EUR: 311,47 Ft
CHF: 266,12 Ft
2018. március 20., kedd
Klaudia,

Külföld

Nukleáris rakétákat mutatott be Irán

Nukleáris robbanófej hordozására is képes ballisztikus rakétákat tároló föld alatti létesítményt mutatott be az iráni állami televízió kedden.

A televízióban sugárzott beszámolóban több Emad típusú, precíziós irányítású ballisztikus rakéta látható az iráni Forradalmi Gárda által működtetett, egy hegy belsejében épített föld alatti létesítményben. A televíziós felvétel alapján és a félhivatalos Tasnim hírügynökség közlése szerint a létesítményt Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke avatta fel látogatása során.


Az Egyesült Államok szerint a nukleáris robbanófej hordozására is képes Emad rakéta 1700 kilométer hatótávolságú, találati pontossága 500 méter, és 750 kilogramm töltet célba juttatására alkalmas. Ez az első olyan precíziós irányítású rakéta, amellyel lehetséges elérni az Irán részéről ellenségnek tekintett Izrael területét is.

A rakétát tavaly október elején tesztelték sikerrel. A rakétateszttel az ENSZ Biztonsági Tanácsának az iráni szankciókkal foglalkozó munkabizottsága szerint Teherán megsértette az ENSZ BT ballisztikus rakétákra vonatkozó tilalmát.


A The Wall Street Journal amerikai napilap a múlt héten arról számolt be, hogy Washington újabb szankciókat helyezett kilátásba Irán ellen a rakétatesztek miatt. Haszan Róháni iráni elnök már az esetleges szankciók felvetésekor utasította védelmi miniszterét, hogy terjessze ki a rakétaprogramot, válaszként az amerikai fenyegetésekre. “Ha az Egyesült Államok továbbra is törvénytelenül beavatkozik abba, hogy Irán érvényesítse az önvédelemhez való jogát, akkor újabb programot indítunk rakétavédelmi képességeink erősítésére” – írta a Twitter közösségi oldalon közzétett bejegyzésében az iráni államfő.

Hoszein Szalámi tábornok, a Forradalmi Gárda főparancsnok-helyettese a múlt héten azt mondta: Irán fegyverraktárai és föld alatti létesítményei annyira tele vannak, hogy nem tudják, hol tárolják az új rakétákat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ninó a romok között várja elhunyt gazdiját

  Ninó a romok között várja elhunyt gazdiját

  Nem újdonság az, hogy a kutyák elképesztően tudnak ragaszkodni gazdájukhoz és az sem ritka, hogy ha valamilyen úton elveszítik őket, képesek mély depresszióba esni és akár napokig egy falatot sem enni.

 • Zuckerberget hallgatná meg a brit parlament

  Zuckerberget hallgatná meg a brit parlament

  Mark Zuckerberget, a Facebook alapító vezérigazgatóját szeretné meghallgatni a londoni alsóház arról, hogy a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég miként használhatott fel több tízmillió Facebook-profilt az amerikai elnökválasztási kampányban.

 • Francia értelmiségiek tiltakoznak az iszlám terror ellen

  Francia értelmiségiek tiltakoznak az iszlám terror ellen

  100 francia vezető értelmiségi, tudósok, írók, filozófusok, művészek kiáltványt tettek közzé a Le Figaróban. Az oka, hogy a migránsválság óta kezd elviselhetetlenné válni a helyzet: a radikális muszlimok már nemcsak a gondolat szabadságát veszélyeztetik, hanem minden értelemben a szabadságot.