EUR: 308,60 Ft
CHF: 267,53 Ft
2017. szeptember 21., csütörtök
Máté, Mirella

Egyéb XXII.kerület

Pelikán Imre emlékét megőrzi Baross Gábor-telep

pelikán Imre

Imre bácsit tavaly decemberben köszöntötték barátai a 96. születésnapján

Január 10-én elhunyt Pelikán Imre (1919. december 29.−2016. január 10.), Budafok-Tétény díszpolgára. Tavaly év végén még születésnapján köszöntötték rokonai és barátai a Baross Gábor Telepi Polgári Kör alapítóját és örökös elnökét, egyben átadták neki a Barosson róla elnevezett közösségi ház kulcsát.

pelikan haz22

A XVI. utcai közösségi ház Pelikán Imre nevét viseli

Pelikán Imre 1919. december 26-án született Baross Gábor-telepen, itt nőtt fel, itt alapított családot. Az építész végzettségű Imre bácsi több mint ezer házat és még számos középületet tervezett a környéken, egész életét az itt élő közösség szolgálatának szentelte. Újjászervezte és megalapította a Baross Gábor Telepi Polgári Kört, amelynek a XVI. utca 22. szám alatti székháza már tavaly decembertől a Pelikán Imre Közösségi Ház nevet viseli.

Imre bácsi több könyvet is írt lakóhelyéről, Bayer Árpáddal közösen jegyzik a Baross Gábor-telep története a kezdetektől Budapesthez csatolásáig című kiadványt, de neki köszönhetjük a polgári kör történetét megörökítő írást, a Donát-hegyi emlékhelyet bemutató kötetet és a Baross Gábor-telepi Jézus Szíve Templom című könyvet is. Sikerült elérnie, hogy saját tervei alapján szobrot állítsanak a település névadójának, Baross Gábornak a Dózsa György út alján. Pelikán Imre az emlékhelyek létrehozásán és megőrzésén dolgozott fáradhatatlan. Baross Gábor-telep centenáriuma alkalmából emléktáblát készíttetett – az alapító családok nevének feltüntetésével – a templom falára, amit évente megkoszorúznak, a millennium évében a kerületben egyedülálló emlékhelyet készíttetett a Donát-hegyen (az itt lévő XIX. századi emlékoszlopot ugyancsak ő hozatta rendbe), 2001-ben az irányításával 1848-as és 1956-os emlékhelyet is kialakítottak a Donát-hegyen.

A Barossi Polgári Kör tagjai decemberi köszöntésen úgy fogalmaztak, el sem tudják mondani, mi mindent köszönhetnek Imre bácsinak. Válaszként akkor Pelikán Imre mondott köszönetet a családjának, munkatársainak és az önkormányzatnak. Szavai halála után is megszívlelendők, akár csak egész áldozatos élete példája.

„Nemcsak az én érdemem, amit elértünk, akár hiszik, akár nem: legalább 350 ember állt mindig mögöttem, amikor sikerre vittük közös ügyeinket. Ma is figyelemmel kísérem a polgári kör dolgait, igyekszem ötleteimmel is támogatni a munkát, örömmel tölt el minden, ami az itt élő közösség javát szolgálja.”

Kapcsolódó Cikkek

  • 710 milliót költhetnek épületek és udvarok felújítására

    710 milliót költhetnek épületek és udvarok felújítására

    A sajókazai Radvánszky-kastélyban igazgatói értekezlettel egybekötött tanévnyitót tartottak, ahol jelentős mértékű fejlesztéseket jelentettek be. A rendezvényen Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának tagja elmondta, hogy a kormány 2010-től 2017-ig 572 milliárd forinttal költött többet oktatási célokra, mint a korábbi kormányok.

  • Országos íjászverseny volt Sötétvölgyben

    Országos íjászverseny volt Sötétvölgyben

    Az idén már második alkalommal rendezte meg a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az Alisca Katasztrófavédelmi Országos Íjászversenyt a Szekszárdhoz közeli Sötétvölgyben, ahol a katasztrófavédelem mellett a rendőrségtől, a büntetés-végrehajtástól, a vízügytől és az országgyűlési őrségtől is érkeztek versenyzők.