2018. január 19., péntek
Sára, Márió

Egyéb II.kerület XXII.kerület

Számon tartva ragyogtak régen és most is

A kommunizmus idején meghurcolt, bebörtönzött, illetve mártírhalált halt katolikus papok és apácák tárgyi emlékeiből nyílt kiállítás a nagytétényi Cziffra Házban. A Számontartva című, az egyházüldözés 50 áldozatáról megemlékező tárlatot három civil, a II. kerületben élő Prevozné Balogh Irén és a budafoki Tikovits ikrek: Ernő és Frigyes hozta tető alá. A különleges vándorkiállítás február 10-ig látható a Cziffrában, de a szervezők bárhova elviszik, ahová hívják.

Számontartva Vitkovits ikrek22

Tikovits Ernő és Frigyes a Számon-tartva kiállításon

Számontartva Prvozné22

Prevozné Balogh Irén apácák által a börtönben kenyérbélből és csontból készített rózsafüzéreket mutatja

Számontartva közönség22

A vándorkiállítás a fiatalokat is megérintette

Számontartva Garbóciék22

A Cziffra házbeli tárlatot Garbóci László budafoki helytörténész és tanárnő lánya, Betti is megnézte

Prevozné Balogh Irén eredetileg a szovjet fogolytáborokat megjárt pap nagybátyjának kívánt emléket állítani a Számontartva című könyvvel. Ennek kapcsán ismerte meg a Tikovits ikreket, akik hasonló sorsú papok és szerzetes nővérek személyes tárgyait gyűjtötték össze.


– Előkerült Pista bátyám misézőládája is, ami a csodával határos, hogy hogyan tudta sértetlenül megőrizni és hazahozni a szibériai fogságból, miközben mindenétől megfosztották. Ernővel és Frigyessel elkezdtük kutatni a többi áldozat életét és személyes holmijait is. Mára közel 50 katolikus pap és apáca megrázó börtönemlékét tudjuk egy-egy tárggyal megmutatni. A kiállítást anyagi támogatás nélkül rendezzük, a híre szájról szájra terjed, és hozzák az emberek a régóta féltve őrzött tárgyakat – számolt be Prevozné Balogh Irén, aki negyven éve él a II. kerületben és lakóhelye iránt is elkötelezetten dolgozik. A kiállítást megtekintette Fodor Péter is, aki gimnazista korától ismerte Balogh István atyát, illetve ahogy akkor hívni lehetett: Pista bácsit.

– Balogh István gönci plébános, keresztapám, a második világháborúban tábori lelkész volt. Megjárta Szibériát, 1951-ben engedték haza, majd két évig vendégeskedett az ÁVO börtöneiben.


Ez a kiállítást az ő és más hitvalló papok és apácák hősiességét mutatja meg, az öregeket emlékeztetve, a fiataloknak pedig felhívja a figyelmét múltunk eme sötét oldalára, és benne a minden gonoszság ellenére is helytálló, ragyogó csillagokra.

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.