EUR: 309,16 Ft
CHF: 288,33 Ft
2017. január 22., vasárnap
Artúr, Vince

Külföld

Obama: a következő elnök is demokrata lesz

Washington, 2015. december 7.
Barack Obama amerikai elnök televíziós beszédet mond a washingtoni Fehér Házban 2015. december 6-án. Obama az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet megsemmisítését ígérte négy nappal az után, hogy egy radikalizált iszlamista házaspár egy szociális intézményben 14 embert agyonlőtt és további 21-et megsebesített a kaliforniai San Bernardinóban. (MTI/EPA/Pool/Saul Loeb)

A republikánusok iowai tévévitájával szinte egy időben mondott beszédet az amerikai elnök Baltimore-ban csütörtökön, ahol pártja kongresszusi képviselői tartják szokásos évi konferenciájukat. Barack Obama azon meggyőződésének adott hangot, hogy távozása után szintén demokrata párti politikus költözik majd a Fehér Házba.

Az elnök Joe Biden alelnök társaságában vett részt a demokrata képviselők háromnapos marylandi konferenciájának első napján. Bizakodónak mondta magát, úgy fogalmazott: nem aggódik amiatt, hogy a demokraták csapata ne maradna együtt.

“Novemberben a demokraták győznek majd” – fogalmazott.

Beszédében általában is dicsérte pártja eddigi munkáját, annak ellenére, hogy a demokraták kisebbségbe kerültek a képviselőházban. Az elnök most 188 törvényhozó előtt fejtette ki gondolatait, s azt mondta, büszke arra a munkára, amelyet együtt végeztek elnöksége idején. Biztatta a demokratákat, hogy szilárdítsák meg az eddig elért eredményeket. “Ha hűek maradunk elveinkhez, akkor nemcsak a pártunknak lesz jó éve, hanem Amerikának is” – fogalmazott.

Beszédében Joe Biden alelnök ugyancsak optimizmusának adott hangot. Úgy vélte: a demokraták ősszel nemcsak a Fehér Házat hódítják meg, hanem a törvényhozást is.

A konferencián a képviselők díszes kerámia-tállal ajándékozták meg az elnököt.

Kapcsolódó Cikkek