EUR: 309,43 Ft
CHF: 288,22 Ft
2017. január 23., hétfő
Rajmund, Zelma

Életmód

Házi puding: mennyire egyszerű!

Egy finom pudingra ki tud nemet mondani? Az ízesítési lehetőségek  végtelenek, biztosan mindenkinél akad legalább egy, amelyiknek nem tud ellenállni. Főleg akkor, ha túllépünk a boltokban kapható, színezékkel és aromákkal felturbózott változatokon és házilag készítjük el ezt az egyszerű, de nagyszerű édességet. Nem is hinné, mennyire egyszerű!

pudding-398398_960_720-pixabay

Egy jó kis házi alappudingra mindössze öt perccel kell többet szánni, mint a boltira. A legegyszerűbb természetesen a vaníliás vagy a csokis ízesítésű.

Egy négyszemélyes adaghoz a következő hozzávalókra lesz szükség:

  • 4  dl jó minőségű tej, lehetőleg úgynevezett tejes, vagyis 3,5 százalékos zsírtartalmú
  • 20 g kukoricakeményítő
  • 3–5 evőkanál cukor (attól függ, ki mennyire édesszájú)
  • 3 tojássárgája (ez adja meg a szép sárga színét is)
  • 1 csipet só
  • Ízesítéshez 1 rúd vanília vagy kakaópor és jó minőségű csokoládé.

A tojássárgákat a keményítővel, a cukorral, a sóval és a vaníliarúd magjaival vagy a kakaóporral (attól függően, milyen alappudingot készítünk) összekeverjük, majd folyamatos kevergetés mellett apránként adagoljuk hozzá a tejet. Nagyon fontos, hogy ne legyen csomós. Ezután kis lángon, ugyancsak folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük, de semmiképp se forraljuk feleslegesen, mert akkor a tojás kicsapódik.

, Image: 188617487, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, CorbisEnnyi az alaprecept, aki szeretné még krémesebbre, ilyenkor, melegen elkavarhat benne egy púpozott evőkanál vajat is, a csokoládésba jöhetnek a csokidarabkák. Ezután vizezett edénybe vagy formába töltjük, tetejére szórhatunk pirított tört mandulát, diót vagy éppen vajból és cukorból, hevítéssel készített házi karamellát, utána mehet a hűtőbe.

Még egy trükk: ha nem sikerült magas zsírtartalmú tejet vásárolnunk, a tej egy részét helyettesítsük tejszínnel!

 

 

 

 

, Image: 90784595, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis

Profimedia, Corbis

Téli gyümölcsökkel

A vaníliapuding jó alap ahhoz, hogy szabadjára engedjük a fantáziánkat. Ha a még meleg pudingunkat összekeverjük pépesített, egy kis citromlével megbolondított banánpürével, máris kész a banánpuding.

Ha a pudinghoz használt tejet előzőleg felforraljuk őrölt fahéjjal és egy kezeletlen narancs reszelt héjával, majd ahhoz csorgatjuk hozzá a tojásos, keményítős, cukros alapmasszát, isteni télies ízvilágú fahéjas, narancsos pudingot kapunk.

Kapcsolódó Cikkek