2018. április 25., szerda
Márk

Egyéb XXIII.kerület

Idén tovább szépül a sziget

Jelentősen átalakult a Molnár-sziget, és még most is azon dolgoznak, hogy még szebb, még jobb legyen. Lapunk tavaly több alkalommal is beszámolt arról, mi történt a Duna partján. A remek adottságokkal rendelkező területen hosszú évtizedekig nem változott semmi, de másfél éve elindult a modernizáció, csatornáztak, nádat vágtak és kivirágoztatták az egykori tábort.

A Molnár-sziget ügye gyakran téma a XXIII. kerületben. A hosszú évek elhanyagoltsága miatt volt tennivaló bőven. Orbán Gyöngyi kezdeményezésére már 2014-ben biztató folyamatok indultak el.


Orbán Györgyi Molnár sziget Soroksár 22 ker

Orbán Gyöngyi kezdeményezésére 2014 őszén kezdődtek a munkálatok

– Másfél éve nádvágással már járhatóvá és csónakkal is megközelíthetővé tettük az északi partot. A rendbetétel csak egy dolog volt, a természet ugyanis nem elégszik meg ezzel, ezért 2015 őszén ismét megakadályoztuk a nád és a hínár elszaporodását. A megoldás a teljes kotrás lenne, remélem, ez is minél hamarabb megvalósul. Szeretném, hogy kajakkal, kenuval újra megközelíthető legyen ez a szakasz – vázolta a legfontosabb lépéseket a fideszes alpolgármester.

A szigeten, közel a komphoz fekszik egy korábbi tábor, amely mára Tündérkert néven bárki által használható közösségi park lett, ahol sportolni, sétálni, ejtőzni lehet a nap bármely szakában.


Molnár sziget, nádas, sport pálya

Nyáron nyitott a Tündérkert, benne új fitneszparkkal

– És még mindig nincs kész – tette hozzá Orbán Gyöngyi. – A fővárostól nyertünk tízmillió forintot, jelenleg zajlik egy ifjúsági játszótér terveztetése, ami az eddig kihasználatlan területen kap helyet. Sőt, terveink szerint már egy futópálya is elkészülhet a szigeten. Arról sem tettünk le, hogy a terület egykori tábor funkcióját is felélesszük. A látványtervet a testület már elfogadta, de a megvalósítása még odébb van.

Az alpolgármester szerint bevált a fejlesztés, az emberek szép lassan odaszoktak és magukénak érezhetik a kertet.

– A fitneszgépeket nagyon megszerették. Nyáron a büfé is megnyílt, ahol például sörön kívül semmilyen szeszes italt nem árulnak, azaz kulturált környezetben tud kikapcsolódni minden generáció.

Fontos lépés volt a csatornázás

A főváros tizenhat kerületének szennyvíz-elvezetési problémáját hivatott megoldani a BKISZ-projekt. Ennek keretében Soroksár utcáit is csatornázták. A Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág rekonstrukciójának köszönhetően a Molnár-szigeten is csatornáztak, igaz, néhány mezőgazdasági területet nem tudtak becsatolni a projektbe.

Fásítás következik

Orbán Gyöngyi kezdeményezésére elkészültek a Soroksári út fásításának tervei. – Amint meglesz a fedezet, kezdjük a projektet. Szeretnénk elérni, hogy zöldebb, élhetőbb legyen ez a forgalmas útszakasz – mondta az alpolgármester.

Kapcsolódó Cikkek

 • Helyreigazítás

  A “Sorra hódolnak be az LMP emberei Simicskának” című cikkünkben valótlanul állítottuk…

 • A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  Szegedről indult Tóth Tamás Sándor tanítóképzős hallgató fotókiállítása, amely a szelfik – azaz önportrék – mögötti valóságot mutatja meg, ezzel felhívva a figyelmet a minket körülvevő társadalmi problémákra, amelyekről sok esetben, akarva vagy akaratlanul, de nem veszünk tudomást.

 • Tovább tart a jó széria

  Tovább tart a jó széria

  A férfi kosár- és vízilabda bajnokságokban már a középszakasz zajlik, és ahogy azt a korábbi években megszokhattunk, a Szolnoki Olaj és a Szolnoki Dózsa-Közgép is a felsőházban érdekelt.