EUR: 325,32 Ft
CHF: 282,40 Ft
2018. június 22., péntek
Paulina

Egyéb I.kerület

Harminc év együtt zenében és Budán

Ránki család_04_KB

Ránki Dezső Kossuth-díjas zongoraművész feleségével, Klukon Edittel négykezest játszik

A Ránki Dezső és Klukon Edit zongoraművész házaspár több mint 30 éve él Budán és koncertezik együtt. Az Immaculata Alapítvány kuratóriumának elnökeként Klukon Editnek is köszönhető a budai Vár fokán, a déli Cortina fal tetején felállított Mária Anya szobor a kis Jézussal, amelyért a tavaly elhunyt Kossuth-díjas néprajztudós, Erdélyi Zsuzsanna is nagyon sokat tett. Január 10-én lett volna 95 éves, Ránkiék az ő emlékére játszottak a Vigadóban.

Nemzet Művésze díj Juhász Ferenc és Erdélyi Zsuzsanna

Erdélyi Zsuzsanna az ugyancsak tavaly elhunyt Juhász Ferenc Kossuth-díjas költővel a Nemzet Művésze-díjátadón

– Mátyássy László bronzszobra, a Mária Anya, amelynek Zsuzsa néni adta a nevét, a feltétel nélküli szeretet, a szelídség és a békesség örök jelképeként áll a budai Vár fokán – fogalmazott Klukon Edit, aki annak idején az Immaculata Alapítvány képviselőjeként Erdélyi Zsuzsannához vitte el a szobor terveit véleményezésre.


Mátyássy László „Mária Anya” című bronzszobor Budai vár vízhordó lépcső feletti kiszögellés

Mátyássy László Mária Anya című bronzszobra a budai Vár vízhordó lépcső feletti kiszögellésén

– 2016-ban első közös hangversenyünket Erdélyi Zsuzsanna tiszteletére és emlékére adtuk születésének 95. évfordulóján. A későbbiekben itthon vidéken és egy francia fesztiválon játszunk majd. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében Satie-estet adunk, amellyel a szerző 150. születésnapját ünnepeljük.

A Ránki házaspár nemcsak 30 éve él Budán, de azóta együtt is muzsikál, sőt már egyik fiuk is velük játszik.


– Soma fiunk a Szabadság-hegyre járt iskolába, Fülöp a Köbölkút utcai általános iskolában kezdte meg tanulmányait. Férjemmel idestova 30 éve koncertezünk együtt. Csaknem ötszáz közös hangversenyünk volt itthon és külföldön. Fülöp hét éve társult hozzánk. Soma – aki most építészként diplomázik  a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen − 15 éves koráig zongorázott, életének szerves része a zenehallgatás – tudtuk meg Klukon Edittől. A családanya a Lokálnak azt is elárulta, otthonukban állandóan szól a zene, külön-külön és együtt is gyakorolnak, próbálnak.

– Rendszeresen felkérnek bennünket családi koncertekre. Ilyenkor általában Fülöp szólózik, mi pedig a férjemmel kétzongorás vagy négykezes műveket játszunk. Ahol lehetőség nyílik rá, Bach és Dukay háromzongorás darabjait tűzzük műsorra. Ezek különleges alkalmak. A három zongora együtthangzása új dimenziókat enged felfedezni, szinte új hangszer születik.

Ránki család_02_KB

Ránki Fülöp is csatlakozott a családi muzsikáláshoz

Ha tehetnénk, mindig honorárium elfogadása nélkül játszanánk. A művészet nem árucikk, bármennyire is így gondolják manapság. Hálásak vagyunk azért, hogy folyamatosan remekművekkel lehetünk kapcsolatban, és örömmel adunk hírt felfedezéseinkről.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.