vitát a Római-partról

  Nem lehet a végtelenségig folytatni a vitát a római-parti védmű megépítéséről, a Fővárosi Önkormányzat nem akar mást, mint Budapest egyetlen, árvízvédelmi szempontból védtelen Duna-szakaszát megvédeni – hangsúlyozta Tarlós István főpolgármester kedden a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában.

 • Tasnádi: Csak testőrként mentem a találkozóra

  Tasnádi: Csak testőrként mentem a találkozóra

  Veszélyes emberekkel szervezett üzleti találkozóra kísérte el feltételezett bűntársát, ezért van most házi őrizetben – állította lapunknak Tasnádi Péter, akit a múlt héten fogtak el a zsaruk.

 • Dopeman emberei megrúgták a liberálisok aktivistáját?

  Dopeman emberei megrúgták a liberálisok aktivistáját?

  A rendőrség kiszállása vetett véget annak a csetepaténak, amely még múlt szombaton történt Budapesten, a VIII. kerületi Mátyás téren. Az MSZP által támogatott Dopeman aktivistái tűztek össze a liberálisok jelöltjeként induló Bolba Márta egyik aktivistájával, Erőss Gáborral.