EUR: 310,23 Ft
CHF: 258,72 Ft
2018. április 19., csütörtök
Emma

Egyéb I.kerület XIV.kerület

Start előtti vita a Vár- és Múzeumnegyedről

A Budai Várnegyedben tervezett átalakításokat és a Liget Projekt terveit, a főváros két kiemelt kulturális beruházását vitatták meg az Örökség Kultúrpolitikai Intézet szimpóziumán a Várkert Bazár cukrászdájában.

Budai vár és múzeumi negyed – nagy kulturális beruházások a nemzet fővárosában   dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekttel kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos,   dr. Krähling János, egyetemi docens, a Budapesti Műszaki Egyetem Építészettörténeti és Műemléki tanszékének tanszékvezetője,   L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára,   dr. Schneller István, a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kar Településépítészeti tanszékének egyetemi tanára. ( Fotó: Sáfár Tibor)

Dr. Krähling János, dr. Baán László, L. Simon László és dr. Schneller István ütköztette a véleményét a két nagy projekt megvalósításáról

Az élénk vita mellett lezajlott megbeszélésen L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a kulturális negyedek kialakítása a város és a lakók érdeke, nem pedig felülről, őket megkerülve hozott kormányzati döntés. Dr. Schneller István, a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kar Településépítészeti Tanszékének egyetemi tanára erre a Hauszmann Bizottság munkája kapcsán érzett kételyeinek adott hangot.


– Azokat az erőforrásokat, amelyeket ennek a két negyedeknek a kialakítására fordítanak, a belvárosban nagy területen szétterítve sokkal jobban lehetne hasznosítani – fejtette ki a főváros egykori főépítésze, aki azt is sérelmezte, hogy a tervek annak ellenére fognak megvalósulni, hogy nem áll mögöttük teljes szakértői egyetértés.

– Az a lényeg, hogy a szakma nagy része és a nyilvánosság mögöttünk álljon – reagált erre L. Simon László.


Baán László, a Liget Budapest projekttel kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos kifejtette: nem a mostani vezetés, hanem a 150 évvel ezelőtti döntött arról, hogy a Városliget egy zöldövezetbe ágyazott intézményi terület lesz.

– A cirkusz, a műjégpálya, az állatkert, Vajdahunyad vára a XIX–XX. század óta ott van a liget közepén – jelezte a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. A Budapesti Műszaki Egyetem Építészettörténeti és Műemléki Tanszékének vezetője, dr. Krähling János a Vár felújítása és átszervezése kapcsán ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy a múlt szab irányt a tervek megvalósításában.

– Ez a két nagy beruházás együtt kiváló lehetőséget nyújt rá, hogy egy modern tengely mentén korszakonként mutassuk be Buda és Pest, a főváros és hazánk gazdag kultúrtörténeti és építészeti örökségét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.