EUR: 307,42 Ft
CHF: 265,81 Ft
2017. október 20., péntek
Vendel

Belföld

Három gyerek nem gyerekjáték!

Három gyereket vállalni nem kevés feladatot ró a szülőkre. Jó szervezéssel és odafigyeléssel persze minden nehézséget le lehet küzdeni. A legjobb módszerekről Lipták Zita gyermekpszichológust kérdeztük.

Minél kisebb a korkülönbség, annál valószínűbb, hogy a gyerekek jól tudnak egymással játszani. Ez az egyetlen általános szabály – fogalmazott Lipták Zita gyermekpszichológus a Lokálnak, amikor arról kérdeztük, létezik-e ideális koreloszlás egy családban három gyerek esetében. – Általában annak van még meghatározó szerepe, hogy az első gyermeket mikor követi a második. A első ugyanis még élvezheti a szülők kizárólagos figyelmét, illetve vele tanulnak a szülők is szülővé válni. Erre érdemes talán kicsivel több időt hagyni, ideális esetben két, két és fél évet. A második, harmadik gyerek már eleve abba a pozícióba születik bele, hogy nincs egyedül. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kisebb vagy nagyobb időbeli távolság gondot okozhat.

3gyerek

A tapasztalt szülők szerint három gyerek esetében nem ritka, hogy esetenként ketten csoportot alkotnak a harmadik kizárásával. Lipták Zita megerősíti ezt, azzal a kiegészítéssel, hogy a felállás igen gyakran változhat. – Nem kell túlzottan komolyan venni ezt a helyzetet, de szülőként érdemes törekedni arra, hogy az éppen kiszoruló féllel szemben ne lépjenek fel bántóan, túlzottan elutasítóan a többiek, illetve lehet ezt valamelyest kompenzálni szülőként is; játékba vonni őt, barátokat hívni hozzá vagy éppen közös tevékenységet kezdeményezni mindhárom gyerkőccel.

A legfontosabb kérdés, amelyet egy fiatal pár feltesz magának a családalapítás kezdetén: hogy fogjuk bírni? Ez különösen indokolt három gyerek esetében egy olyan korban, amikor a többgenerációs együttélést már csak nyomokban ismeri a társadalom. – Három gyerek általában komoly szervezéssel, logisztikával jár és persze rengeteg energiát igényel. Természetesen szerencsés, ha a szülőknek akad ebben segítség, szükség van rá, főleg amíg a gyerekek kisebbek. De később is jó, ha van kire rábízni a gyerkőcöket, amíg például apa és anya kettesben elmegy valahova. Ha semmilyen segítsége nincs a szülőknek, nyilván úgy is meg tudnak birkózni a feladattal, ám a fáradtság és kimerültség garantált. Bármilyen segítő, aki időnként tehermentesíteni tudja a szülőket, nagy kincs – bár ez igaz az egy-, illetve kétgyermekes családokra is – magyarázta a gyermekpszichológus.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Soros nem jótékonykodott, hanem trükközött

  Soros nem jótékonykodott, hanem trükközött

  Sajtóhírek szerint Soros György amerikai milliárdos több mint 18 milliárd dollárt, azaz 4716 milliárd forintot utalt át vagyonából az általa létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványnak(OSF).

 • 30 milliárdból újul meg a Dél-pesti Kórház

  30 milliárdból újul meg a Dél-pesti Kórház

  A következő 10 évben hatalmas mértékű, mintegy 700 milliárd forint értékű kórház- és szakrendelő-fejlesztésbe kezd a kormány az Egészséges Budapest Program keretében – mondta tegnap a fővárosi Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban tartott sajtótájékoztatón Kucsák László fideszes országgyűlési képviselő.

 • Orbán Viktor beszédet mond a forradalom ünnepén

  Orbán Viktor beszédet mond a forradalom ünnepén

  Szabadságkoncerttel és egyebek mellett csodás fényfestéssel készülnek a szervezők az idei október 23-ai ünnepségre, amelyen Magyarország kormányfője, Orbán Viktor mond beszédet a Terror Háza Múzeum előtt.

 • Tovább nőtt a használt autók magánimportja

  Tovább nőtt a használt autók magánimportja

  Folytatódott a használt autók magánimportjának növekedése az év első kilenc hónapjában, annak ellenére, hogy a beáramló járművekkel kapcsolatban változatlanul sok a rossz tapasztalat – írja a magyarországi használtautó-piac egyik legjelentősebb szereplője, a Das WeltAuto az MTI-hez eljuttatott közleményében.