EUR: 309,16 Ft
CHF: 288,33 Ft
2017. január 22., vasárnap
Artúr, Vince

Sport

Hatalmas vizsgálat a teniszbotrány miatt

Doha, 2011. január 7.
Az orosz Nyikolaj DAVIGYENKO visszaüti az első helyen kiemelt spanyol Rafael Nadal labdáját Dohában 2011. január 7-én, a katari keménypályás férfi tenisztorna elődöntőjében. A negyedik helyen kiemelt orosz teniszezőnek, aki 6:3, 6:2 arányban legyőzte a világelsőt, a döntőben a svájci Roger Federer lesz az ellenfele. (MTI/AP/Hassan Ammar)

Független szakértők vizsgálják felül a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) és a nagy teniszversenyeket rendező szervezetek korrupcióellenes programját – jelentették be szerdán Melbourne-ben egy sajtótájékoztató keretében, az állítólagos fogadási csalásokról szóló médiajelentésekre reagálva.

A független felülvizsgálati bizottság feladata lesz a 2008-ban indított korrupcióellenes program hatékonyságának elemzése. Egyebek mellett megvizsgálják az átláthatóság szempontjainak érvényesülését a sportág tisztaságáért felelős Tennis Integrity Unit nevű szervezet (TIU) működésében. A vizsgálat vezetésével Adam Lewis brit jogászt bízták meg.

“A cél visszanyerni a sportágba vetett bizalmat” – mondta a férfi versenyeket rendező ATP elnöke, Chris Cernode a sajtótájékoztatón.

A bizottság “megvizsgálja a korrupcióellenes program működését és hatékonyságát, majd jelentést tesz az eredményről” – írják az ATP, valamint az ITF, a női versenyeket szervező WTA és a négy Grand Slam verseny – a melbourne-i Australian Open, a párizsi Roland Garros, a wimbledoni tenisztorna és a US Open – szervezőinek közös közleményében.

A brit BBC és az amerikai BuzzFeed News múlt hétfőn, az ausztrál nyílt bajnokság első napján nyilvánosságra hozott oknyomozó riportja szerint a teniszvilág élmezőnyének több tagja is aktívan részt vett a fogadási csalásokban, a sportág illetékesei mégsem foglalkoznak a jelenséggel. Állításuk szerint az elmúlt évtized során számos játékos gyanússá vált, közülük 16-an a világranglista ötvenes élmezőnyébe tartoztak. A TIU ennek ellenére nem továbbította információit az illetékes hatóságoknak, illetve semmilyen szankciót nem alkalmazott.

Kapcsolódó Cikkek