EUR: 312,54 Ft
CHF: 261,43 Ft
2018. április 24., kedd
György

Külföld

Londonban is magyar tudósklub alakult

Tudományos előadásokkal tartotta alakuló rendezvényét csütörtök este a londoni magyar nagykövetségen a londoni magyar tudósklub, amely része a világ több nagyvárosában már működő hasonló hálózatoknak.

A klub célja, hogy fórumot teremtsen az Egyesült Királyságban élő és dolgozó magyar tudósoknak tudományos munkájuk bemutatására és a kapcsolatépítésre.


A késő estébe nyúló tudományos szimpóziumon előadást tartott Korbonits Márta, a londoni Queen Mary University endokrinológus professzora, Bátonyi Gábor, a Bradfordi Egyetem történésze és Csányi Gábor, a Cambridge-i Egyetem mérnöktudományi tanszékének előadója.

Prőhle Gergely nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár, a londoni tudósklub megalakításának egyik kezdeményezője a rendezvényen elmondta: Magyarország számára igen fontos a külföldön dolgozó magyar tudósok hálózatának kiépítése és fenntartása. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta: a londoni az ötödik ilyen jellegű tudósklub, mivel hasonló szerveződések működnek már Los Angelesben, New Yorkban, Berlinben és Brüsszelben.

A helyettes államtitkár elmondta azt is, hogy a magyar kormány ösztöndíjrendszert alakított ki a külföldön dolgozó tudósok és magyarországi diákok, valamint külföldi diákok és magyarországi tudósok kapcsolatfelvételének segítésére. A cél a magyar felsőoktatás nemzetköziesítése, és ebben a kormány a lehetőségteremtő szerepét tölti be, egyebek mellett a Campus Mundi támogatási rendszerrel – hangsúlyozta a londoni rendezvényen Prőhle Gergely.

Kapcsolódó Cikkek