EUR: 308,25 Ft
CHF: 282,28 Ft
2017. május 24., szerda
Eszter, Eliza

Program II.kerület

Pasaréten lovas terápiával is foglalkoznak

pasaréti lovarda címlpara

Bemutatják a lovakat és a lovagláson kívül lehet állatot simogatni is. fotó: Soós Dániel/Budai Polgár

Nyílt napra várja január 24-én , vasárnap 10–14 óráig a Hidász utca 2/D szám alatt az érdeklődőket a pasaréti lovarda. A lovaglást népszerűsítő Pasaréti Lovas Hagyományőrző Közhasznú Nonprofit Kft. tíz éve működteti a lovardát, a jubileumot állatsimogatóval, lovasbemutatóval és ingyenes lovaglási lehetőséget biztosítva ünneplik.

A pasaréti lovarda része volt az 1896-ban megnyitott Budapesti Császári és Királyi Hadapródiskolának, amit ma sokan Akadémiaként ismernek. A területet 2005-ig a honvédség használta. Csentericz Zoltán, a lovardát működtető Pasaréti Lovas Hagyományőrző Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, ez idő alatt megannyi országos bajnokot és olimpikont neveltek a lovarda falai között.

Pasaréti lovarda

A nyílt napon lesz ingyenes lovaglási lehetőség is. fotó: Soós Dániel/Budai Polgár

– 1958-tól itt működött a Budapesti Honvéd Sport Egyesület lovasszakosztálya. A létesítmény majdnem az enyészeté lett, mert a honvédség be akarta zárni. A lovassportnak a II. Kerületi Önkormányzat nyújtott segítő kezet, amikor főbérlőként a területet – több tíz millió forintos bankgarancia fejében – hagyományőrző egyesületünknek adta át használatra. Így nemcsak a műemléki védettségű épület és terület maradt meg, hanem a híres II. kerületi lovarda Pasaréti Honvéd Lovarda néven tovább szolgálhatja a sportot.

Az ügyvezető hozzátette, tíz éve húsz magánszemély fogott össze Karig Gábor vezetésével azért, hogy a lovardát és a több tucat lovat megmentse. A nonprofit kft. azóta saját erőből működteti a létesítményt, és szeretnék, ha minél többen megismernék a remek adottságokkal és sokrétű szolgáltatással rendelkező lovardát. A versenysport és a lovasoktatás mellett foglalkoznak bértartással, lovas terápiával és lovas pszichoterápiával is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Punnany Massif

  Punnany Massif

  Brutális koncerttel örvendezteti meg rajongóit a Punnany Massif.

 • Érdekel a katonaság? Nézz be a kulisszák mögé!

  Érdekel a katonaság? Nézz be a kulisszák mögé!

  A MATASZ Pest Megyei Szervezete, 2017. évben 8. alkalommal rendezi meg a VSZC Madách Imre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumával közösen az „Egy nap a honvédelemért” címmel Gödöllőn, a Pest-megyei honvédelmi és toborzó napját.

 • A Mystery Gang extrém helyeken is nyomja a bulit

  A Mystery Gang extrém helyeken is nyomja a bulit

  A trió a legautentikusabb, legelemibb, legkezdetlegesebb formájában mutatja be, milyen is volt a rock and roll Amerikában az ötvenes évek derekán. Ösztönös, fékevesztett szabadság és zabolátlan életérzés, amely ebből a zenéből árad, csakis hiteles fazonoktól fogadható el maradéktalanul.