EUR: 313,01 Ft
CHF: 261,42 Ft
2018. április 26., csütörtök
Ervin

Külföld

Madaja, az éhező szír város

Kórosan sovány, beesett arcú túlélőkről, szívszorító jelenetekről számoltak be az ENSZ sokat próbált segélymunkásai a hónapok óta a szíriai kormányerők által ostromgyűrűbe zárt Madaja városában – írta jelentésében a Reuters brit hírügynökség.

Tavaly október óta hétfőn érkezett először egy 49 teherautóból álló, egyebek mellett élelmiszereket, bébiételt és takarókat szállító segélykonvoj a libanoni határ közelében fekvő városba, amelynek közel 42 ezer lakosából 17600-an Szíria más részéről menekültek Madajába.


Ezzel párhuzamosan 21 teherautó hasonló segélycsomagokat szállított a többségében síiták lakta Fua és Kefraja falvakba, amelyeket a szíriai felkelőcsoportok tartanak hónapok óta ostromzár alatt.

Az ENSZ korábbi adatai alapján Madajában mintegy negyvenezer ember – köztük húszezer gyermek – szorul “azonnali életmentő segítségre”. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet adatai szerint december elseje óta huszonnyolcan haltak éhen a szíriai városban.


“Egyszerűen szívbemarkoló azt látni, milyen helyzetbe kerültek az emberek” – jegyezte meg Pawel Krzysiek, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) egyik munkatársa. “Az imént hozzám fordult egy kislány, és az első kérdése az volt, hoztam-e ételt, mert az emberek itt nagyon éhesek” – mondta.

“Összegyűltek a piactéren. Lehetett látni rajtuk, hogy alultápláltak, hogy éheznek. Csontsoványan, elcsigázottan és vigasztalhatatlanul álldogáltak. Egyetlen arcon sem lehetett mosolyt látni. Egyáltalán nem ezt látja az ember, amikor megérkezik egy segélykonvoj. Azok a gyerekek, akikkel beszéltem, azt mondták, nem volt erejük játszani” – festett lesújtó képet a madajai helyzetről a segélykonvojt kísérő Elizabeth Hoff, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) damaszkuszi képviselője.

A BBC brit közszolgálati televíziónak Madaja lakói arról számoltak be, hogy voltak olyanok, akik macskákat ettek, mások kukákból gyűjtöttek ételmaradékot vagy füvet rágcsáltak. “A helyzetünk nagyon rossz. Gyerekeink éheznek, a testünk minden ízében remeg, az éhség miatt gyakran elájulunk. Vérszegénységben és sok más betegségben szenvedünk. Nincs élelem, még kenyér sincs. Nincs víz, áram vagy fűtés. A gyerekeink egész éjjel sírnak és nem találunk semmit, amivel megetethetnénk őket” – mondta a BBC-nek egy madajai asszony.

Hoff úgy nyilatkozott, csütörtökön egy ENSZ-segélyszállítmány érkezik a szíriai városba, amely még több élelmiszert és gyógyszert szállít. A WHO képviselője hozzátette, mobilkórházakat szeretnének felállítani és orvosokat hívnak Madajába. Dibeh Fakr, az ICRC szóvivője ugyancsak azt mondta, csütörtökre tervezik a következő segélyszállítmányt.

Az ENSZ arra szólította fel a szíriai háborús feleket, hogy engedélyezzék a város mintegy négyszáz, az éhezés miatt életveszélyesen legyengült lakójának a település elhagyását – mondta kedden New Yorkban Stephen O’Brien, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben és a rendkívüli segélyek koordinálásában illetékes helyettese.

Nyugati diplomaták elítélték a kiéheztetés fegyverként való alkalmazását. Samantha Power, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azzal vádolta meg Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát, hogy egyfajta groteszk, “Éhezz vagy add meg magad!” taktikát követ. Matthew Rycroft, brit ENSZ-nagykövet azt mondta, a segélyek szándékos hátráltatása a nemzetközi humanitárius jog megsértése. Jogszakértők véleménye szerint ezek az esetek kimeríthetik a háborús bűnök vagy az emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények fogalmát.

Korábban egy Szíriáról szóló, független ENSZ-bizottsági jelentés mind a szíriai felkelőket, mind a kormányerőket elítélte az általuk ostrom alatt tartott térségek kiéheztetése miatt.

A Madaja és más ostromlott települések blokádja miatt kialakult helyzet visszavetheti a január 25-re Genfbe tervezett béketárgyalásokat is. Emiatt az ENSZ arra szólította fel a feleket, hogy Szíria egész területén, különösen az ostromlott és nehezen elérhető térségekben tegyék lehetővé a bejutást a segélyszervezetek számára.

Kapcsolódó Cikkek

 • Orgia közben csapott le a rendőrség

  Orgia közben csapott le a rendőrség

  Thaiföldön virágzik a szexturizmus. Nincs olyan perverz kívánság, amit az erre kihegyezett üzletág ne tudna kielégíteni. A napokban azonban a Ban Tulip Hotelben Dél-Pattayán több, mint 20 embert állítottak elő, amikor egy kemény orgiát szakítottak félbe az egyenruhások.

 • A nap képe: Világjáró vizsla

  A nap képe: Világjáró vizsla

  Bemutatjuk Whiskyt, a négyéves vadászebet, aki gazdájával már szinte az egész világ összes mesebeli táját bejárta. Gazdája, Adele imádja a természetet, így nem csoda, hogy hűséges társával, a magyar vizslával egyre több lélegzetelállító helyre igyekeznek eljutni.

 • Morvai elítélte Macron terveit

  Morvai elítélte Macron terveit

  Morvai Krisztina, Európai Parlamenti képviselő Strasbourgban, az Európai Parlament ülésén szólalt fel Emmanuel Macron francia elnök Európai Egyesült Államok víziója ellen és állt ki a nemzetek Európája mellett.