EUR: 307,22 Ft
CHF: 282,06 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Egyéb II.kerület XXII.kerület

Számon tartva ragyogtak régen és most is

A kommunizmus idején meghurcolt, bebörtönzött, illetve mártírhalált halt katolikus papok és apácák tárgyi emlékeiből nyílt kiállítás a nagytétényi Cziffra Házban. A Számontartva című, az egyházüldözés 50 áldozatáról megemlékező tárlatot három civil, a II. kerületben élő Prevozné Balogh Irén és a budafoki Tikovits ikrek: Ernő és Frigyes hozta tető alá. A különleges vándorkiállítás február 10-ig látható a Cziffrában, de a szervezők bárhova elviszik, ahová hívják.

Számontartva Vitkovits ikrek22

Tikovits Ernő és Frigyes a Számon-tartva kiállításon

Számontartva Prvozné22

Prevozné Balogh Irén apácák által a börtönben kenyérbélből és csontból készített rózsafüzéreket mutatja

Számontartva közönség22

A vándorkiállítás a fiatalokat is megérintette

Számontartva Garbóciék22

A Cziffra házbeli tárlatot Garbóci László budafoki helytörténész és tanárnő lánya, Betti is megnézte

Prevozné Balogh Irén eredetileg a szovjet fogolytáborokat megjárt pap nagybátyjának kívánt emléket állítani a Számontartva című könyvvel. Ennek kapcsán ismerte meg a Tikovits ikreket, akik hasonló sorsú papok és szerzetes nővérek személyes tárgyait gyűjtötték össze.

– Előkerült Pista bátyám misézőládája is, ami a csodával határos, hogy hogyan tudta sértetlenül megőrizni és hazahozni a szibériai fogságból, miközben mindenétől megfosztották. Ernővel és Frigyessel elkezdtük kutatni a többi áldozat életét és személyes holmijait is. Mára közel 50 katolikus pap és apáca megrázó börtönemlékét tudjuk egy-egy tárggyal megmutatni. A kiállítást anyagi támogatás nélkül rendezzük, a híre szájról szájra terjed, és hozzák az emberek a régóta féltve őrzött tárgyakat – számolt be Prevozné Balogh Irén, aki negyven éve él a II. kerületben és lakóhelye iránt is elkötelezetten dolgozik. A kiállítást megtekintette Fodor Péter is, aki gimnazista korától ismerte Balogh István atyát, illetve ahogy akkor hívni lehetett: Pista bácsit.

– Balogh István gönci plébános, keresztapám, a második világháborúban tábori lelkész volt. Megjárta Szibériát, 1951-ben engedték haza, majd két évig vendégeskedett az ÁVO börtöneiben.

Ez a kiállítást az ő és más hitvalló papok és apácák hősiességét mutatja meg, az öregeket emlékeztetve, a fiataloknak pedig felhívja a figyelmét múltunk eme sötét oldalára, és benne a minden gonoszság ellenére is helytálló, ragyogó csillagokra.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.