2018. április 21., szombat
Konrád

Belföld

Három gyerek nem gyerekjáték!

Három gyereket vállalni nem kevés feladatot ró a szülőkre. Jó szervezéssel és odafigyeléssel persze minden nehézséget le lehet küzdeni. A legjobb módszerekről Lipták Zita gyermekpszichológust kérdeztük.

Minél kisebb a korkülönbség, annál valószínűbb, hogy a gyerekek jól tudnak egymással játszani. Ez az egyetlen általános szabály – fogalmazott Lipták Zita gyermekpszichológus a Lokálnak, amikor arról kérdeztük, létezik-e ideális koreloszlás egy családban három gyerek esetében. – Általában annak van még meghatározó szerepe, hogy az első gyermeket mikor követi a második. A első ugyanis még élvezheti a szülők kizárólagos figyelmét, illetve vele tanulnak a szülők is szülővé válni. Erre érdemes talán kicsivel több időt hagyni, ideális esetben két, két és fél évet. A második, harmadik gyerek már eleve abba a pozícióba születik bele, hogy nincs egyedül. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kisebb vagy nagyobb időbeli távolság gondot okozhat.


3gyerek

A tapasztalt szülők szerint három gyerek esetében nem ritka, hogy esetenként ketten csoportot alkotnak a harmadik kizárásával. Lipták Zita megerősíti ezt, azzal a kiegészítéssel, hogy a felállás igen gyakran változhat. – Nem kell túlzottan komolyan venni ezt a helyzetet, de szülőként érdemes törekedni arra, hogy az éppen kiszoruló féllel szemben ne lépjenek fel bántóan, túlzottan elutasítóan a többiek, illetve lehet ezt valamelyest kompenzálni szülőként is; játékba vonni őt, barátokat hívni hozzá vagy éppen közös tevékenységet kezdeményezni mindhárom gyerkőccel.

A legfontosabb kérdés, amelyet egy fiatal pár feltesz magának a családalapítás kezdetén: hogy fogjuk bírni? Ez különösen indokolt három gyerek esetében egy olyan korban, amikor a többgenerációs együttélést már csak nyomokban ismeri a társadalom. – Három gyerek általában komoly szervezéssel, logisztikával jár és persze rengeteg energiát igényel. Természetesen szerencsés, ha a szülőknek akad ebben segítség, szükség van rá, főleg amíg a gyerekek kisebbek. De később is jó, ha van kire rábízni a gyerkőcöket, amíg például apa és anya kettesben elmegy valahova. Ha semmilyen segítsége nincs a szülőknek, nyilván úgy is meg tudnak birkózni a feladattal, ám a fáradtság és kimerültség garantált. Bármilyen segítő, aki időnként tehermentesíteni tudja a szülőket, nagy kincs – bár ez igaz az egy-, illetve kétgyermekes családokra is – magyarázta a gyermekpszichológus.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Friderikusz: Fenyőt össze akartam békíteni Gyárfással

    Friderikusz: Fenyőt össze akartam békíteni Gyárfással

    Nagymenő vagy kicsinyes alak? Jövőbelátó zseni vagy gazember? – 43 éves korában végezték ki brutálisan Fenyő Jánost. Életében is megosztó személyiség volt, akadtak akik rajongtak érte, míg mások egyenesen gyűlölték.

  • Varga Mihály: A gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak

    Varga Mihály: A gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak

    A választások eredménye megerősítette, hogy a gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak, így a következő években is a tartós, évi 4 százalék körüli növekedés, a stabil pénzügyi alapok fenntartása, az államadósság csökkentése, az államháztartási hiány további mérséklése, a munkanélküliség csökkentése és a teljes foglalkoztatás megvalósítása kiemelten fontos marad – mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten.