EUR: 307,65 Ft
CHF: 282,44 Ft
2017. május 30., kedd
Janka, Zsanett

Belföld

Három gyerek nem gyerekjáték!

Három gyereket vállalni nem kevés feladatot ró a szülőkre. Jó szervezéssel és odafigyeléssel persze minden nehézséget le lehet küzdeni. A legjobb módszerekről Lipták Zita gyermekpszichológust kérdeztük.

Minél kisebb a korkülönbség, annál valószínűbb, hogy a gyerekek jól tudnak egymással játszani. Ez az egyetlen általános szabály – fogalmazott Lipták Zita gyermekpszichológus a Lokálnak, amikor arról kérdeztük, létezik-e ideális koreloszlás egy családban három gyerek esetében. – Általában annak van még meghatározó szerepe, hogy az első gyermeket mikor követi a második. A első ugyanis még élvezheti a szülők kizárólagos figyelmét, illetve vele tanulnak a szülők is szülővé válni. Erre érdemes talán kicsivel több időt hagyni, ideális esetben két, két és fél évet. A második, harmadik gyerek már eleve abba a pozícióba születik bele, hogy nincs egyedül. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kisebb vagy nagyobb időbeli távolság gondot okozhat.

3gyerek

A tapasztalt szülők szerint három gyerek esetében nem ritka, hogy esetenként ketten csoportot alkotnak a harmadik kizárásával. Lipták Zita megerősíti ezt, azzal a kiegészítéssel, hogy a felállás igen gyakran változhat. – Nem kell túlzottan komolyan venni ezt a helyzetet, de szülőként érdemes törekedni arra, hogy az éppen kiszoruló féllel szemben ne lépjenek fel bántóan, túlzottan elutasítóan a többiek, illetve lehet ezt valamelyest kompenzálni szülőként is; játékba vonni őt, barátokat hívni hozzá vagy éppen közös tevékenységet kezdeményezni mindhárom gyerkőccel.

A legfontosabb kérdés, amelyet egy fiatal pár feltesz magának a családalapítás kezdetén: hogy fogjuk bírni? Ez különösen indokolt három gyerek esetében egy olyan korban, amikor a többgenerációs együttélést már csak nyomokban ismeri a társadalom. – Három gyerek általában komoly szervezéssel, logisztikával jár és persze rengeteg energiát igényel. Természetesen szerencsés, ha a szülőknek akad ebben segítség, szükség van rá, főleg amíg a gyerekek kisebbek. De később is jó, ha van kire rábízni a gyerkőcöket, amíg például apa és anya kettesben elmegy valahova. Ha semmilyen segítsége nincs a szülőknek, nyilván úgy is meg tudnak birkózni a feladattal, ám a fáradtság és kimerültség garantált. Bármilyen segítő, aki időnként tehermentesíteni tudja a szülőket, nagy kincs – bár ez igaz az egy-, illetve kétgyermekes családokra is – magyarázta a gyermekpszichológus.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Fekete-Győr András: provokációból jeles

  Fekete-Győr András: provokációból jeles

  Fénylő üstökösként robbantak a hazai politikai életbe, de a választók előtt “sötét lovak” a Momentum Mozgalom – most már bejegyzett párt – ifjú vezetői. Sorozatunkban bemutatjuk a Momentum valódi arcait, akik fiatalságuk ellenére is őriznek már csontvázakat szekrényeikben.

 • Szijjártó: Terroristát menteget az Európai Parlament

  Szijjártó: Terroristát menteget az Európai Parlament

  Nemzetközi szervezeteknél tiltakozik a magyar kormány, mert elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tartja, hogy az Európai Parlament (EP) Magyarországot támadó határozatában egy terrorizmus miatt elítélt embert menteget – közölte tegnap Szijjártó Péter külügyminiszter.

 • Magyarország ellenzi az illegális migrációra vonatkozó jogi keretek fellazítását

  Magyarország ellenzi az illegális migrációra vonatkozó jogi keretek fellazítását

  Magyarország következetesesen ellenez minden olyan kísérletet, amely megpróbálja fellazítani a létező jogi kereteket, különösen az illegális migráció tekintetében, és ellene van minden olyan próbálkozásnak is, amely megpróbálja átértelmezni a létező szabályokat – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek nyilatkozva a bécsi magyar nagykövetségen hétfőn tartott háttérbeszélgetést követően.