EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 27., szombat
Hella

Külföld

Irán 3 millió migránst fogadott be

Irán hárommillió menekültet fogadott be zokszó nélkül Afganisztánból – hangoztatta csütörtökön Párizsban Haszan Róháni iráni elnök, bírálva az európai migrációs gyakorlatot. Franciaországi látogatásának alkalmából a két ország képviselői mintegy 15 milliárd dollár értékű megállapodásokat írtak alá.

Róháni a nemzetközi kapcsolatokat tanulmányozó francia IFRI kutatóintézetben beszélt a migráció témájáról.

“Országunk éveken át viselte ezt a nehéz terhet, hárommillió migránst befogadva, panasz nélkül” – mondta az iszlám köztársaság államfője.

“Az európaiak meg, a gazdasági erejük és forrásaik birtokában azt mondták: 100 ezer migráns érkezett a területünkre, most mit csináljunk, 200 ezren rajzottak át (a határainkon), most mit tegyünk” – tette hozzá ironikusan.

Róháni szerint az iráni nukleáris programról kötött megállapodás mintául szolgálhat a közel-keleti konfliktusok megoldásához. Szavai szerint az ilyen típusú diplomácia sikeréhez az kell, hogy mindkét fél visszafogja igényeit.

Haszan Róháni először látogatott a francia fővárosba azt követően, hogy a hatok (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország), valamint Teherán nukleáris alkuja nyomán feloldották az Irán elleni nyugati szankciók nagy részét.

Francois Hollande francia elnök, miután fogadta az iráni vezetőt, kijelentette: vendége biztosította őt arról, hogy Teherán elkötelezett a nukleáris megállapodás betartása mellett. Hollande közölte, hogy cserébe a nagyhatalmak is állni fogják a szavukat a szankciók feloldásának ügyében.

A kétórás eszmecsere után megtartott közös sajtótájékoztatón Róháni egyebek között arról beszélt, hogy Szíriában a fő feladat a terrorizmus elleni harc, az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzése, és hogy a szíriaiaknak maguknak kell dönteniük a sorsukról. Az iráni elnök ekképpen válaszolt arra a kérdésre, hogy kész lenne-e kompromisszumra Bassár el-Aszad szíriai államfő sorsával kapcsolatban.

Iráni elnök 1999 óta nem látogatott Európába. Róháni Párizs előtt Rómát kereste fel.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Kérdéses, hogy a New York-i CEU hogyan tud Magyarországon a felsőoktatási tanulmányokkal kapcsolatban dokumentumokat kiállítani akkor, amikor azt Philadelphiában akkreditálták, és alapító okiratában a budapesti egyetem címe szerepel, az amerikai metropoliszra pedig csak hivatkoznak – teszi fel a kérdést a Magyar Idők.

 • Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Moszkvában őrizetbe vették az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet négy tagját, akik merényletekre készültek az orosz főváros közlekedési hálózatának objektumai ellen – közölte csütörtökön a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

 • Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy orosz újságírót egy szibériai kisvárosban, a helyi hatóságok csütörtöki közlése szerint az illetőt munkájával kapcsolatban ölhették meg, de egyelőre nem tudják, hogy milyen indítékkal.