EUR: 304,72 Ft
CHF: 272,93 Ft
2017. július 27., csütörtök
Olga, Liliána

Külföld

Schengen mely országai állították vissza a határellenőrzést?

Az Európát sújtó menekültválság miatt a 26 tagállamból álló schengeni övezet több országa a határellenőrzés visszaállítása mellett döntött.

Az Európai Unión belüli szabad mozgást biztosító schengeni egyezmény értelmében erre azonban csak ideiglenesen és a közrend vagy a belső biztonság komoly fenyegetettsége esetén van lehetőségük. Az EU belügyminiszterei hétfőn Amszterdamban azért ülnek össze, hogy tanácskozzanak a határellenőrzés esetleges folytatásáról, amelyet sajtóértesülések szerint többek között Ausztria, Németország, Svédország és Dánia is szorgalmaz.

A schengeni zóna országai kötelesek tájékoztatni a többi tagot és az Európai Bizottságot is, amennyiben a területükre való szabad beutazás korlátozásáról határoznak. Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény ezután megvizsgálja, hogy indokolt-e ez az intézkedés, amely jelenleg hat schengeni országban van érvényben.

AUSZTRIA szeptember 16. óta felügyeli ismét határait, különös hangsúlyt fektetve a Szlovéniával közös szakaszra. Az ellenőrzést február 15-ig hosszabbították meg.

NÉMETORSZÁG szeptember 13-án állította vissza a határellenőrzést, a hatóságok elsősorban a német-osztrák szakaszra összpontosítanak. Az intézkedés hatályát többször meghosszabbították, legutóbb február 13-ig.

SVÉDORSZÁG november 12. óta ellenőrzi ismét határait, elsősorban a déli és nyugati kikötőit, valamint a dán fővárost, Koppenhágát Malmővel összekötő Öresund hidat. A kényszerintézkedést február 8-ig tervezik érvényben tartani.

FRANCIAORSZÁG a november 13-i párizsi merényletsorozatra válaszul állította vissza a határellenőrzést, amely február 26-ig biztosan fennmarad.

NORVÉGIA november 26. óta felügyeli ismét határait, a tervek szerint február 14-ig.

DÁNIA január 4-én vezette be a területére lépők ellenőrzését, amelyet február 3-ig szándékozik folytatni.

MÁLTA, MAGYARORSZÁG és SZLOVÉNIA tavaly egy időre szintén visszaállította a schengeni határokon a beutazók ellenőrzését, Magyarország kerítést is épített Szerbiával közös határán.

Kapcsolódó Cikkek

 • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

 • 2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  Diana, az amazonok hercegnője karácsonyi ajándékot hoz a közönségnek 2019-ben: a Warner Bros. filmstúdió bejelentette, hogy a Wonder Woman folytatása két és fél év múlva debütál a mozikban – számolt be róla a Deadline.

 • Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó nem fogadja el “az uniós hivatalnokok semmiféle zsarolását”, különösen ha nem tényeken alapszik – jelentette ki az Európai Bizottság bejelentéseire reagálva szerdán Rafal Bochenek, a lengyel kormány szóvivője.