EUR: 307,55 Ft
CHF: 265,20 Ft
2017. október 21., szombat
Orsolya

Életmód

Nassolni igenis jó

food-man-person-eating-pexelsMinden rossz szokásban van valami jó. Ez biztos. Mert ha nem így lenne, akkor csak jó szokásokról beszélnénk, így feleslegessé válna a jó jelző, s maradna pusztán a szokás. Ha máshonnan közelítjük, akkor úgy filozofálhatnánk, hogy egész életünkben rabok vagyunk. Szokásaink rabjai.

Ezekkel a fennkölt gondolatokkal ébredtem újév reggelén, amikor automatikusan kihúztam az éjjeliszekrény legfelső fiókját, hogy konstatáljam: megvan-e még, és ha igen, akkor mennyi. Mert ha nincs, akkor bizony pótolni kell sürgősen.

Rossz szokásom ugyanis, hogy valami rágcsát, édességet mindig tárolok a fiókban. Alapvetően a gumicukor-sörperec kombó csapja ki a biztosítékot hálótársamnál, de az ünnepekre való tekintettel a zselés szaloncukor-mandarin páros került előtérbe. És a kérdő pillantásomra – hogy mi is ezzel a baj? – meg is volt a szakszerű válasz.

– Rossz szokás lefekvés után nassolni! – hangzott a logikusnak tetsző mondat, de tromfom nem maradt talonban, mert mindenképpen vitatkozni akartam arról, hogy akkor miért is rossz egy olyan szokás, ami nekem örömet szerez.

– Fussunk akkor egy kis emlékkört! – kezdtem. –  Az újszülött szokása, hogy görcsösen kapaszkodik apja/anyja ujjába, ez adja neki a biztonságot, enélkül nem nagyon tud elaludni, megnyugodni. Ez jó szokás. Icipicivel később a szülői ujjakkal történő érintkezés helyett a rongyi és az ujjszopogatás kerül előtérbe… Ez meg a fogorvosok szerint rossz szokás.

– Állj! Szó sincs ilyesmiről! A gyerekeknél ez egészen más! Nem a szokás az érdekes, hanem a biztonság, a világgal való ismerkedés…

– Tudom – vágtam rá és összecsomagoltam a szaloncukraimat és levittem a dolgozószobámba, az íróasztalom fiókjába helyezve őket. Mert az alkotáshoz és a világgal való ismerkedéshez csak kell egy kis édesség, nem? De! És ebbe már asszonypajtás sem szól bele, hiszen nem lefekvés után tömöm magamba az édességet, hanem agyserkentőként a munkához. Ugye, hogy mennyivel másabb? Pedig, az alaptézisből kiindulva, ugyanolyan rossz szokás. Egészségtelen. De mégis olyan jó!

Most akkor jó, vagy rossz?

Talán eldönthetetlen a kérdés, hiszen annyi aspektusból vizsgálhatjuk. Magam mégis amondó vagyok: százszor inkább nassolás, mint cigaretta vagy egyéb narkotikum. Mert az ördögi kör ott is folytatható. Hiszen az is egy szokás…

Kapcsolódó Cikkek

 • Batátát az asztalra!

  Batátát az asztalra!

  Az édesburgonya, vagyis a batáta az idei ősz vitathatatlan sztárja a konyhában. Sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, de édes sütemény, lepény is készülhet belőle.

 • Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Magyarországon a 6–8 éves gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen belül a fiúknál 20,5, a lányoknál 21,9 százalék ez az arány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

 • Népszerűek a hazai borvidékek

  Népszerűek a hazai borvidékek

  Jelentős eltérések vannak az egyes hazai borvidékek ingatlanpiacán: néhol az ingatlanár-robbanás már javában érzékelhető, néhol még nem tapasztalható komolyabb mozgás.

 • Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  Átlagosan napi két órát töltenek közösségi oldalak előtt és az életük felét már online térben élik az úgynevezett Z generációhoz tartozó magyar fiatalok, akik már többet kommunikálnak az interneten, mint személyesen – ismertették egy friss kutatás eredményeit az M1 aktuális csatornán vasárnap.