EUR: 307,73 Ft
CHF: 282,37 Ft
2017. május 30., kedd
Janka, Zsanett

Külföld

Rengeteg fegyvert akartak felvinni az amerikai repülőjáratokra

Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (TSA) legfrissebb jelentése szerint tavaly rekordszámú, 2212 lőfegyvert koboztak el utasoktól az amerikai repülőtereken. Az utasok a kézipoggyászukban vagy a ruhájuk alatt őrizték a fegyvereket, amelyek nyolcvan százaléka csőre volt töltve.

A TSA csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentése szerint összesen 224 repülőtéren, naponta átlagosan hat lőfegyverre bukkantak az utasoknál. A legtöbb fegyvert a texasi Dallas-Fort Worth repülőtéren kellett elkobozni, szám szerint százhúszat, a georgiai Atlantában pedig százhat kézifegyvert vettek el a biztonságiak. Ugyancsak nagy volt a “fegyverforgalom” az arizonai Phoenixben, a texasi Houstonban és a coloradói Denverben is. Egyedül június 4-én – az Egyesült Államok nemzeti ünnepének a napján – tizennyolc tűzfegyvert találtak az amerikai reptereken, szerte az országban. A New Yorkban lévő La Guardia légikikötőben például egy 94 éves férfi az övére erősített tokban, csőre töltött, 38-as kaliberű revolverrel akart felszállni, a texasi San Antonióban pedig szintén egy férfi akart farzsebébe csúsztatott revolverrel átjutni a biztonsági ellenőrzésen.

A kézifegyverek és más lőfegyverek mellett kézigránátokat, füstbombákat, késeket, bozótvágókat is el kellett kobozniuk a biztonságiaknak, akiknek egyúttal szemfüleseknek is kell lenniük. A kaliforniai Sonoma repülőterén ugyanis például szendvicsbe rejtettek egy csaknem húsz centiméteres kést, a virginiai Newport Newsban pedig képes üdvözlőlapok közé csúsztatva találtak borotvákat.

A közlekedésbiztonsági hatóság szerint az amerikaiak tíz év óta folyamatosan egyre több fegyvert vinnének fel a repülőjáratokra. 2005-ben például még csak 660 fegyver akadt fenn a biztonsági ellenőrzésen. Lisa Farbstein, a TSA szóvivője úgy nyilatkozott: az emberek rendszerint azzal próbálnak magyarázkodni, hogy véletlenül “a táskában felejtették” a kézifegyvereiket.

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Ablakzsiráf

    A nap képe: Ablakzsiráf

    Félelmet nem ismerve, egy pálcikára tűzött banánnal etetett egy zsiráfot egy thaiföldi kislány. A Bangkok peremén található ablakok nélküli Safari World vadasparkban szinte bárki átélhet hasonló kalandot több tucatnyi állat társaságában, hiszen a park különlegessége, hogy a látogató teljes testközelből ismerkedhet meg több száz különféle állattal.

  • Hazatért a csavargó nyuszi

    Hazatért a csavargó nyuszi

    Egy kislány elejtette szeretett plüssnyusziját Sydneiben az egyik menetrend szerint közlekedő vonat kocsijában, miközben szülei a babakocsit igyekeztek minél hamarabb leemelni a szerelvényről Wynyard megállónál.