EUR: 311,34 Ft
CHF: 265,04 Ft
2018. március 20., kedd
Klaudia,

Külföld

Szaúd-Arábia megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal

Szaúd-Arábia megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal, miután a szunnita királyság teheráni nagykövetségét tüntetők támadták meg a hétvégén – jelentette be Abdel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter egy vasárnapi rijádi sajtótájékoztatón.

Irán diplomáciai és egyéb képviseleteinek 48 órájuk van arra, hogy elhagyják Szaúd-Arábiát – mondta a szaúdi diplomácia vezetője, és hozzáfűzte: Rijád nem engedi meg, hogy Irán aláássa a szunnita királyság biztonságát.


Dzsubeir úgy fogalmazott, hogy a teheráni szaúdi nagykövetség elleni támadás illeszkedik Irán korábban, más külföldi nagykövetségek ellen elkövetett támadásainak sorába, illetve az Iráni Iszlám Köztársaságnak a térséget destabilizáló politikájába, amelynek során terrorista sejteket épít ki Szaúd-Arábiában.

“A királyság ezen tények fényében kihirdeti a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Iránnal és kéri a nagykövetség, a konzulátusok és más ezekhez köthető irodák diplomáciai személyzetének távozását 48 órán belül. A nagykövetet már bekérették, hogy tájékoztassa őket” – mondta a szaúdi külügyminiszter.


Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője, John Kirby a bejelentésre reagálva közölte, Washington álláspontja szerint “a diplomáciai kapcsolatok és a közvetlen párbeszéd nélkülözhetetlen a nézeteltérések megoldásában”, ezért továbbra is “arra fogja sürgetni a térségbeli vezetőket, hogy tegyenek egyértelmű lépéseket a feszültségek csillapítása érdekében”.

Időközben a hétvégén megtámadott szaúdi nagykövetség diplomáciai személyzetét kimentették Iránból, és Dubajban szállítoták, ahonnan később folytatni fogják útjukat Szaúd-Arábiába – jelentette az al-Arabíja szaúdi hírtelevízió.

Az iráni külügyminiszter-helyettes a Fars hírügynökség beszámolója szerint úgy nyilatkozott, hogy egy szaúdi diplomatának sem esett bántódása, Rijád pedig a diplomáciai kapcsolatok megszakításával “nem kendőzheti azon hibáját, hogy kivégezte” Nimr al-Nimr befolyásos síita főpapot.

A két rivális ország viszonya azután romlott meg drámai mértékben, hogy Szaúd-Arábiában szombaton terrorizmus vádjával – több tucat másik ember mellett – kivégezték a síita főpapot is, akinek lefejezése hatalmas felháborodást váltott ki számos országban, Irán, Libanon és Irak síita vallási és politikai vezetői bosszúval fenyegettek. Felháborodott tüntetők pedig a nap folyamán megtámadták a szunnita királyság teheráni nagykövetségét.

Vasárnap viszont mind Teherán, mind Rijád jelezte, kész útját állni a konfliktus terjedésének. Mind Mohamad Dzsavad Zarif iráni, mind Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter hangsúlyozta, hogy nem akarják kiterjeszteni a konfliktust.

Kapcsolódó Cikkek

  • Trump nekimegy a kábítószereknek

    Trump nekimegy a kábítószereknek

    Donald Trump amerikai elnök New Hampshire-ben hétfőn előterjesztette kormányzata elképzeléseit az opiát tartalmú kábítószerek és gyógyszerek okozta válság leküzdésére.

  • A migránsok miatt nő a bűnözés

    A migránsok miatt nő a bűnözés

    Új kutatás publikált a napokban a Századvég, amely felmérése szerint a magyarok többsége arra számít, hogy egyre több olyan erőszakos bűncselekményre lehet számítani 2018-ban Európában, amelynek hátterében a migráció áll.