EUR: 307,69 Ft
CHF: 287,30 Ft
2017. január 18., szerda
Piroska

Program II.kerület

Pasaréten lovas terápiával is foglalkoznak

pasaréti lovarda címlpara

Bemutatják a lovakat és a lovagláson kívül lehet állatot simogatni is. fotó: Soós Dániel/Budai Polgár

Nyílt napra várja január 24-én , vasárnap 10–14 óráig a Hidász utca 2/D szám alatt az érdeklődőket a pasaréti lovarda. A lovaglást népszerűsítő Pasaréti Lovas Hagyományőrző Közhasznú Nonprofit Kft. tíz éve működteti a lovardát, a jubileumot állatsimogatóval, lovasbemutatóval és ingyenes lovaglási lehetőséget biztosítva ünneplik.

A pasaréti lovarda része volt az 1896-ban megnyitott Budapesti Császári és Királyi Hadapródiskolának, amit ma sokan Akadémiaként ismernek. A területet 2005-ig a honvédség használta. Csentericz Zoltán, a lovardát működtető Pasaréti Lovas Hagyományőrző Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, ez idő alatt megannyi országos bajnokot és olimpikont neveltek a lovarda falai között.

Pasaréti lovarda

A nyílt napon lesz ingyenes lovaglási lehetőség is. fotó: Soós Dániel/Budai Polgár

– 1958-tól itt működött a Budapesti Honvéd Sport Egyesület lovasszakosztálya. A létesítmény majdnem az enyészeté lett, mert a honvédség be akarta zárni. A lovassportnak a II. Kerületi Önkormányzat nyújtott segítő kezet, amikor főbérlőként a területet – több tíz millió forintos bankgarancia fejében – hagyományőrző egyesületünknek adta át használatra. Így nemcsak a műemléki védettségű épület és terület maradt meg, hanem a híres II. kerületi lovarda Pasaréti Honvéd Lovarda néven tovább szolgálhatja a sportot.

Az ügyvezető hozzátette, tíz éve húsz magánszemély fogott össze Karig Gábor vezetésével azért, hogy a lovardát és a több tucat lovat megmentse. A nonprofit kft. azóta saját erőből működteti a létesítményt, és szeretnék, ha minél többen megismernék a remek adottságokkal és sokrétű szolgáltatással rendelkező lovardát. A versenysport és a lovasoktatás mellett foglalkoznak bértartással, lovas terápiával és lovas pszichoterápiával is.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ikonikussá vált a Kislány a pokolban holokauszt monodráma

    Ikonikussá vált a Kislány a pokolban holokauszt monodráma

    Január 25-én tartja következő előadását a Kazán István Kamaraszínház, amely Sárdi Mária: Kislány a pokolban című életrajzi könyvéből készült. Tíz éve töretlen sikert arat a nézőknél de csak ritkán lehet látni, mert mint Kriszt Lászlótól, a darab rendezőjétől megtudtuk, nincs nagy igény a holokauszt drámákra, ezért játsszák csak ritkán, de amiket előleg megnézett, azokról is lesújtó volt a véleménye.

  • Reformáció 500: Élőben adja a közmédia az emlékév megnyitóját

    Reformáció 500: Élőben adja a közmédia az emlékév megnyitóját

    A közmédia közvetíti a reformáció 500. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév központi megnyitóját. A kilencvenperces, több művészeti ágat felvonultató ünnepség péntek délután öt órakor kezdődik a Művészetek Palotájában (Müpa), és fél hattól, csúsztatott élő adásban lesz követhető az M5 és a Duna World műsorán.