EUR: 307,19 Ft
CHF: 286,37 Ft
2017. január 18., szerda
Piroska

Sport

Hosszú Katinka ismét a világ legjobb női úszója!

Akárcsak egy évvel korábban, úgy 2015-ben is Hosszú Katinka érdemelte ki a világ legjobb női úszójának járó elismerést a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetségnél (FINA).

A Vasas 26 éves klasszisa az amerikai Katie Ledeckyt és a svéd Sarah Sjöströmöt megelőzve nyerte meg a pontversenyt. Hosszú a tavalyi év fő versenyén, a kazanyi nagymedencés világbajnokságon 200 és 400 méter vegyesen diadalmaskodott, előbbi távon világcsúccsal győzött, emellett 200 méter háton harmadik lett.

Budapest, 2016. január 31. Díjak a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA budapesti vezetőségi ülésének gálaestjén a Pesti Vigadóban 2016. január 31-én. MTI Fotó: Kovács Attila

Budapest, 2016. január 31.
Díjak a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA budapesti vezetőségi ülésének gálaestjén a Pesti Vigadóban 2016. január 31-én.
MTI Fotó: Kovács Attila

A férfiak mezőnyében Cseh László – aki Kazanyban pillangóúszásban három távon három különböző érmet nyert, közte 200 méteren aranyat – a második helyen végzett Mitch Larkin mögött. Az ausztrál úszó 100 és 200 méter háton lett világbajnok. A FINA gáláján ugyanakkor egyikük sem vett részt, mivel Luxemburgban versenyeztek. Szántó Éva, a jövő évi vb szervezőbizottságának ügyvezető igazgatója vette át Hosszú díját.

Julio Maglione, a FINA uruguayi elnöke beszédében köszönetet mondott Budapestnek a gála megrendezéséért, egyúttal hangsúlyozta, biztos benne, hogy a magyar főváros fantasztikus világbajnokságnak ad majd otthont jövőre. Hozzátette, a szervezőbizottság kiváló munkája, illetve az épülő vadonatúj uszodakomplexum garancia egy kiváló vb megrendezésére.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere elmondta, a jövő évi vb a legnagyobb esemény lesz, amelyet Magyarország valaha rendezett. Megjegyezte, bízik benne, hogy rekordokat, magyar győzelmeket is láthatnak majd Budapesten, amely “baráti otthona lesz a szurkolóknak”.

A FINA Budapesten tartott Büró-ülését követően vasárnap délelőtt hirdette ki, hogy 2021-ben Fukuokában, 2023-ban pedig Dohában rendezik a vizes világbajnokságot, este pedig a Pesti Vigadóban tartották a szervezet éves díjátadó gáláját, amelyen az elmúlt év legjobbjait ünnepelték.

Az eseményen Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a jövő évi budapesti világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke a világszövetség legmagasabb kitüntetését, a FINA-Aranyjelvényt vehette át Maglionétól.

A gálán részt vett Al-Fahad Al-Shabab sejk, a világ nemzeti olimpiai bizottságait tömörítő szervezet (ANOC) elnöke, aki rendszeres vendége az ötkarikás játékok elitkategóriájába emelt úszósport kiemelkedő eseményeinek. Al-Shabab sejk látogatása fontos állomás a 2024-es budapesti olimpiai pályázat sportdiplomáciai népszerűsítésében is.

Az elmúlt években a FINA-nál szavazás alapján hirdettek győzteseket, ezúttal azonban pontrendszer alapján került ki az év legjobbja a különböző vizes sportos kategóriákban. Pontot szerezni csak FINA-eseményeken lehetett, illetve a végső győztesek csakis a Kazanyban világbajnoki címet szerzett sportolók közül kerülhettek ki, ezen túlmenően úszásban a világrekord bármilyen medencében és viadalon ugyanannyi bónuszt jelentett, illetve díjazták az év végi világranglistás helyezéseket is. Többek között ez utóbbinak köszönheti Hosszú Katinka az idei elsőségét, mert bár a világbajnokságon Katie Ledecky négy aranyérmével és három világrekordjával jelentős előnyre tett szert, az amerikaival ellentétben Hosszú Katinka részt vett a világkupában, valamint a rövidpályás szezonban is igencsak kitett magáért, hiszen két világrekord mellett hat számban is a világranglista élén végzett. Hosszú 1110 ponttal zárt, Ledecky 980-nal.

Hosszú mellett korábban a vízilabdázó Varga Dénes (2013) és a nyíltvízi úszó Risztov Éva (2012) nyerte el az év legjobbjának járó FINA-díjat.

A FINA 2015-ös díjazottjai:

Úszás:

Férfiak: Mitch Larkin (ausztrál)

Nők: Hosszú Katinka

Az év legkiemelkedőbb úszása (FINA-ponttáblázat)

Férfiak: Adam Peaty (brit) – 50 m mell, világrekord (Kazany)

Nők: Katie Ledecky (amerikai) – 800 m gyors, világrekord (Kazany)

Műugrás:

Férfiak: He Csao (kínai)

Nők: Si Ting-mao (kínai)

Óriás-toronyugrás:

Férfiak: Gary Hunt (brit)

Nők: Rachelle Simpson (amerikai)

Szinkronúszás:

Férfiak: Bill May (amerikai) és Alekszandr Malcsev (orosz) – megosztva

Nők: Szvetlana Romasina (orosz)

Nyíltvízi úszás:

Férfiak: Jordan Wilimovsky (amerikai)

Nők: Ana Marcela Cunha (brazil)

Vízilabda (csapatok):

Férfiak: Szerbia

Nők: Egyesült Államok

Különdíjak:

FINA Újságírói Díj: Stefano Arcobelli (La Gazzetta dello Sport)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Maradona díszpolgár lesz

  Maradona díszpolgár lesz

  A legendás csatár május 10-én veszi át a kitüntetést, 30 évvel azután, hogy az argentinok világbajnok futballsztárjának vezérletével az SSC Napoli megnyerte első bajnoki címét.

 • Most megtudhatja, miben lenne bajnok

  Most megtudhatja, miben lenne bajnok

  Le tudná futni Usain Boltot? Esetleg magasabbra tudna ugrani, mint Cristiano Ronaldo? Ehhez hasonló kérdésekre kaphat választ minden érdeklődő, aki ellátogat a Millenárisra, ahol a The Champion – A Bajnok című interaktív kiállításon tesztelheti képességeit.

 • Álmukból verték fel a doppingellenőrök a Liu fivéreket

  Álmukból verték fel a doppingellenőrök a Liu fivéreket

  Hajnali öt órakor, a legédesebb álmukból a doppingellenőrök verték fel a torinói rövid pályás gyorskorcsolya Eb-ről hétfőn este – két ezüst- és egy aranyéremmel – hazatért Liu Shaolin Sándort és testvérét, Liu Shaoangot.