2018. április 26., csütörtök
Ervin

Életmód

Fogyni akar? Vezessen táplálkozási naplót!

Sokan észre sem veszik, mennyi pluszkalóriát visznek be a szervezetükbe nassolnivalókkal, rendszertelen étkezésekkel, üdítőitalokkal vagy alkoholfogyasztással. Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos és testsúlygyógyász szerint a hatásos fogyókúra alapja a táplálkozási és mozgásnapló.

A rendelőnkben az a rutin eljárdietás, hogy minden fogyni vágyónak még az első találkozásunk előtt egy hétig táplálkozási és mozgásnaplót kell vezetnie. A naplók segítségével ugyanis pontosan nyomon követhető, hogy ki miért nem tud lefogyni, ténylegesen mennyi pluszkalóriát juttat a szervezetébe, milyen az energiaegyenlege − mondta a szakorvos, aki azt is hozzátette, hogy a táplálkozási és mozgásnapló vezetése azért is elengedhetetlen a fogyási folyamatban, mert tükröt tart, feltárja a hízáshoz vezető táplálkozási és mozgásbeli szokásokat. Sokan gondolják, hogy mindentől, még a víztől is híznak. Aki egy hétig pontosan vezeti a naplókat, hamar rájön, hogy nem a víztől vagy a levegőtől hízik!


Érdekes tény, hogy az emberek emlékezetből körülbelül 25-30 százalékkal alábecsülik a bevitt energiamennyiségét és 25-30 százalékkal túlbecsülik a mozgással elégetett, felhasznált kalóriamennyiséget. Nem árt tehát ha tisztában vagyunk a saját energiaegyenlegünkkel, amiben a táplálkozási és mozgásnapló szintén sokat segíthet.

− Egy friss amerikai tanulmány szintén igazolta a naplóvezetés hasznosságát. A vizsgálatban több középkorú túlsúlyos hölgyet arra kértek, hogy vezessenek egy évig táplálkozási naplót. Semmi mást nem kellett tenniük − tehát nem kaptak étrendi ajánlást, nem kellett diétázniuk, ugyanazt ehették, mint előtte −, csak minden kalóriatartalmú ételt és italt, amit a vízen kívül elfogyasztottak, be kellett írniuk a táplálkozási naplóba. A kontrollcsoport tagjai nem vezettek táplálkozási naplót. Egy évvel később, a kontrollvizsgálat során megállapították, hogy a táplálkozási naplót vezető csoportba tartozók átlagosan a kezdő testsúlyuk 11 százalékát adták le úgy, hogy nem folytattak semmilyen diétát, míg a kontrollcsoportba tartozók nem fogytak. A naplóvezetők egyszerűen megtanultak felelősséget érezni a saját táplálkozásuk iránt, mert erre a táplálkozási napló megtanította őket − mondta dr. Gajdács Ágnes, aki szerint ez az arány nagyon jó eredmény. Több tanulmány szól amellett, hogy a naplók vezetése komoly támaszt nyújthat azoknak is, akik hosszú távú sikert szeretnének elérni.


naplóÍrja fel!
Nagyon fontos, hogy abban a pillanatban, amikor az adott étel vagy ital lecsúszott a torkunkon, azt valahová fel kell jegyezni. Szerencsére manapság szinte mindenkinek van már okostelefonja, így használhat olyan applikációkat, amelyekbe nemcsak az étel, ital elfogyasztását lehet rögzíteni, hanem azok kalóriatartalma vagy akár az összetétele (fehérje, zsír, szénhidrát stb.) is azonnal megjelenik. Ha valaki nem szereti a modern technikai vívmányokat, egyszerűen akár egy füzetbe is vezetheti a táplálkozási naplót. Egy sarkalatos teendő van tehát: amikor étel- vagy italfogyasztás történt, azt azonnal be kell írni, különben már egy óra múlva feledésbe merül!

Címkék

Kapcsolódó Cikkek