EUR: 307,65 Ft
CHF: 282,08 Ft
2017. május 25., csütörtök
Orbán

Életmód

Nassolni igenis jó

food-man-person-eating-pexelsMinden rossz szokásban van valami jó. Ez biztos. Mert ha nem így lenne, akkor csak jó szokásokról beszélnénk, így feleslegessé válna a jó jelző, s maradna pusztán a szokás. Ha máshonnan közelítjük, akkor úgy filozofálhatnánk, hogy egész életünkben rabok vagyunk. Szokásaink rabjai.

Ezekkel a fennkölt gondolatokkal ébredtem újév reggelén, amikor automatikusan kihúztam az éjjeliszekrény legfelső fiókját, hogy konstatáljam: megvan-e még, és ha igen, akkor mennyi. Mert ha nincs, akkor bizony pótolni kell sürgősen.

Rossz szokásom ugyanis, hogy valami rágcsát, édességet mindig tárolok a fiókban. Alapvetően a gumicukor-sörperec kombó csapja ki a biztosítékot hálótársamnál, de az ünnepekre való tekintettel a zselés szaloncukor-mandarin páros került előtérbe. És a kérdő pillantásomra – hogy mi is ezzel a baj? – meg is volt a szakszerű válasz.

– Rossz szokás lefekvés után nassolni! – hangzott a logikusnak tetsző mondat, de tromfom nem maradt talonban, mert mindenképpen vitatkozni akartam arról, hogy akkor miért is rossz egy olyan szokás, ami nekem örömet szerez.

– Fussunk akkor egy kis emlékkört! – kezdtem. –  Az újszülött szokása, hogy görcsösen kapaszkodik apja/anyja ujjába, ez adja neki a biztonságot, enélkül nem nagyon tud elaludni, megnyugodni. Ez jó szokás. Icipicivel később a szülői ujjakkal történő érintkezés helyett a rongyi és az ujjszopogatás kerül előtérbe… Ez meg a fogorvosok szerint rossz szokás.

– Állj! Szó sincs ilyesmiről! A gyerekeknél ez egészen más! Nem a szokás az érdekes, hanem a biztonság, a világgal való ismerkedés…

– Tudom – vágtam rá és összecsomagoltam a szaloncukraimat és levittem a dolgozószobámba, az íróasztalom fiókjába helyezve őket. Mert az alkotáshoz és a világgal való ismerkedéshez csak kell egy kis édesség, nem? De! És ebbe már asszonypajtás sem szól bele, hiszen nem lefekvés után tömöm magamba az édességet, hanem agyserkentőként a munkához. Ugye, hogy mennyivel másabb? Pedig, az alaptézisből kiindulva, ugyanolyan rossz szokás. Egészségtelen. De mégis olyan jó!

Most akkor jó, vagy rossz?

Talán eldönthetetlen a kérdés, hiszen annyi aspektusból vizsgálhatjuk. Magam mégis amondó vagyok: százszor inkább nassolás, mint cigaretta vagy egyéb narkotikum. Mert az ördögi kör ott is folytatható. Hiszen az is egy szokás…

Kapcsolódó Cikkek

 • Keller András: Az ázsiaiak rajonganak a magyar zenéért

  Keller András: Az ázsiaiak rajonganak a magyar zenéért

  Egyedülálló komolyzenei turnéra készül Ázsiában Keller András és Gidon Kremer. A világhírű hegedűművészek és az általuk vezetett zenekarok egyedülálló módon, együttes erővel készülnek bemutatni az ázsiaiaknak a nyugati zeneirodalom legszebb műveit az elmúlt három évszázadból.

 • Forró téma a nyári szabadság

  Forró téma a nyári szabadság

  Minden évben minimum két hét folyamatos pihenésre lenne szükség ahhoz, hogy a hétköznapi mókuskerékből kiszálljunk, és így feltöltődjünk.

 • Egyre népszerűbb a netes bankolás

  Egyre népszerűbb a netes bankolás

  Bár a bankfiókok továbbra is fontos szerepet töltenek be az ügyek intézésében, egyre többen használnak hazánkban internetbankot és mobilalkalmazást.