EUR: 308,50 Ft
CHF: 267,20 Ft
2017. október 19., csütörtök
Nándor

Aktuális

Oscar-díjra jelölték a Saul fiát! Megismétli a Mephisto sikerét?

35 év után újabb hazai siker várható

Mephisto_Brandauer_Makeup30 év után újra magyar filmet, Nemes Jeles László: Saul fia című alkotását jelölték a világ legrangosabb filmes díjára. (Utoljára 1986-ban jelölték Szabó István: Redl ezredes című művét) A holokausztfilm  eddig 25 díjat ( legutóbb múlt vasárnap éjjel a Legjobb külföldi filmnek járó Golden Globe-ot vihette haza) söpört be világszerte és további 33 jelölést gyűjtött. Szakértők szinte biztosra veszik a Saul fia sikerét a Legjobb idegennyelvű filmért járó aranyszoborért vívott harcban, csak a francia Mustang című dráma szólhat bele a végső küzdelembe. Utoljára Szabó István, Mephisto című klasszikusa kapta meg az Oscart 1981-ben, szintén ebben a kategóriában.

Eddigi magyar származású Oscar-díjasok:

 • William S. Darling  magyar származású látványtervező három alkalommal nyert díjat: 1933-ban a Kavalkád, 1943-ban a Bernadette dala és 1946-ban az Anna és a sziámi király című filmekért.
 • Geza Herczeg 1937-ben az Émile Zola élete című film forgatókönyvírójaként kapta az elismerést.
 • Kertész Mihály  a 1942-ben bemutatott Casablanca rendezéséért kapott díjat.
 • Paul Lukast (eredeti nevén Lukács Pál) az Őrség a Rajnán című film főszerepéért jutalmazták.
 • George Pal (eredeti nevén Marczincsák György Pál) 1944-ben, Adolph Zukor 1949-ben kapott életműdíjat.
 • Rózsa Miklós zeneszerzőként három alkalommal érdemelte ki a szobrocskát (Ben-Hur, Elbűvölve és A Double Life zenéje miatt).
 • Trauner Sándor  a alaegénylakás, míg Joseph Kish A bolondok hajója látványtervezőjeként kapott díjat.
 • Goldie Hawn 1969-ben kapott aranyszobrot A kaktusz virága című filmért. Hawn édesanyja magyar származású volt.
 • Steven Spielberg  a Harmadik típusú találkozások  című filmjének fényképezéséért, a közelmúltban elhunyt Zsigmond Vilmos nyert díjat 1978-ban.
 • A legjobb animációs rövidfilm kategóriájában 1981-ben A Légy című rövidfilm – melyet Pofusz Ferenc rendezett – nyert díjat. A Légy volt az első magyar film, mely Oscar-díjat kapott.
 • Szabó István Mephisto című filmje 1982-ben a legjobb külföldi film kategóriájában nyert díjat.
 • A Zongorista című Roman Polanski film sztárja Adrien Brody 2003-ban nyert meg a Legjobb férfi főszereplőnek járó díjat, édesanyja, a hírneves fotós Sylvia Plachy 1956-ban, 13 évesen hagyta el Magyarországot.

Kapcsolódó Cikkek

 • Cseresnyés Péter: A keresetek öt éve folyamatosan emelkednek

  Cseresnyés Péter: A keresetek öt éve folyamatosan emelkednek

  A keresetek emelkedése a gazdaságfejlesztő és foglalkoztatást segítő programoknak köszönhetően csaknem öt éve folyamatosan tart – mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.

 • Béreket emel a MÁV

  Béreket emel a MÁV

  Három év alatt harminc százalékkal növelik a vasúti dolgozók bérét – a MÁV így próbál megbirkózni a munkaerő-hiánnyal. A vasúti társaság elnök-vezérigazgatója a Figyelőnek adott interjúban elmondta, év végére több mint 200 milliárd forinttal faragják le a MÁV adósságállományát, de emellett a szolgáltatások színvonalán is igyekeznek javítani.