EUR: 309,77 Ft
CHF: 288,71 Ft
2017. január 23., hétfő
Rajmund, Zelma

Külföld

Örülnek is meg nem is az Apple-nél, de az iPhone megint milliárdokat hozott

San Francisco, 2015. március 9.
Tim Cook, az Apple vezérigazgatója az amerikai számítástechnikai cég okostelefonjairól, az iPhone 6-ról és az iPhone 6 Plusról beszél a kaliforniai San Franciscóban 2015. március 9-én. (MTI/AP/Eric Risberg)

A korábbiaknál kisebb mértékben nőtt az iPhone-eladások száma az Apple-nél a tavalyi negyedik negyedévben a vállalat kedden közzétett jelentése szerint, miközben a cég nettó nyeresége tovább növekedett.

Az Apple 74,8 millió iPhone-t értékesített 2015 utolsó negyedévében. Ez 0,4 százalékkal több volt, mint az előző év azonos időszakában, de egyúttal ez volt a legkisebb növekedés a termék 2007-es bevezetése óta.

A cég nettó nyeresége 1,9 százalékkal, 18,36 milliárd dollárra nőtt 2015 utolsó negyedévében. Az árbevétel 1,7 százalékkal, 75,87 milliárd dollárra emelkedett. Mindkét érték rekordot jelent az Apple számára.

A Reuters ugyanakkor arra is rámutatott, hogy elemzők előzőleg 75,5 millió értékesítést valószínűsítettek a 4. negyedévre.

A karácsony előtti időszak az eladások szempontjából mindig a legerősebb az Apple számára, nem utolsósorban az új modellek megjelenése miatt, a tavalyi negyedik negyedévben azonban, amikor az Apple egy az előzőnél jóval nagyobb kijelzővel rendelkező iPhone-modellt dobott piacra, ugrásszerűen, 46 százalékkal nőttek az eladási adatok az azt megelőző évihez képest.

Az idei első negyedévre a forgalom csökkenését várja az Apple. Az árbevétel az előrejelzés szerint 50-53 milliárd dollár körül lesz, szemben a tavalyi 58 milliárd dollárral.

Az Apple a több nagy piacon, köztük Kínában mutatkozó gyenge konjunktúrát és az erős dollárt jelölte meg a kisebb növekedés okaként. Tim Cook, a konszern vezérigazgatója szerint “korábban soha nem tapasztalt, extrém körülmények” befolyásolták a számokat. Cook szerint a negatív hatások nélkül nyolc százalékkal nőtt volna a cég árbevétele.

A kínai értékesítések drasztikus visszaesése azonban – amitől sokan tartottak – nem következett be, az Apple árbevételének mintegy egynegyedét továbbra is Kínában éri el.

Kapcsolódó Cikkek

 • Oroszlán sebesített meg két embert

  Oroszlán sebesített meg két embert

  Oroszlán támadott meg és sebesített meg súlyosan két embert Japánban, akik egy olyan cégnél dolgoznak, amely a szórakoztatóipar számára biztosít állatokat.

 • Gambia volt elnöke államkasszát robbantott

  Gambia volt elnöke államkasszát robbantott

  Gambia leváltott elnöke, Yahya Jammeh szombat este az államkassza tartalmával, a központi bankból elvett legalább 500 millió dollárral távozott külföldre, közölte Mai Fatty, az új elnök kormányzó koalíciójának egyik tagja – írta hétfőn a dpa hírügynökség.

 • Izland legrejtélyesebb gyilkossága!

  Izland legrejtélyesebb gyilkossága!

  Nyolc napja rejtélyes körülmények között veszett nyoma annak a 20 éves izlandi lánynak, aki után 725 önkéntes kutatott a parti őrség segítségével.