EUR: 308,44 Ft
CHF: 287,98 Ft
2017. március 23., csütörtök
Emőke

Külföld

Súlyos nukleáris csapás a két Korea közötti kapcsolatra

“Súlyos csapást” jelent a két Korea közötti közeledésre és az áhított békefolyamatra a Phenjan által állítólag végrehajtott kísérleti hidrogénbomba-robbantás – mondta egy Észak-Korea-szakértő a dpa német hírügynökségnek szerdán.

A német Hartmut Koschyk – aki a kormányzó CDU bajor testvérpártja, a CSU képviselője – úgy látja: Észak-Korea lépéséhez hozzájárulhatott, hogy az ország fiatal vezetőjének, Kim Dzsong Unnak egyelőre nem elég szilárd a hatalmi bázisa, és még bizonyítania kell a hadseregnek.

Az észak-koreai állami média szerdán azt közölte, hogy az ország sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával.

A szakértő szerint az észak-koreai diktátor a nukleáris kísérlettel a nemzetközi közösség, mindenekelőtt az Egyesült Államok figyelmét akarta magára vonni, illetve ki akarja csikarni, hogy a Washingtonnal való közvetlen tárgyalások elérhető közelségbe kerüljenek.

Az Észak-Koreát gyakran felkereső és Phenjannal intenzív kapcsolatokat ápoló Koschyk azonban úgy látja, hogy Kim Dzsong Un “felülértékeli pozícióját”.

Gyaníthatóan ezúttal Kína is keményebben fog reagálni, egyebek közt a Dél-Koreával fenntartott jó politikai és gazdasági kapcsolatokra tekintettel – tette hozzá.

A német szakértő szerint a phenjani vezetés lépése ahhoz fog vezetni, hogy Németország és az Európai Unió is feladja Észak-Korea felé nyitó politikáját, és teljes mértékben csatlakozni fog a nemzetközi közösség kemény szankciókban testet öltő reakciójához.

Észak-Korea magatartása az ottani rezsim szempontjából stratégiailag racionálisnak tűnik, mert az atomfegyver birtoklása az ország “politikai túlélését” szolgálná – értékelte az állítólagos hidrogénbomba-robbantást a TVN24 lengyel hírtelevíziónak nyilatkozó Edward Halizak, a Varsói Egyetem professzora.

“Egy tekintélyelvű, kiszámíthatatlan rendszerről van szó, amely kockázatos lépéseket tehet, beleértve a nukleáris fegyverek közvetlen alkalmazását is” – mondta.

Halizak véleménye szerint a nemzetközi közösség csak az Irán esetében is bevált szankciók és tárgyalások együttes alkalmazása révén tudna gátat vetni a fejlemények kiéleződésének.

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/ekspert-pjongjang-z-bronia-nuklearna-moze-stabilizowac-region,608430.html

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Nagyképű Maradona

    A nap képe: Nagyképű Maradona

    Egy hatalmas tűzfalon csodálhatják Diego Maradona képmását az olaszok. Az egykori argentin labdarúgócsillagot ábrázoló falfestményt Nápoly egyik bérházára készítette el Jorit Agoch olasz művész.

  • Naponta 800 kisgyerek hal meg a szennyezett víz miatt

    Naponta 800 kisgyerek hal meg a szennyezett víz miatt

    Tegnap volt a víz világnapja, amelyet 1993 óta március 22-én tartanak. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.