2018. január 19., péntek
Sára, Márió

Egyéb XVI.kerület

Sikeres természetvédelmi akció a Naplás-tó területén

Szutyányi Áko teknőstani gyorstalpalót tartott kollégánknak( Fotó: Sáfár Tibor )

Ősszel a Lokál is részt vett egy akcióban. Szutyányi Ákos akkor teknőstani gyorstalpalót is tartott kolléganőnknek( Fotó: Sáfár Tibor )

A vártnál is nagyobb sikerrel zárult a Naplás-tó helyi jelentőségű természetvédelmi területén a tájidegen teknősök eltávolítására indított akció, amelynek az volt a célja, hogy megvédjék a tóban élő mocsári teknősöket, az egyetlen Magyarországon őshonos teknősfajt – közölte a Főpolgármesteri Hivatal
Kommunikációs Igazgatósága.

Budapest egyik legértékesebb természetvédelmi területén a múlt év májusában kezdte el a tájidegen teknősfajok eltávolítását a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, az akció megvalósításához a XVI. kerületi önkormányzat nyújtott anyagi támogatást.


Kora őszig az úgynevezett napozócsapdákkal 68 ékszerteknőst sikerült kifogni, legtöbbjük sárga és vörös fülű ékszerteknős volt, de akadt közöttük mississippi tarajos teknős, hieroglifás ékszerteknős, díszes ékszerteknős és kínai csíkos teknős is. A legnagyobb „fogás” egy 2,8 kilogrammos, hieroglifás ékszerteknős volt. Az állatokat – rövid karanténidőszak után – a Fővárosi Állat- és Növénykert fogadta be.

A vélhetően jó szándékból a tóba engedett, megunt ékszerteknősök azért jelentettek természetvédelmi problémát, mert kiszorítják természetes élőhelyükről az őshonos és védett mocsári teknősöket. Az adott élőhelyen lévő táplálékmennyiség ugyanis nagyobb állományt nem feltétlenül képes eltartani, a mocsári teknősöket a nem honos, agresszívebb fajok zavarják.

A természetvédelmi akció idén is folytatódik. A természetvédelmi szakemberek felhívják a lakosság figyelmét, hogy természeti értékeink védelme érdekében a megunt díszállatokat ne természetes élőhelyeken engedjék szabadon!

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.