EUR: 308,16 Ft
CHF: 281,69 Ft
2017. május 25., csütörtök
Orbán

Egyéb XVI.kerület

Sikeres természetvédelmi akció a Naplás-tó területén

Szutyányi Áko teknőstani gyorstalpalót tartott kollégánknak( Fotó: Sáfár Tibor )

Ősszel a Lokál is részt vett egy akcióban. Szutyányi Ákos akkor teknőstani gyorstalpalót is tartott kolléganőnknek( Fotó: Sáfár Tibor )

A vártnál is nagyobb sikerrel zárult a Naplás-tó helyi jelentőségű természetvédelmi területén a tájidegen teknősök eltávolítására indított akció, amelynek az volt a célja, hogy megvédjék a tóban élő mocsári teknősöket, az egyetlen Magyarországon őshonos teknősfajt – közölte a Főpolgármesteri Hivatal
Kommunikációs Igazgatósága.

Budapest egyik legértékesebb természetvédelmi területén a múlt év májusában kezdte el a tájidegen teknősfajok eltávolítását a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, az akció megvalósításához a XVI. kerületi önkormányzat nyújtott anyagi támogatást.

Kora őszig az úgynevezett napozócsapdákkal 68 ékszerteknőst sikerült kifogni, legtöbbjük sárga és vörös fülű ékszerteknős volt, de akadt közöttük mississippi tarajos teknős, hieroglifás ékszerteknős, díszes ékszerteknős és kínai csíkos teknős is. A legnagyobb „fogás” egy 2,8 kilogrammos, hieroglifás ékszerteknős volt. Az állatokat – rövid karanténidőszak után – a Fővárosi Állat- és Növénykert fogadta be.

A vélhetően jó szándékból a tóba engedett, megunt ékszerteknősök azért jelentettek természetvédelmi problémát, mert kiszorítják természetes élőhelyükről az őshonos és védett mocsári teknősöket. Az adott élőhelyen lévő táplálékmennyiség ugyanis nagyobb állományt nem feltétlenül képes eltartani, a mocsári teknősöket a nem honos, agresszívebb fajok zavarják.

A természetvédelmi akció idén is folytatódik. A természetvédelmi szakemberek felhívják a lakosság figyelmét, hogy természeti értékeink védelme érdekében a megunt díszállatokat ne természetes élőhelyeken engedjék szabadon!

Kapcsolódó Cikkek

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.

 • Akaba történelmet írt

  Akaba történelmet írt

  A hétéves Akaba múlt vasárnapi sikerével történelmet írt a Millenniumi Díj harmadszori megnyerésével a Kincsem Parkban.

 • Harmincadszor tekerték körbe Érdet

  Harmincadszor tekerték körbe Érdet

  A harmincadik Érd Körbe városkerülő kerékpáros túra rajtjára ismét megtelt a Főtér, hogy családias hangulatban körbekerékpározzák a várost a megszokott 10, 30 és 60 kilométeres távokon.