EUR: 305,02 Ft
CHF: 276,54 Ft
2017. július 22., szombat
Magdolna

Belföld

Már a haladókat is akadémián képzi a Kereskedőház

Gyakorló exportőr cégeknek szervezett két napos képzést a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. Az első alkalommal megtartott tréning sikerét jól mutatja, hogy a program teltházzal futott, sőt, a felfokozott érdeklődés miatt sokan be sem jutottak az előadásokra. Ők most készülhetnek, hamarosan indul a hiánypótló képzéssorozat újabb alkalma.

Haladó Exportakadémia címmel rendezett külpiaci jelenlétet fejlesztő tréninget a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) Ráckevén. A múlt hét szerdán és csütörtökön megrendezett eseménynek az volt a célja, hogy a már gyakorló exportőr cégek – vagyis azok, amelyek aktív külkereskedelmet folytatnak – egy átfogó menedzsmentképzésen vehessenek részt. A képzésen olyan témákra fókuszáltak, mint a nemzetközi marketing és értékesítési stratégia, a nemzetközi üzleti tevékenység kockázatai, vagy éppen a hatékony ártárgyalás.

Oláh-Ducsai Zsanett, kereskedőház, vezérigazgató (Fotó: MNKH)

Oláh-Ducsai Zsanett, az MNKH vezérigazgatója (Fotó: MNKH)

Az első alkalommal megrendezett Haladó Exportakadémia teltházzal futott, a 25 résztvevői hely napok alatt betelt. Az MNKH tudatosan döntött úgy, hogy alacsonyan tartja a létszámot, hiszen a képzés egyik kiemelkedő értéke az interaktivitás, amely a kiscsoportos munka során tud a leginkább érvényesülni. A jelentkezők többsége egyébként a korábbi Exportakadémia tréninget már elvégző cégvezetők közül került ki, ők számos ágazatot képviseltek: így az építő-, a kozmetika- és gyógyszer-, illetve az élelmiszeripart is, de a borászat, a nyomdaipar és a szoftverfejlesztés szektoraiból is érkeztek. A felfokozott érdeklődés és a kapacitások korlátozottsága következtében sokan már nem vehettek részt a képzésen, de a Kereskedőház azt ígéri, hogy a rájuk való tekintettel a közeljövőben újabb tréninget hirdet. Erre majd a cég honlapján (www.kereskedohaz. hu) lehet regisztrálni.

A képzésekre minden érdeklődőt várnak, előzetesen azonban érdemes tájékozódni, hogy az adott tréning tudásanyagára van-e szüksége a cégnek. – Számos más képzési programot is kínálunk így például kifejezetten a startup vállalkozásoknak hoztuk létre az Astra Exportinkubációs sorozatot, amely az induló vagy export terén kezdő vállalkozások igényeire koncentrál – mondta el Ducsai-Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója a Lokál érdeklődésére. A haladó tréningeken inkább már speciális kérdésekkel foglalkoznak, mint például a nemzetközi disztribúciós szerződések jogi vonatkozásai, vagy a versenyszituációk kezelése. Összefoglalva tehát azokat a témákat járják körül, amelyek ismeretei a külföldi piacokon való növekedéshez elengedhetetlenek a gyakorló exportőrök számára. A Haladó Exportakadémia tematikáját egyébként a partnerek visszajelzései alapján határozták meg. A korábbi résztvevők körében kérdőíves felmérést végeztek, amely során a cégvezetőknek többek között azokat a nehézségeket kellett megnevezniük, amelyek export terjeszkedésük útjában állnak. A beérkező válaszokból az derült ki, hogy az érintettek leginkább a nemzetközi partnerek felkutatását, a szükséges piaci információk beszerzését, a nyelvismeretet, a pénzforrások előteremtését, illetve az elvárt termelés teljesítését tartják a problémás területeknek.

A Haladó Exportakadémia előszobája az Exportakadémia, amelyet évi két alkalommal hirdetnek meg. A tréningsorozat még 2012-ben indult, és jelenleg már a nyolcadik alkalom előkészítése zajlik. Az Exportakadémia tréningsorozatot több mint 150 cégvezető és döntéshozó végezte el sikerrel, és többségük a képzéseket követően partnerségre is lépett a Kereskedőházzal. – Úgy nevezett ágazati szakértők útján személyes kapcsolattartót adunk az ügyfél mellé, így napi szinten kommunikálunk a vállalatokkal – közölte a vezérigazgató. Ennek a rendszernek köszönhetően az exporttevékenység kapcsán felmerülő költségek és kockázatok jelentősen csökkennek, ezzel pedig a teljes értékesítési folyamat is leegyszerűsödik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Több mint félmilliárd nemzetiségi táboroknak és civileknek

  Több mint félmilliárd nemzetiségi táboroknak és civileknek

  Idén 360 millió forintos támogatást kapnak nemzetiségi gyermektáborok, egy pályázat pedig összesen több mint 180 milliót juttat civil szervezeteknek – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

 • A nyugdíjas-szövetkezetek lehetőséget adnak a munkára

  A nyugdíjas-szövetkezetek lehetőséget adnak a munkára

  A nyugdíjas-szövetkezetek megteremtik a lehetőségét annak, hogy nyugdíjba vonulásuk után is dolgozni tudjanak azok, akik még kedvet és energiát éreznek ehhez – mondta a stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Campus Fesztivál: Több mint száz program a második napon

  Campus Fesztivál: Több mint száz program a második napon

  A Campus Fesztivál második napján, pénteken több mint száz program várja az érdeklődőket a debreceni Nagyerdőbe: mások mellett a The Prodigy, a Kowalsky meg a Vega, Rúzsa Magdi, a Brains és a Kiscsillag is koncertezik – jelezte a fesztivál sajtófőnöke pénteken az MTI-nek.

 • Családbarát minősítési programot indít a kormány

  Családbarát minősítési programot indít a kormány

  Az élet minden területére kiterjedő családbarát minősítési programot indít a kormány jövőre – közölte pénteken Tusnádfürdőn Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára.