Egy finom pudingra ki tud nemet mondani? Az ízesítési lehetőségek végtelenek, biztosan mindenkinél akad legalább egy, amelyiknek nem tud ellenállni. Főleg akkor, ha túllépünk a boltokban kapható, színezékkel és aromákkal felturbózott változatokon és házilag készítjük el ezt az egyszerű, de nagyszerű édességet. Nem is hinné, mennyire egyszerű!
Egy jó kis házi alappudingra mindössze öt perccel kell többet szánni, mint a boltira. A legegyszerűbb természetesen a vaníliás vagy a csokis ízesítésű.
Egy négyszemélyes adaghoz a következő hozzávalókra lesz szükség:
- 4 dl jó minőségű tej, lehetőleg úgynevezett tejes, vagyis 3,5 százalékos zsírtartalmú
- 20 g kukoricakeményítő
- 3–5 evőkanál cukor (attól függ, ki mennyire édesszájú)
- 3 tojássárgája (ez adja meg a szép sárga színét is)
- 1 csipet só
- Ízesítéshez 1 rúd vanília vagy kakaópor és jó minőségű csokoládé.
A tojássárgákat a keményítővel, a cukorral, a sóval és a vaníliarúd magjaival vagy a kakaóporral (attól függően, milyen alappudingot készítünk) összekeverjük, majd folyamatos kevergetés mellett apránként adagoljuk hozzá a tejet. Nagyon fontos, hogy ne legyen csomós. Ezután kis lángon, ugyancsak folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük, de semmiképp se forraljuk feleslegesen, mert akkor a tojás kicsapódik.
Ennyi az alaprecept, aki szeretné még krémesebbre, ilyenkor, melegen elkavarhat benne egy púpozott evőkanál vajat is, a csokoládésba jöhetnek a csokidarabkák. Ezután vizezett edénybe vagy formába töltjük, tetejére szórhatunk pirított tört mandulát, diót vagy éppen vajból és cukorból, hevítéssel készített házi karamellát, utána mehet a hűtőbe.
Még egy trükk: ha nem sikerült magas zsírtartalmú tejet vásárolnunk, a tej egy részét helyettesítsük tejszínnel!
Téli gyümölcsökkel
A vaníliapuding jó alap ahhoz, hogy szabadjára engedjük a fantáziánkat. Ha a még meleg pudingunkat összekeverjük pépesített, egy kis citromlével megbolondított banánpürével, máris kész a banánpuding.
Ha a pudinghoz használt tejet előzőleg felforraljuk őrölt fahéjjal és egy kezeletlen narancs reszelt héjával, majd ahhoz csorgatjuk hozzá a tojásos, keményítős, cukros alapmasszát, isteni télies ízvilágú fahéjas, narancsos pudingot kapunk.