EUR: 308,76 Ft
CHF: 288,56 Ft
2017. március 23., csütörtök
Emőke

Sport

Hatalmas vizsgálat a teniszbotrány miatt

Független szakértők vizsgálják felül a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) és a nagy teniszversenyeket rendező szervezetek korrupcióellenes programját – jelentették be szerdán Melbourne-ben egy sajtótájékoztató keretében, az állítólagos fogadási csalásokról szóló médiajelentésekre reagálva.

A független felülvizsgálati bizottság feladata lesz a 2008-ban indított korrupcióellenes program hatékonyságának elemzése. Egyebek mellett megvizsgálják az átláthatóság szempontjainak érvényesülését a sportág tisztaságáért felelős Tennis Integrity Unit nevű szervezet (TIU) működésében. A vizsgálat vezetésével Adam Lewis brit jogászt bízták meg.

“A cél visszanyerni a sportágba vetett bizalmat” – mondta a férfi versenyeket rendező ATP elnöke, Chris Cernode a sajtótájékoztatón.

A bizottság “megvizsgálja a korrupcióellenes program működését és hatékonyságát, majd jelentést tesz az eredményről” – írják az ATP, valamint az ITF, a női versenyeket szervező WTA és a négy Grand Slam verseny – a melbourne-i Australian Open, a párizsi Roland Garros, a wimbledoni tenisztorna és a US Open – szervezőinek közös közleményében.

A brit BBC és az amerikai BuzzFeed News múlt hétfőn, az ausztrál nyílt bajnokság első napján nyilvánosságra hozott oknyomozó riportja szerint a teniszvilág élmezőnyének több tagja is aktívan részt vett a fogadási csalásokban, a sportág illetékesei mégsem foglalkoznak a jelenséggel. Állításuk szerint az elmúlt évtized során számos játékos gyanússá vált, közülük 16-an a világranglista ötvenes élmezőnyébe tartoztak. A TIU ennek ellenére nem továbbította információit az illetékes hatóságoknak, illetve semmilyen szankciót nem alkalmazott.

Kapcsolódó Cikkek

 • Góllal búcsúzott Lukas Podolski

  Góllal búcsúzott Lukas Podolski

  A német válogatott a nemzeti csapatban utoljára szerephez jutó Lukas Podolski góljával 1-0-ra nyert az angol együttes ellen felkészülési mérkőzésen, Dortmundban.

 • Verdákban felvesszük a versenyt a portugál csapattal – Fotók!

  Verdákban felvesszük a versenyt a portugál csapattal – Fotók!

  Értékben a magyar labdarúgó-válogatott játékosai nem tudnak versenyezni a portugál nemzeti csapat futballistáival. A menő autók terén játékosainknak már nem akkora a lemaradásuk az Eb-győztesekkel szemben, igaz, ezen a listán sem lehet utolérni Cristiano Ronaldót, a Real Madrid négyszeres aranylabdását, akinek amúgy is igen komoly autóparkja van.