EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 27., szombat
Hella

Külföld

Örülnek is meg nem is az Apple-nél, de az iPhone megint milliárdokat hozott

A korábbiaknál kisebb mértékben nőtt az iPhone-eladások száma az Apple-nél a tavalyi negyedik negyedévben a vállalat kedden közzétett jelentése szerint, miközben a cég nettó nyeresége tovább növekedett.

Az Apple 74,8 millió iPhone-t értékesített 2015 utolsó negyedévében. Ez 0,4 százalékkal több volt, mint az előző év azonos időszakában, de egyúttal ez volt a legkisebb növekedés a termék 2007-es bevezetése óta.

A cég nettó nyeresége 1,9 százalékkal, 18,36 milliárd dollárra nőtt 2015 utolsó negyedévében. Az árbevétel 1,7 százalékkal, 75,87 milliárd dollárra emelkedett. Mindkét érték rekordot jelent az Apple számára.

A Reuters ugyanakkor arra is rámutatott, hogy elemzők előzőleg 75,5 millió értékesítést valószínűsítettek a 4. negyedévre.

A karácsony előtti időszak az eladások szempontjából mindig a legerősebb az Apple számára, nem utolsósorban az új modellek megjelenése miatt, a tavalyi negyedik negyedévben azonban, amikor az Apple egy az előzőnél jóval nagyobb kijelzővel rendelkező iPhone-modellt dobott piacra, ugrásszerűen, 46 százalékkal nőttek az eladási adatok az azt megelőző évihez képest.

Az idei első negyedévre a forgalom csökkenését várja az Apple. Az árbevétel az előrejelzés szerint 50-53 milliárd dollár körül lesz, szemben a tavalyi 58 milliárd dollárral.

Az Apple a több nagy piacon, köztük Kínában mutatkozó gyenge konjunktúrát és az erős dollárt jelölte meg a kisebb növekedés okaként. Tim Cook, a konszern vezérigazgatója szerint “korábban soha nem tapasztalt, extrém körülmények” befolyásolták a számokat. Cook szerint a negatív hatások nélkül nyolc százalékkal nőtt volna a cég árbevétele.

A kínai értékesítések drasztikus visszaesése azonban – amitől sokan tartottak – nem következett be, az Apple árbevételének mintegy egynegyedét továbbra is Kínában éri el.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Kérdéses, hogy a New York-i CEU hogyan tud Magyarországon a felsőoktatási tanulmányokkal kapcsolatban dokumentumokat kiállítani akkor, amikor azt Philadelphiában akkreditálták, és alapító okiratában a budapesti egyetem címe szerepel, az amerikai metropoliszra pedig csak hivatkoznak – teszi fel a kérdést a Magyar Idők.

 • Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Moszkvában őrizetbe vették az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet négy tagját, akik merényletekre készültek az orosz főváros közlekedési hálózatának objektumai ellen – közölte csütörtökön a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

 • Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy orosz újságírót egy szibériai kisvárosban, a helyi hatóságok csütörtöki közlése szerint az illetőt munkájával kapcsolatban ölhették meg, de egyelőre nem tudják, hogy milyen indítékkal.