EUR: 307,63 Ft
CHF: 287,11 Ft
2017. január 18., szerda
Piroska

Külföld

Nigériában évente 1 milliárd dollár közpénzt lopnak el

Csaknem 7 milliárd dollárnyi közpénzt loptak el Nigériában hét év alatt ötvenöten, többek közt miniszterek, tagköztársasági kormányzók, köztisztviselők, bankárok, üzletemberek – tárta fel hétfőn az afrikai ország tájékoztatási minisztere.

Lai Mohammed elmondása szerint 2006 és 2013 között tűnt el a 6,8 milliárd dollárnyi – csaknem kétezer milliárd forintnyi – összeg, és a jelek szerint 55 ember lopta el. Az eddigi vizsgálatok alapján 35 millió dollárt négy volt miniszter tett zsebre, 2,65 milliárdot bankárok loptak el, 742 millióval 15 volt tagköztársasági kormányzó rövidítette meg a nigériai államkasszát – mondta a miniszter, ám semmiféle bizonyítékkal nem szolgált az adatok alátámasztására.

Nigéria Fekete-Afrika első számú olajkitermelője, és az országnak van a földrészen a legjelentősebb nemzetgazdasága. A legutóbb elnökválasztáson – tavaly tavasszal – a muszlim Muhammadu Buhari győzött a hivatalban lévő keresztény államfővel, Goodluck Jonathannal szemben, aki 2001 óta volt elnök.

Buhari győzelmét nagyrészt annak köszönhette, hogy megígérte: lesújt a korrupcióra. Történnek is lépések: legutóbb január elején Nigéria volt védelmi miniszterét, Bello Haliru Mohammedet, pénzmosással és hivatali visszaéléssel vádolták meg. Az ügyészség szerint fiával együtt több mint 300 millió nairát (439 millió forintot) tüntetett el a hadsereg költségvetéséből.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Huaweinél tett látogatást Varga Mihály

    A Huaweinél tett látogatást Varga Mihály

    Magyarország a digitális technológiák fejlesztésének regionális központjává kíván válni – hangsúlyozta vendéglátóinak Varga Mihály a kínai Sencsenben a telekommunikációs termékeket gyártó Huaweinél, és az elektromos járműveket és akkumulátorokat előállító Build Your Dreamsnél (BYD) tett szerdai látogatásán.

  • Joachim Gauck: súlyos veszélyek fenyegetik Németországot

    Joachim Gauck: súlyos veszélyek fenyegetik Németországot

    A mai a “legjobb és legdemokratikusabb” Németország, amely valaha létezett, de súlyos veszélyek fenyegetik stabilitását – mondta szerdán Berlinben Joachim Gauck német szövetségi elnök az államfői munkásságát lezáró búcsúbeszédében.