EUR: 309,16 Ft
CHF: 288,33 Ft
2017. január 22., vasárnap
Artúr, Vince

Külföld

Kétmillió dollár tíz centért!

Jeruzsálem, 2012. június 5.
Emil ALADDZSEM izraeli régész négy, frissen feltárt és különösen ritka római kori aranyérme egyikét mutatja az Izraeli Régészeti Hatóság jeruzsálemi székházában. Aladdzsem szerint azért különösen értékes a dél-izraeli Kirjat-Gat közelében feltárt lelet, mert eddig csak tíz, római korból származó aranyérme került elő az ország területén. Az érmék készítésének ideje Nero, Nerva és Traianus római császárok i. sz. 54-117 közötti uralkodására tehető. Az érmék egyik oldalát a római császárok arcképével díszítették, míg a másikon a harcosok testvériségének jelképe és Jupiter mitológiai isten látható, amint trónon ül villámmal a kezében. Az aranylelet mellett találtak továbbá 140 ezüstérmét, valamint női ékszereket, amelyeket feltehetően jómódú tulajdonosuk rejtett el a Bar Kohba-lázadás ideje alatt. (MTI/EPA/Jim Hollander)

A remélt ár kétszereséért, kétmillió dollárért kelt el egy ritka amerikai tízcentes érme egy floridai árverésen.

Az 1894-es érme a floridai numizmatikusok egyesületének tampai árverésén talált új gazdára: egy műgyűjtő 1 997 500 dollárt fizetett érte – közölte pénteken a Heritage Auctions aukciósház.

Az egykori gravírozója, Charles Barber után Barber-tízcentesnek nevezett pénzérmét San Franciscóban verték csupán 24 példányban 1894-ben, és világszerte kilenc fennmaradt példány ismert belőle.

Van néhány ikonikus darab a ritka érmék piacán. Ez az egyik ilyen numizmatikai ritkaság – hangsúlyozta David Hall, a kaliforniai éremminősítő szolgálat egyik társalapítója, aki életében 30 millió érmét becsült fel, köztük a Barber-tízcentest is.

Mint elmondta, azért vertek ilyen keveset ebből az érméből, mert abban az évben recesszió uralta a gazdaságot és nem volt szükség több tízcentesre.

Kapcsolódó Cikkek