EUR: 311,34 Ft
CHF: 259,59 Ft
2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb I.kerület

Sebő és 68

Természetesen koncerttel és táncházzal ünnepli 68. születésnapját Sebő Ferenc. A Kossuth-díjas Nemzet Művésze népzenész lakóhelyén játszik zenésztársaival.

Sebő Ferenc a Sebő Együttes vezetője

Sebő Ferenc a hatvannyolcat is koncerttel ünnepli

A hatvannyolc éves Sebő Ferenc első dalait 1968-ban írta. Ez az év igencsak eseménydús volt: az európai diákmozgalmak, az új gazdasági mechanizmus, a prágai tavasz, a csehszlovákiai bevonulás, merénylet Martin Luther King és Robert F. Kennedy ellen. George Harrison megírta a While My Guitar Gently Weeps-t, Stanley Kubrick leforgatta a 2001: Űrodüsszeiát, Illésék taroltak a táncdalfesztiválon az Amikor én még kissrác voltam dallal. Mexikó olimpiát rendezett, Richard Nixon győzött az elnökválasztáson. Tavasszal lezuhant Jurij Gagarin, karácsonykor pedig az Apollo−8 megkerülte a Holdat. Sebő Feritől, a magyar táncházmozgalom 68 éves atyjától azt is megtudtuk, miről szólt számára a 68-as év.


– A mi történetünk szempontjából a legfontosabb mégiscsak az aquincumi nemzetközi ásatótábor volt, ahol Halmos Béla barátom és én, mint építészhallgatók, alulmaradtunk a külföldi diákokkal szemben: míg az esti tábortüzek mellett a lengyelek, szerbek, németek, bolgárok igen sok szép népdalt énekeltek, mi ketten mindössze néhány József Attila-vers megzenésítését tudtuk felmutatni. Valahogy le akartuk mosni ezt a szégyenfoltot, és végső soron ez vezetett el – a népdaltanulástól a széki zene felderítésén át – a táncházmozgalomig.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.