EUR: 307,55 Ft
CHF: 265,20 Ft
2017. október 22., vasárnap
Előd

Életmód

Házi puding: mennyire egyszerű!

Egy finom pudingra ki tud nemet mondani? Az ízesítési lehetőségek  végtelenek, biztosan mindenkinél akad legalább egy, amelyiknek nem tud ellenállni. Főleg akkor, ha túllépünk a boltokban kapható, színezékkel és aromákkal felturbózott változatokon és házilag készítjük el ezt az egyszerű, de nagyszerű édességet. Nem is hinné, mennyire egyszerű!

pudding-398398_960_720-pixabay

Egy jó kis házi alappudingra mindössze öt perccel kell többet szánni, mint a boltira. A legegyszerűbb természetesen a vaníliás vagy a csokis ízesítésű.

Egy négyszemélyes adaghoz a következő hozzávalókra lesz szükség:

  • 4  dl jó minőségű tej, lehetőleg úgynevezett tejes, vagyis 3,5 százalékos zsírtartalmú
  • 20 g kukoricakeményítő
  • 3–5 evőkanál cukor (attól függ, ki mennyire édesszájú)
  • 3 tojássárgája (ez adja meg a szép sárga színét is)
  • 1 csipet só
  • Ízesítéshez 1 rúd vanília vagy kakaópor és jó minőségű csokoládé.

A tojássárgákat a keményítővel, a cukorral, a sóval és a vaníliarúd magjaival vagy a kakaóporral (attól függően, milyen alappudingot készítünk) összekeverjük, majd folyamatos kevergetés mellett apránként adagoljuk hozzá a tejet. Nagyon fontos, hogy ne legyen csomós. Ezután kis lángon, ugyancsak folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük, de semmiképp se forraljuk feleslegesen, mert akkor a tojás kicsapódik.

, Image: 188617487, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, CorbisEnnyi az alaprecept, aki szeretné még krémesebbre, ilyenkor, melegen elkavarhat benne egy púpozott evőkanál vajat is, a csokoládésba jöhetnek a csokidarabkák. Ezután vizezett edénybe vagy formába töltjük, tetejére szórhatunk pirított tört mandulát, diót vagy éppen vajból és cukorból, hevítéssel készített házi karamellát, utána mehet a hűtőbe.

Még egy trükk: ha nem sikerült magas zsírtartalmú tejet vásárolnunk, a tej egy részét helyettesítsük tejszínnel!

 

 

 

 

, Image: 90784595, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis

Profimedia, Corbis

Téli gyümölcsökkel

A vaníliapuding jó alap ahhoz, hogy szabadjára engedjük a fantáziánkat. Ha a még meleg pudingunkat összekeverjük pépesített, egy kis citromlével megbolondított banánpürével, máris kész a banánpuding.

Ha a pudinghoz használt tejet előzőleg felforraljuk őrölt fahéjjal és egy kezeletlen narancs reszelt héjával, majd ahhoz csorgatjuk hozzá a tojásos, keményítős, cukros alapmasszát, isteni télies ízvilágú fahéjas, narancsos pudingot kapunk.

Kapcsolódó Cikkek

  • Batátát az asztalra!

    Batátát az asztalra!

    Az édesburgonya, vagyis a batáta az idei ősz vitathatatlan sztárja a konyhában. Sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, de édes sütemény, lepény is készülhet belőle.

  • Veszélyes a gyerekkori elhízás

    Veszélyes a gyerekkori elhízás

    Magyarországon a 6–8 éves gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen belül a fiúknál 20,5, a lányoknál 21,9 százalék ez az arány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

  • Népszerűek a hazai borvidékek

    Népszerűek a hazai borvidékek

    Jelentős eltérések vannak az egyes hazai borvidékek ingatlanpiacán: néhol az ingatlanár-robbanás már javában érzékelhető, néhol még nem tapasztalható komolyabb mozgás.

  • Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

    Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

    Átlagosan napi két órát töltenek közösségi oldalak előtt és az életük felét már online térben élik az úgynevezett Z generációhoz tartozó magyar fiatalok, akik már többet kommunikálnak az interneten, mint személyesen – ismertették egy friss kutatás eredményeit az M1 aktuális csatornán vasárnap.