2017. december 18., hétfő
Auguszta

Egyéb I.kerület

Harminc év együtt zenében és Budán

Ránki család_04_KB

Ránki Dezső Kossuth-díjas zongoraművész feleségével, Klukon Edittel négykezest játszik

A Ránki Dezső és Klukon Edit zongoraművész házaspár több mint 30 éve él Budán és koncertezik együtt. Az Immaculata Alapítvány kuratóriumának elnökeként Klukon Editnek is köszönhető a budai Vár fokán, a déli Cortina fal tetején felállított Mária Anya szobor a kis Jézussal, amelyért a tavaly elhunyt Kossuth-díjas néprajztudós, Erdélyi Zsuzsanna is nagyon sokat tett. Január 10-én lett volna 95 éves, Ránkiék az ő emlékére játszottak a Vigadóban.

Nemzet Művésze díj Juhász Ferenc és Erdélyi Zsuzsanna

Erdélyi Zsuzsanna az ugyancsak tavaly elhunyt Juhász Ferenc Kossuth-díjas költővel a Nemzet Művésze-díjátadón

– Mátyássy László bronzszobra, a Mária Anya, amelynek Zsuzsa néni adta a nevét, a feltétel nélküli szeretet, a szelídség és a békesség örök jelképeként áll a budai Vár fokán – fogalmazott Klukon Edit, aki annak idején az Immaculata Alapítvány képviselőjeként Erdélyi Zsuzsannához vitte el a szobor terveit véleményezésre.


Mátyássy László „Mária Anya” című bronzszobor Budai vár vízhordó lépcső feletti kiszögellés

Mátyássy László Mária Anya című bronzszobra a budai Vár vízhordó lépcső feletti kiszögellésén

– 2016-ban első közös hangversenyünket Erdélyi Zsuzsanna tiszteletére és emlékére adtuk születésének 95. évfordulóján. A későbbiekben itthon vidéken és egy francia fesztiválon játszunk majd. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében Satie-estet adunk, amellyel a szerző 150. születésnapját ünnepeljük.

A Ránki házaspár nemcsak 30 éve él Budán, de azóta együtt is muzsikál, sőt már egyik fiuk is velük játszik.


– Soma fiunk a Szabadság-hegyre járt iskolába, Fülöp a Köbölkút utcai általános iskolában kezdte meg tanulmányait. Férjemmel idestova 30 éve koncertezünk együtt. Csaknem ötszáz közös hangversenyünk volt itthon és külföldön. Fülöp hét éve társult hozzánk. Soma – aki most építészként diplomázik  a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen − 15 éves koráig zongorázott, életének szerves része a zenehallgatás – tudtuk meg Klukon Edittől. A családanya a Lokálnak azt is elárulta, otthonukban állandóan szól a zene, külön-külön és együtt is gyakorolnak, próbálnak.

– Rendszeresen felkérnek bennünket családi koncertekre. Ilyenkor általában Fülöp szólózik, mi pedig a férjemmel kétzongorás vagy négykezes műveket játszunk. Ahol lehetőség nyílik rá, Bach és Dukay háromzongorás darabjait tűzzük műsorra. Ezek különleges alkalmak. A három zongora együtthangzása új dimenziókat enged felfedezni, szinte új hangszer születik.

Ránki család_02_KB

Ránki Fülöp is csatlakozott a családi muzsikáláshoz

Ha tehetnénk, mindig honorárium elfogadása nélkül játszanánk. A művészet nem árucikk, bármennyire is így gondolják manapság. Hálásak vagyunk azért, hogy folyamatosan remekművekkel lehetünk kapcsolatban, és örömmel adunk hírt felfedezéseinkről.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.