EUR: 310,11 Ft
CHF: 289,44 Ft
2017. március 27., hétfő
Hajnalka

Külföld

Ítéletidő Lengyelországban, rengetegen megfagytak

Lengyelországban 39 halálos áldozata van a téli fagyoknak – ismertette hétfőn a lengyel sajtó a rendőrségi statisztikát. Délelőtt a varsói kormány sajtóosztálya (CIR) még 27 áldozatról számolt be, a TVN24 hírtelevízió a nap folyamán további áldozatokról adott hírt.

A január eleji meredek, helyenként mínusz 20 fokos fagyokkal is járó hőmérséklet-zuhanás miatt a meteorológiai intézet a hét végén a 16 lengyelországi vajdaság közül 10-ben – az ország keleti részében fekvő vajdaságokban – elsőfokú fagyriadót hirdetett. A hatóság arra figyelmeztetett, hogy a fagyok életveszélyt is jelenthetnek, illetve anyagi károkat okozhatnak, ezért óvatosságra intette a lakosságot.

A lengyel rendőrség az utóbbi napokban a sajtó közvetítésével arra kérte az állampolgárokat, hogy igyekezzenek segítséget nyújtani a környékükön tartózkodó hajléktalanoknak, mindenekelőtt azzal, hogy felhívják a hatóságok figyelmét a szabad ég alatt fagyoskodókra. A rendőrök rendszeresen ellenőrzik a hajléktalanok kedvelt tartózkodási helyeit, az elhagyott épületeket, telkeket, a pályaudvarok környékét.

A nagyszámú lengyel karitatív szervezet által fenntartott szállás- és melegedőhelyeken a befogadás feltétele azonban az alkoholtól és a drogfogyasztástól való tartózkodás, emiatt a veszélyeztetett emberek egy része nem fogadja el a segítséget.

A CIR közlése szerint vasárnap 12-en, szombaton 9-en, pénteken pedig 3-an haltak meg kihűlés következtében. A TVN24 lengyel hírtelevízió hétfő délután további 3 áldozatról számolt be. A PAP hírügynökség által idézett rendőrségi statisztikák szerint november eleje óta összesen 39 fagyhalált regisztráltak Lengyelországban. Az előző télen összesen 77 fagyhalálról számoltak be a hatóságok.

Tragikus mérlegről számoltak be hétfőn a tátrai hegyi mentők (TOPR) is. Csak az utóbbi hétvégén a hegység lengyel és szlovák oldalán négy turista halt meg baleset következtében, karácsonyi ünnepek előtt összesen 14-en veszítették életüket, ez a téli időszakban 1989 óta jegyzett legrosszabb eredmény.

A TVN24 hírtelevízió úgy értesült: a sziléziai vajdaságban a fagyok károkat okoztak a vasúti felsővezetéken, emiatt a térségben a vonatok – köztük a Katowice-Varsó szakaszon közlekedő nemzetközi járatok is – egy óránál is hosszabb késéseket jegyeznek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meztelenül rohant a templomba a lány

  Meztelenül rohant a templomba a lány

  Rengeteg sérülés borította annak a 18 éves lánynak a testét, aki magából kikelve, ordítozva rontott be egy texasi templomba azt állítva, hogy egy autós elrabolta, majd egy erdőben molesztálni kezdte.

 • Lezuhant egy katonai helikopter, öten meghaltak

  Lezuhant egy katonai helikopter, öten meghaltak

  Lezuhant vasárnap egy ukrán Mi-2-es katonai helikopter az ország keleti részén, Donyeck megye kijevi ellenőrzésű részén, az előzetes információk alapján öten vesztették életüket, a gép három fős legénysége és két utasa – közölte Olekszandr Motuzjanik, a védelmi minisztérium hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

 • Arany János is lehet példakép, nem csak a celebek

  Arany János is lehet példakép, nem csak a celebek

  A globalizált világban fontos, hogy a gyökereinket megerősítsük, s felismerjük, hogy valami sokkal értékesebbel rendelkezünk, mint az olcsó, import kultúra – fogalmazott Nagyszalonta polgármestere az Arany János emlékév kapcsán megjelent formabontó album kapcsán.