2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb XVI.kerület

Sikeres természetvédelmi akció a Naplás-tó területén

Szutyányi Áko teknőstani gyorstalpalót tartott kollégánknak( Fotó: Sáfár Tibor )

Ősszel a Lokál is részt vett egy akcióban. Szutyányi Ákos akkor teknőstani gyorstalpalót is tartott kolléganőnknek( Fotó: Sáfár Tibor )

A vártnál is nagyobb sikerrel zárult a Naplás-tó helyi jelentőségű természetvédelmi területén a tájidegen teknősök eltávolítására indított akció, amelynek az volt a célja, hogy megvédjék a tóban élő mocsári teknősöket, az egyetlen Magyarországon őshonos teknősfajt – közölte a Főpolgármesteri Hivatal
Kommunikációs Igazgatósága.

Budapest egyik legértékesebb természetvédelmi területén a múlt év májusában kezdte el a tájidegen teknősfajok eltávolítását a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, az akció megvalósításához a XVI. kerületi önkormányzat nyújtott anyagi támogatást.


Kora őszig az úgynevezett napozócsapdákkal 68 ékszerteknőst sikerült kifogni, legtöbbjük sárga és vörös fülű ékszerteknős volt, de akadt közöttük mississippi tarajos teknős, hieroglifás ékszerteknős, díszes ékszerteknős és kínai csíkos teknős is. A legnagyobb „fogás” egy 2,8 kilogrammos, hieroglifás ékszerteknős volt. Az állatokat – rövid karanténidőszak után – a Fővárosi Állat- és Növénykert fogadta be.

A vélhetően jó szándékból a tóba engedett, megunt ékszerteknősök azért jelentettek természetvédelmi problémát, mert kiszorítják természetes élőhelyükről az őshonos és védett mocsári teknősöket. Az adott élőhelyen lévő táplálékmennyiség ugyanis nagyobb állományt nem feltétlenül képes eltartani, a mocsári teknősöket a nem honos, agresszívebb fajok zavarják.

A természetvédelmi akció idén is folytatódik. A természetvédelmi szakemberek felhívják a lakosság figyelmét, hogy természeti értékeink védelme érdekében a megunt díszállatokat ne természetes élőhelyeken engedjék szabadon!

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.