2018. január 18., csütörtök
Piroska

Belföld

Lehetsz Uber sofőr, de az nem az Uber felelőssége?

A múlt heti taxissztrájk következményeként fontos változás történt az Uber felhasználói feltételei között, miszerint:

“ÖN TUDOMÁSUL VESZI, HOGY AZ UBER NEM BIZTOSÍT SZÁLLÍTÁSI VAGY LOGISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSOKAT, ILLETVE NEM MŰKÖDIK KÖZRE SZÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÓKÉNT, VALAMINT MINDEN EMLÍTETT SZÁLLÍTÁSI VAGY LOGISZTIKAI SZOLGÁLTATÁST OLYAN FÜGGETLEN KÜLSŐ ALVÁLLALKOZÓK NYÚJTANAK, AKIK NEM AZ UBER, ILLETVE ANNAK BÁRMELY LEÁNYVÁLLALATÁNAK ALKALMAZÁSÁBAN ÁLLNAK.” -áll az www.uber.com/felhasználói feltételek menüpont alatt.


Taxis tüntetés az uber ellen (Fotó: Keresztesi Balázs)A leírtak alapján úgy tűnik, hogy a cég innentől csak az alkalmazást biztosítja, bár technikai értelemben ugyanúgy “működik”, de a jogi felelősséget ezzel gyakorlatilag leveszik magukról a sofőrökkel kapcsolatban. Úgy látszik a cég ezzel kívánja kiegyensúlyozottabbá tenni a felek közötti versenyt, reagálva a kormány és a taxisok ellenérzéseire. Az mindenesetre biztosnak látszik, hogy a módosítás új terheket róhat az említett független külső alvállalkozónak, vagyis az uberesnek.

Mint ismeretes a taxissztrájk idején Tuzson Bence, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt mondta: a kormány álláspontja szerint igazuk van a Budapesten demonstráló taxisoknak. Fontos, hogy Magyarországon mindenki egyenlő feltételek mellett folytathassa az ilyen típusú személyszállítást. A kormány ezért szigorú, mindenkire egységes szabályozás megalkotását látja indokoltnak – tette hozzá. Az Uber másnap reagált, miszerint: Az Uber üdvözli a kormány álláspontját, miszerint új, modern szabályozási keretre van szükség – közölték MTI-vel.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Ki szavazhat és hogyan?

  Ki szavazhat és hogyan?

  Összeszedtünk néhány hasznos információt a választásokkal kapcsolatosan. Az április 8-ára kitűzött országgyűlési választások lebonyolításának szabályait több törvény és miniszteri rendelet határozza meg.

 • Fellép a kormány Sorosék ellen

  Fellép a kormány Sorosék ellen

  Törvénycsomagot alkotott a kabinet a migráció szervezőivel szemben. Mint ismeretes Soros György és jól felépített és szervezett hálózata azon munkálkodik, hogy gyakorlatilag felső kvóta nélkül érkezzenek hazánkba is a migránsok.

 • Válságban a Momentum

  Válságban a Momentum

  Reményvesztett levelet írt a Momentum választmányi tagjainak Papp Gergő, aki decemberben nemcsak kommunikációs igazgatói posztjáról mondott le, de minden kapcsolatot megszakított a párttal.