EUR: 310,19 Ft
CHF: 288,89 Ft
2017. január 24., kedd
Timót

Külföld

Makovecz Imre kiállítás nyílt Bécsben

Vargyas, 2014. szeptember 12.
A Makovecz Imre tervei alapján épült református templom az erdélyi Kovászna megyei Vargyason 2014. szeptember 12-én. A 13. századi templom maradványaira épült imaházban felhasználták az ősi építmény köveit, köztük a most úrasztalaként szolgáló, egyik legrégebbi nyelvemléket, a 15. századi, székely rovásírásírással faragott követ. Az 1841-ben épült régi református templomot 1994-ben bontották le, az új épület alapkövét 1997. május 31-én helyezték el, a felépült templomot 2005. október 2-án szentelték fel.
MTI Fotó: Beliczay László

Makovecz Imre Kossuth-díjas építész grafikáiból nyílt kiállítás a bécsi Collegium Hungaricumban csütörtökön este.

A kultúrintézet UngArt galériájában mintegy hatvan grafika az építész mintegy ötszáz épülettervét mutatja be, a Balaton-teremben Makovecz megvalósult épületeiből pedig fotótárlat látható. A grafikákon Karl Blossfeldt német fotóművész által ihletett és továbbgondolt természeti motívumok fedezhetők fel, tetten érhető továbbá a magyar mitológia világ, valamint az osztrák filozófus, Rudolf Steiner által vallott filozófiai és világkép.

Makovecz Imre különleges építészeti formanyelve miatt lett világhírű – mondta a kiállítást megnyitó Molnár Jenő építész, a grazi egyetem professzora. Makovecz sokszínű építészeti megoldásai egyediek, amely az élethez és a földöntúlihoz való hozzáállásának köszönhető – tette hozzá.

A kiállítás bemutatja a világhírű magyar építész gondolkodását, gyökereit és alkotásának filozófiai háttérét, amely áthatotta az egész munkásságát – mondta Molnár Mária, a bécsi Collegium Hungaricum igazgatója. A Makovecz-épületek mögött egy teljesen koherens filozófiai és vizuális világkép áll – emelte ki az igazgató. A kiállítás bemutatja azt is, hogy mit gondol Makovecz a természetről, a művészet jelenlétéről és a művészi hivatásról – mondta az intézetigazgató.

A kiállítás március 18-ig látható a bécsi Collegium Hungaricumban.

Kapcsolódó Cikkek