2018. január 21., vasárnap
Ágnes

Külföld

Putyin nagyinterjút adott Oroszország szíriai szerepéről

Vlagyimir Putyin orosz elnök védelmébe vette országa szíriai légicsapásait a Bild német lap keddi számában. A lapnak Szocsiban nyilatkozva Bassár el-Aszad szíriai vezetőt továbbra is a közel-keleti ország törvényes elnökének tartja, akinek azonban alkotmányreformot kell végrehajtania. Putyin nem zárta ki, hogy adott esetben menedéket nyújtson a szíriai elnöknek.

Putyin hazugságnak nevezte az interjúban azokat a vádakat, amelyek szerint az orosz légierő gépei Szíriában Bassár el-Aszad mérsékelt ellenfeleit is támadják. Az állítólagos videofelvételek erről jóval azelőtt készültek, hogy az orosz légierő megkezdte volna szíriai bevetését” – szögezte le Putyin. Hozzátette: ezt be is tudjuk bizonyítani, de bírálóink erről nem akarnak tudomást venni.


Az orosz légierő tavaly szeptember vége óta támogatja a damaszkuszi kormány hadseregét.

Putyin hangoztatta, hogy a harci gépek az Iszlám Állam terrorszervezetet és a vele szövetséges csoportokat veszik célba.


Szíriai aktivisták és az Egyesült Államok ebben kételkedik.

A polgárháború számos civil áldozatára emlékeztetve Putyin elismerte, hogy Bassár el-Aszad elnök sokat hibázott a konfliktus során.

Oroszország a damaszkuszi vezetés egyik legközelebbi partnere. Putyin hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szíriai elnök támogatása nem jelentheti azt, hogy minden a régiben maradhat. Alkotmányreformot kell végrehajtani, majd ki kell írni az előre hozott elnökválasztást.

Oroszország nem törekszik szuperhatalmi szerepre, az túl drága és szükségtelen lenne – hangoztatta Putyin azzal kapcsolatban, hogy országa Szíriában és a térségben fontos rendező erő lett. Putyin ugyanakkor elutasította a regionális hatalom fogalmát is, arra emlékeztetve, hogy hazája a világ legnagyobb kiterjedésű országa. Oroszország részben Európában terül el, a Jeges-tengeren Kanadával határos, keleten pedig Japánnal és az Egyesült Államokkal szomszédos. “Aki mégis le akarja becsülni Oroszország jelentőségét a világon, az csak magát és országát akarja felnagyítani. Ez hiba” – mondta.

Barack Obama amerikai elnök nemrég úgy értékelte, hogy Oroszország ma már csak egy regionális hatalom. Putyin az interjúban hangsúlyozta, hogy nem vette komolyan Obama szavait, közvetve cáfolva azt a feltételezést, hogy zokon vette a megjegyzést.

Az orosz elnök úgy ítélte meg, hogy Aszad nem a saját népe ellen harcol, hanem azok ellen, akik fegyverrel törnek a kormányra. Ha eközben a polgári lakosság is szenved, az nem a szíriai elnök hibája mondta Vlagyimír Putyin. Megjegyezte, hogy Aszad támogatásával Oroszország a regionális biztonságot óvja. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden a régiben maradhat, módosítani kell az alkotmányt, majd elnökválasztást kell tartani – tette hozzá. “Nem akarjuk, hogy Szíria úgy végezze, mint Irak vagy Líbia” – húzta alá az orosz elnök. Putyin nem zárta ki, hogy Oroszország esetleg politikai menedéket nyújtson Aszadnak, de ez a kérdés szavai szerint még túl korai, az idő még nem érett meg rá.

De persze jóval nehezebb volt Edward Snowdennek menedéket nyújtani, mint Aszad esetében lenne – mondta Putyin a lapnak.

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) korábbi szerződéses munkatársa két évvel ezelőtt leleplezte a kémszolgálat titkos adatgyűjtési gyakorlatát.

Az orosz elnök az atlanti szövetségről szólva kijelentette, hogy Oroszország kész együttműködni a NATO-val, ok és alkalom lenne is rá elég. Hozzátette: de ez olyan, mint a valós életben, a boldog szerelem az, amelyet viszonoznak. Na persze kérem, ha nem akarnak velünk együttműködni, hát akkor nem.

Putyin jelezte, hogy kész ismét részt venni a világ legfejlettebb iparú országait tömörítő G8 csoport találkozóin, mert azok – mint fogalmazott – mindent egybevéve nagyon hasznosak voltak, s mindig jó az, ha megismerik az eltérő véleményeket és meghallgatják Oroszországot.

Tavaly a Krím félsziget bekebelezése után felfüggesztették Oroszország részvételét a csoportban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.