EUR: 304,70 Ft
CHF: 273,03 Ft
2017. július 27., csütörtök
Olga, Liliána

Egyéb I.kerület XIV.kerület

Start előtti vita a Vár- és Múzeumnegyedről

A Budai Várnegyedben tervezett átalakításokat és a Liget Projekt terveit, a főváros két kiemelt kulturális beruházását vitatták meg az Örökség Kultúrpolitikai Intézet szimpóziumán a Várkert Bazár cukrászdájában.

Budai vár és múzeumi negyed – nagy kulturális beruházások a nemzet fővárosában   dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekttel kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos,   dr. Krähling János, egyetemi docens, a Budapesti Műszaki Egyetem Építészettörténeti és Műemléki tanszékének tanszékvezetője,   L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára,   dr. Schneller István, a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kar Településépítészeti tanszékének egyetemi tanára. ( Fotó: Sáfár Tibor)

Dr. Krähling János, dr. Baán László, L. Simon László és dr. Schneller István ütköztette a véleményét a két nagy projekt megvalósításáról

Az élénk vita mellett lezajlott megbeszélésen L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a kulturális negyedek kialakítása a város és a lakók érdeke, nem pedig felülről, őket megkerülve hozott kormányzati döntés. Dr. Schneller István, a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kar Településépítészeti Tanszékének egyetemi tanára erre a Hauszmann Bizottság munkája kapcsán érzett kételyeinek adott hangot.

– Azokat az erőforrásokat, amelyeket ennek a két negyedeknek a kialakítására fordítanak, a belvárosban nagy területen szétterítve sokkal jobban lehetne hasznosítani – fejtette ki a főváros egykori főépítésze, aki azt is sérelmezte, hogy a tervek annak ellenére fognak megvalósulni, hogy nem áll mögöttük teljes szakértői egyetértés.

– Az a lényeg, hogy a szakma nagy része és a nyilvánosság mögöttünk álljon – reagált erre L. Simon László.

Baán László, a Liget Budapest projekttel kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos kifejtette: nem a mostani vezetés, hanem a 150 évvel ezelőtti döntött arról, hogy a Városliget egy zöldövezetbe ágyazott intézményi terület lesz.

– A cirkusz, a műjégpálya, az állatkert, Vajdahunyad vára a XIX–XX. század óta ott van a liget közepén – jelezte a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. A Budapesti Műszaki Egyetem Építészettörténeti és Műemléki Tanszékének vezetője, dr. Krähling János a Vár felújítása és átszervezése kapcsán ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy a múlt szab irányt a tervek megvalósításában.

– Ez a két nagy beruházás együtt kiváló lehetőséget nyújt rá, hogy egy modern tengely mentén korszakonként mutassuk be Buda és Pest, a főváros és hazánk gazdag kultúrtörténeti és építészeti örökségét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Éljenek a csepeliek!

  Éljenek a csepeliek!

  Együtt bulizott a család minden tagja Csepel Napján az Edda Művek koncertjén. A fiatalok az első sorban csápoltak a Szent Imre téren, a legkisebbeket pedig a nyakukba vették a szülők, hogy jobban lássanak.

 • „Tizennégy karátos est” Olt Tamással

  „Tizennégy karátos est” Olt Tamással

  A Nemzeti Színház művészei közül az előző évadban ő szerepelt a legtöbb előadásban, teátrumunkban nemrég rendezte a nagysikerű Ájlávjút, láthattuk a nézőcsúcsot döntő Kincsem című filmben, ráadásként néhány napon belül apukaként debütál Olt Tamás, aki a VIDOR Fesztiválon és az új évadban rendezőként is színre lép.

 • Több mint egymilliárd forint kutatásokra

  Több mint egymilliárd forint kutatásokra

  A Debreceni Egyetem 41 kutatója és posztdoktora nyert összesen több mint egymilliárd forintot meghaladó támogatást a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal felfedező kutatásokat ösztönző programjaiban.