EUR: 309,50 Ft
CHF: 289,18 Ft
2017. március 24., péntek
Gábor, Karina

Életmód

Házi puding: mennyire egyszerű!

Egy finom pudingra ki tud nemet mondani? Az ízesítési lehetőségek  végtelenek, biztosan mindenkinél akad legalább egy, amelyiknek nem tud ellenállni. Főleg akkor, ha túllépünk a boltokban kapható, színezékkel és aromákkal felturbózott változatokon és házilag készítjük el ezt az egyszerű, de nagyszerű édességet. Nem is hinné, mennyire egyszerű!

pudding-398398_960_720-pixabay

Egy jó kis házi alappudingra mindössze öt perccel kell többet szánni, mint a boltira. A legegyszerűbb természetesen a vaníliás vagy a csokis ízesítésű.

Egy négyszemélyes adaghoz a következő hozzávalókra lesz szükség:

  • 4  dl jó minőségű tej, lehetőleg úgynevezett tejes, vagyis 3,5 százalékos zsírtartalmú
  • 20 g kukoricakeményítő
  • 3–5 evőkanál cukor (attól függ, ki mennyire édesszájú)
  • 3 tojássárgája (ez adja meg a szép sárga színét is)
  • 1 csipet só
  • Ízesítéshez 1 rúd vanília vagy kakaópor és jó minőségű csokoládé.

A tojássárgákat a keményítővel, a cukorral, a sóval és a vaníliarúd magjaival vagy a kakaóporral (attól függően, milyen alappudingot készítünk) összekeverjük, majd folyamatos kevergetés mellett apránként adagoljuk hozzá a tejet. Nagyon fontos, hogy ne legyen csomós. Ezután kis lángon, ugyancsak folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük, de semmiképp se forraljuk feleslegesen, mert akkor a tojás kicsapódik.

, Image: 188617487, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, CorbisEnnyi az alaprecept, aki szeretné még krémesebbre, ilyenkor, melegen elkavarhat benne egy púpozott evőkanál vajat is, a csokoládésba jöhetnek a csokidarabkák. Ezután vizezett edénybe vagy formába töltjük, tetejére szórhatunk pirított tört mandulát, diót vagy éppen vajból és cukorból, hevítéssel készített házi karamellát, utána mehet a hűtőbe.

Még egy trükk: ha nem sikerült magas zsírtartalmú tejet vásárolnunk, a tej egy részét helyettesítsük tejszínnel!

 

 

 

 

, Image: 90784595, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis

Profimedia, Corbis

Téli gyümölcsökkel

A vaníliapuding jó alap ahhoz, hogy szabadjára engedjük a fantáziánkat. Ha a még meleg pudingunkat összekeverjük pépesített, egy kis citromlével megbolondított banánpürével, máris kész a banánpuding.

Ha a pudinghoz használt tejet előzőleg felforraljuk őrölt fahéjjal és egy kezeletlen narancs reszelt héjával, majd ahhoz csorgatjuk hozzá a tojásos, keményítős, cukros alapmasszát, isteni télies ízvilágú fahéjas, narancsos pudingot kapunk.

Kapcsolódó Cikkek

  • Gasztronómia nélkül nincs turizmus

    Gasztronómia nélkül nincs turizmus

    A Századvég Gazdaságkutató (SZG) Zrt. szervezett Turizmus konferenciát Budapesten, amelyen szakemberek mutatták be eredményeiket, terveiket és a magyar turizmus fejlődési lehetőségeit.

  • Elő a nyárigumikkal!

    Elő a nyárigumikkal!

    A nyárigumik között néhány feljövőben lévő olcsóbb márka is nagyon biztonságos – derült ki az idén ötödik alkalommal megrendezett hazai nyárigumiteszten, amelyet a nonstopgumi.

  • Mi kell az alkalmazottnak?

    Mi kell az alkalmazottnak?

    A munkavállalókat kevésbé érdekli az innováció vagy a csapatmunka, inkább a felelősségvállalás, az átláthatóság, valamint a munka és a magánélet egyensúlyának biztosítása a csábító, amikor új munkahelyet keresnek – állapítja meg többek között a Clementine 25 nemzetközi vállalatot és 98 323 dolgozói véleményt elemző kutatása.