EUR: 309,58 Ft
CHF: 285,89 Ft
2016. október 28., péntek
Simon, Szimonetta

Külföld

Meglehet az ellenszere a halálos vírusnak!

Rio de Janeiro, 2016. január 26.
Védőruhás dolgozók a Zika-vírust terjesztő tigrisszúnyogok elleni irtószert permetezik a 2016-os nyári olimpiai játékok íjászversenyeinek és a hagyományos riói karneválnak otthont adó Rio de Janeiró-i szambastadionban 2016. január 26-án, a karnevál kezdete előtt tíz nappal. (MTI/EPA/Marecelo Sayao)

Még az idén elkészülhet a védőoltás a zikavírus ellen – közölte egy amerikai-kanadai kutatócsoport, amely a vakcina kifejlesztésén dolgozik.

Gary Laval, a tudósok egyik vezetője a Reuters hírügynökségnek adott interjúban elmondta: bízik abban, hogy szeptemberben megkezdődhet az oltóanyag hatóságilag engedélyezett kipróbálása embereken, ami után egy hónappal már akár el is lehet kezdeni az immunizációt a legsúlyosabban érintett területeken.

A korábban viszonylag enyhe lefolyású zikaláz kórokozója, amelyet a legtöbbször szúnyogok hordoznak, több ezer embert fertőzött már meg Latin-Amerikában, és az Egészségügyi Szervezet szerint robbanásszerűen terjed az amerikai kontinensen. A kórokozó összefüggésbe hozható azzal, hogy az érintett térségben számos csecsemő született úgynevezett kóros kisfejűséggel. A vírust már nyugat-európai országokban is kimutatták. Magyarországon az ÁNTSZ csütörtöki tájékoztatása szerint egyelőre nem merült fel fertőzés gyanúja. A betegség ellen egyelőre nincs sem gyógyszer, sem védőoltás.

Kapcsolódó Cikkek