EUR: 309,57 Ft
CHF: 288,51 Ft
2017. január 20., péntek
Fábián, Sebestyén

Sport

Súlyosbítani akarják Blatter és Platini büntetését

Zürich, 2015. május 29.
Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke, Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke és Jerome Valcke FIFA-főtitkár a FIFA tisztújító kongresszusán Zürichben 2015. május 29-én. A FIFA ezen a napon választ új elnököt, Blatter egyetlen kihívója, Ali bin al-Husszein. (MTI/EPA/Walter Bieri)

Az egyformán nyolc évre eltiltott Joseph Blatter és Michel Platini büntetésének súlyosbításáért fellebbez a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) etikai bizottságának vizsgálati kamarája.

A FIFA-elnök Blattert és az európai szövetséget (UEFA) vezető Platinit a FIFA független etikai bizottsága decemberben azért tiltotta el nyolc évre a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, mert utóbbi kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet elmondása szerint tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál.

Az etikai bizottság a büntetés indoklásában “összeférhetetlenséget” és “hűtlen kezelést” említett, s jelezte: a 2011-es kifizetésnek “semmilyen jogalapja nem volt”. Az ügyben a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki Blattert, de a játékosként háromszoros aranylabdás Platinival szemben is nyomoz a svájci államügyészség.

A FIFA ügyészei kedden bejelentették, hogy az etikai bizottság vizsgálati kamarája súlyosbításért a szövetség fellebbviteli testületéhez fordul, mert túlságosan enyhének tartja a büntetést. November 23-án Platini ügyvédje kiszivárogtatta, hogy a kamara örökös eltiltás kiszabását kérte a két sportvezetőre. Thibaud d’Ales akkor úgy fogalmazott, hogy az indítványozott eltiltás mértéktelenül nagy, azt semmi nem támasztja alá a vizsgálati anyagban.

Blatter és Platini már az ítélet kihirdetése után jelezte, hogy fellebbezni fog. Szándékukkal először nekik is a FIFA fellebbviteli bizottságához kell fordulniuk, csak ezután következhet a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS).

A 79 éves Blatter 1998 óta vezeti a FIFA-t, a 60 esztendős Platini pedig – aki a FIFA alelnöke is egyben – 2007 óta az UEFA-t. Utóbbi számított egészen októberi eltiltásáig az idén február 26-án esedékes FIFA-elnökválasztás esélyesének, de szerdán bejelentette, hogy lemond indulási szándékáról.

Blatter számára azért fontos, hogy február 26. előtt megszülessen a fellebbviteli testület döntése, mert szeretne részt venni a tisztújító kongresszuson, amelyen megválasztják az utódját. Platini a többi között azért is akarja tisztázni magát, hogy megtarthassa az UEFA-elnöki tisztségét.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek