EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 28., vasárnap
Emil, Csanád

Egyéb I.kerület

Sebő és 68

Természetesen koncerttel és táncházzal ünnepli 68. születésnapját Sebő Ferenc. A Kossuth-díjas Nemzet Művésze népzenész lakóhelyén játszik zenésztársaival.

Sebő Ferenc a Sebő Együttes vezetője

Sebő Ferenc a hatvannyolcat is koncerttel ünnepli

A hatvannyolc éves Sebő Ferenc első dalait 1968-ban írta. Ez az év igencsak eseménydús volt: az európai diákmozgalmak, az új gazdasági mechanizmus, a prágai tavasz, a csehszlovákiai bevonulás, merénylet Martin Luther King és Robert F. Kennedy ellen. George Harrison megírta a While My Guitar Gently Weeps-t, Stanley Kubrick leforgatta a 2001: Űrodüsszeiát, Illésék taroltak a táncdalfesztiválon az Amikor én még kissrác voltam dallal. Mexikó olimpiát rendezett, Richard Nixon győzött az elnökválasztáson. Tavasszal lezuhant Jurij Gagarin, karácsonykor pedig az Apollo−8 megkerülte a Holdat. Sebő Feritől, a magyar táncházmozgalom 68 éves atyjától azt is megtudtuk, miről szólt számára a 68-as év.

– A mi történetünk szempontjából a legfontosabb mégiscsak az aquincumi nemzetközi ásatótábor volt, ahol Halmos Béla barátom és én, mint építészhallgatók, alulmaradtunk a külföldi diákokkal szemben: míg az esti tábortüzek mellett a lengyelek, szerbek, németek, bolgárok igen sok szép népdalt énekeltek, mi ketten mindössze néhány József Attila-vers megzenésítését tudtuk felmutatni. Valahogy le akartuk mosni ezt a szégyenfoltot, és végső soron ez vezetett el – a népdaltanulástól a széki zene felderítésén át – a táncházmozgalomig.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

  • Tisztább lett a tér

    Tisztább lett a tér

    Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.