EUR: 324,55 Ft
CHF: 281,83 Ft
2018. június 24., vasárnap
Iván

Egyéb I.kerület

Polgár Judit: Szeretnék minél többet átadni az elkövetkező nemzedékeknek

Polgár Judit lassan másfél évtizede választotta otthonául az I. kerületet. Az időközben visszavonult nemzetközi sakknagymester most egy kicsit több időt tud tölteni családjával, kihasználva lakókörnyezetük sétára alkalmas helyeit is. Gyakran látogatja a gellérthegyi Vuk játszóteret is, amelyet szakmai programja alapján sakkosítottak.

Kibővített gellérthegyi Vuk játszótér átadás Polgár Judit nemzetközi sakknagymester

Polgár Judit a gellérthegyi Vuk játszótér sakkfiguráinak átadási ünnepségén

– Férjemmel, Gusztávval 2001 óta élünk itt. Gyermekeink már ide születtek. Nagyon szeretjük ezt a környéket, mivel sok zöld vesz körül minket. Hatalmas sétákat szoktunk tenni, mindig szívesen megyünk ki a Vuk játszótérre is, amelyet a Sakkpalota oktatási programom alapján sakkosítottak és dekoráltak. Ahogy látom, gyerekek és családok nagy örömmel használják is a sakktáblát és a bábokat. Amikor át kell mennem a pesti oldalra, mindig nagyon jó érzés a hidakon való átkelés közben megcsodálni azt a fantasztikus, egyedülálló látványt, amit Budapest belvárosa nyújt.


Amióta visszavonult a versenyzéstől, Polgár Judit több időt tud tölteni két gyerekével is.

– Hanna és Olivér minden héten sakkozik ugyan, de a versenyzés nem különösebben vonzó számukra. Magát a játékot viszont kedvelik, és ez a fontos. Mióta visszavonultam, többet vagyok velük, de még így is elég sokat kell utazgatnom, ezúttal azonban már nem olyan hosszú időkre, hetekre, mint korábban. Természetesen változott az életem, a novemberi csapat Európa-bajnokság, amelyen először vezettem kapitányként a férfi válogatottat, azért újra felidézte a versenyeken töltött időket. Hatalmas élmény volt számomra, hogy új szerepkörben is éremmel tudtam hazatérni egy világversenyről!


Ami pedig a jövőt illeti, a nemzetközi sakknagymester, a férfiválogatott kapitánya úgy tervezi, folytatja azt a munkát, amelyet az alapítványával néhány éve elkezdett.

– Szeretnék minél többet átadni az elkövetkező nemzedékeknek abból, amit az elmúlt évtizedekben világelsőként megtapasztaltam. Dolgozom tovább a nagy sikerű Világsakkfesztivál szervezésén, és a Nemzeti Alaptantervbe bekerült Sakkpalota Pedagógiai Programom is új fázisba lépett azzal, hogy 2015-ben megkapta a Legjobb Európai Tananyagnak járó BELMA díjat a frankfurti könyvvásáron.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.