EUR: 310,70 Ft
CHF: 259,56 Ft
2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Külföld

Fegyvertartás az Egyesült Államokban

Világszerte az Egyesült Államokban van a legtöbb fegyver magántulajdonban; statisztikai adatok azt mutatják, hogy 100 amerikai lakosra 88,8 jut, akinek van kézifegyvere, vagy puskája – olvasható az Injury Prevention című amerikai szaklap 2015-ben nyilvánosságra hozott felmérésében, amely szerint a fegyvertartók többségükben fehér, házas, 55 évet betöltött férfiak.

Az Action on Armed Violence (AOAV) aktivista szervezet adatai szerint az Egyesült Államokban közel 270 millió lőfegyver van magánkézben, más statisztikák viszont már 310 millióból indulnak ki.


A fegyvertartás szabályozása amerikai tagállamonként eltérő, amit tovább bonyolít a szövetségi, tagállami és megyei előírások ellentmondásossága. Texasban például 2016. január 1-jével nyíltan viselhetik fegyvereiket a lakosok akár a munkahelyükön, bevásárláskor, és az éttermekben is. Ugyanakkor az üzletek és az éttermek megtilthatják a belépést a fegyvert viselőknek.

Az amerikai alkotmány 1791-ben elfogadott második kiegészítése mondja ki a fegyverviseléshez való jogot. Az amerikai Legfelsőbb Bíróság 2008-ban hozott döntése alapján a fegyverviseléshez való jog egyéni jog. Ezzel a döntéssel alkotmányellenesnek minősítettek egy Washingtonban hozott törvényt, amely megtiltotta az amerikai fővárosban a magánszemélyeknek, hogy fegyvert tarthassanak. 2010-ben a Legfelsőbb Bíróság eltörölte a szigorú fegyverszabályokat Chicagóban is. A bírósági döntéseket a szabad fegyverviselést támogató és nagy befolyással rendelkező amerikai fegyverlobby, a Nemzeti Lőfegyver Szövetség (NRA) győzelemként ünnepelte.


Barack Obama amerikai elnök korábban egyik legfőbb belpolitikai célkitűzésévé tette a szigorúbb fegyvertartási szabályozást, miután 2013-ban egy ámokfutó a Connecticut állambeli Newtown egyik iskolájában 27 embert – köztük 20 gyereket – mészárolt le.

Az ilyen irányú törekvései azonban sorra megbuktak azb amerikai fegyverlobby ellenállása miatt.

Kapcsolódó Cikkek