EUR: 304,72 Ft
CHF: 272,93 Ft
2017. július 27., csütörtök
Olga, Liliána

Külföld

Nagy verseny várható a Golden Globe gálán

Széles versenymezőnyből, műfajilag is sokszínű válogatásból kerülhetnek ki a Golden Globe-díj győztesei a vasárnapi hollywoodi díjkiosztó ceremónián, amelynek házigazdája ismét a csípős nyelvű Ricky Gervais lesz.

A Golden Globe (Arany Glóbusz)-díjakat 73. alkalommal adja át a Beverly Hillton Hotelben a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetsége (HFPA). A szervezet mintegy kilencven tagja 55 országot képvisel Hollywoodban, szavazataikkal évente 26 filmes és televíziós kategóriában választják ki a filmszalaggal körbetekert földgömböt mintázó díjat kiérdemlő legjobbakat.

A Golden Globe-gála kötetlenebb, mint az Oscar-ceremónia, Hollywood sztárjai – köztük a jelöltek – asztaloknál vacsorázva ülik végig a díjkiosztót. A brit Ricky Gervais, aki a Tina Fey-Amy Poehler-duót váltja házigazdaként, és most negyedszer vállalta a ceremóniamester szerepét, ezúttal már előre elnézést kért a Twitteren azért, ha valakit megsértene csipkelődésével. “Mivel a jövőbe látok, szeretnék bocsánatot kérni azért, amit a jövő heti Golden Globon mondtam. Részeg voltam” – írta a napokban.

A Globe-ceremóniát sokan tekintik az “Oscar előzetesének”, bár a díjról szavazó tudósítók nem tagjai az Oscarokat odaítélő amerikai filmakadémiának. A Golden Globe-bal jutalmazottak azonban később gyakran kerülnek az Oscar-jelöltek közé vagy nyerik el az Oscar-szobrot is. Az Oscar-jelöléseket idén január 14-én hozzák nyilvánosságra.

A legjobb film mezőnyben a drámák között a Carol, a Mad Max – A harag útja, A visszatérő, A szoba és a Spotlight, míg a vígjáték vagy musical műfajban A nagy dobás, a Joy, a Mentőexpedíció, A kém és a Kész katasztrófa verseng. Tom O’Neil, a GoldDerby.com alapítója és a Rolling Stone magazin előrejelzése szerint is a katolikus papok szexuális zaklatási ügyeiről szóló Spotlight és A nagy dobás című Wall Street-i komédia kerülhet ki győztesként.

A színészi kategóriákban Alejandro Inárritú A visszatérő című filmjének sztárját, Leonardo DiCapriót és a Carol című leszbikus románc címszereplőjét, Cate Blanchettet emlegetik a biztos befutók között az elemzők.

A legjobb idegen nyelvű film díjáért Nemes Jeles László Saul fia című alkotása is versenyben van. Magyar jelölt évtizedek óta nem került Golden Globe-közelbe. A számos rangos nemzetközi díjat elnyert holokausztdráma mellett a Legújabb testamentum című luxemburgi-francia-belga, az El club című chilei, a Miekkailija című finn és a Mustang című francia dráma szerepel a mezőnyben.

A Golden Globe-díjátadó gála helyi idő szerint vasárnap délután 5 órakor kezdődik Los Angelesben. Az HBO magyar idő szerint hétfőre virradóra, hajnali 2 órától élőben közvetíti a háromórás ceremóniát.

Kapcsolódó Cikkek

 • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

 • 2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  Diana, az amazonok hercegnője karácsonyi ajándékot hoz a közönségnek 2019-ben: a Warner Bros. filmstúdió bejelentette, hogy a Wonder Woman folytatása két és fél év múlva debütál a mozikban – számolt be róla a Deadline.

 • Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó nem fogadja el “az uniós hivatalnokok semmiféle zsarolását”, különösen ha nem tényeken alapszik – jelentette ki az Európai Bizottság bejelentéseire reagálva szerdán Rafal Bochenek, a lengyel kormány szóvivője.