EUR: 326,36 Ft
CHF: 283,31 Ft
2018. június 22., péntek
Paulina

Egyéb XXII.kerület

Pelikán Imre emlékét megőrzi Baross Gábor-telep

pelikán Imre

Imre bácsit tavaly decemberben köszöntötték barátai a 96. születésnapján

Január 10-én elhunyt Pelikán Imre (1919. december 29.−2016. január 10.), Budafok-Tétény díszpolgára. Tavaly év végén még születésnapján köszöntötték rokonai és barátai a Baross Gábor Telepi Polgári Kör alapítóját és örökös elnökét, egyben átadták neki a Barosson róla elnevezett közösségi ház kulcsát.

pelikan haz22

A XVI. utcai közösségi ház Pelikán Imre nevét viseli

Pelikán Imre 1919. december 26-án született Baross Gábor-telepen, itt nőtt fel, itt alapított családot. Az építész végzettségű Imre bácsi több mint ezer házat és még számos középületet tervezett a környéken, egész életét az itt élő közösség szolgálatának szentelte. Újjászervezte és megalapította a Baross Gábor Telepi Polgári Kört, amelynek a XVI. utca 22. szám alatti székháza már tavaly decembertől a Pelikán Imre Közösségi Ház nevet viseli.


Imre bácsi több könyvet is írt lakóhelyéről, Bayer Árpáddal közösen jegyzik a Baross Gábor-telep története a kezdetektől Budapesthez csatolásáig című kiadványt, de neki köszönhetjük a polgári kör történetét megörökítő írást, a Donát-hegyi emlékhelyet bemutató kötetet és a Baross Gábor-telepi Jézus Szíve Templom című könyvet is. Sikerült elérnie, hogy saját tervei alapján szobrot állítsanak a település névadójának, Baross Gábornak a Dózsa György út alján. Pelikán Imre az emlékhelyek létrehozásán és megőrzésén dolgozott fáradhatatlan. Baross Gábor-telep centenáriuma alkalmából emléktáblát készíttetett – az alapító családok nevének feltüntetésével – a templom falára, amit évente megkoszorúznak, a millennium évében a kerületben egyedülálló emlékhelyet készíttetett a Donát-hegyen (az itt lévő XIX. századi emlékoszlopot ugyancsak ő hozatta rendbe), 2001-ben az irányításával 1848-as és 1956-os emlékhelyet is kialakítottak a Donát-hegyen.

A Barossi Polgári Kör tagjai decemberi köszöntésen úgy fogalmaztak, el sem tudják mondani, mi mindent köszönhetnek Imre bácsinak. Válaszként akkor Pelikán Imre mondott köszönetet a családjának, munkatársainak és az önkormányzatnak. Szavai halála után is megszívlelendők, akár csak egész áldozatos élete példája.


„Nemcsak az én érdemem, amit elértünk, akár hiszik, akár nem: legalább 350 ember állt mindig mögöttem, amikor sikerre vittük közös ügyeinket. Ma is figyelemmel kísérem a polgári kör dolgait, igyekszem ötleteimmel is támogatni a munkát, örömmel tölt el minden, ami az itt élő közösség javát szolgálja.”

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.