2018. január 21., vasárnap
Ágnes

Egyéb VIII.kerület

Szebb környezetben, egyre többen étkezhetnek a józsefvárosi népkonyhán

Józsefváros önkormányzata kiemelt feladatának tekinti a nehéz helyzetben élőkről való gondoskodást. A rendszeres támogatások és a karácsony alkalmából kiosztott ajándékok mellett most újabb lépést tesznek a rászorulókért: kibővítik a népkonyhát és több kerületinek juttatnak meleg ételt egész évben.

Népkonyha, ételosztás, hajléktalan (Fotó: Keresztesi Balázs)


(Fotó: Keresztesi Balázs)

Tavaly naponta 320 józsefvárosi lakos étkezett a kerületi népkonyhán, és 600-an vették igénybe a szociális étkeztetés lehetőségét házhoz szállítással. A szociális étkeztetés jelenleg három formában vehető igénybe kerületünkben: házhoz szállítással, napi ellátás keretében − ami a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központon keresztül érhető el −, valamint a Magdolna utca 43. szám alatti népkonyha szolgáltatásai által. Nyáron úgy döntött Józsefváros önkormányzatának képviselő-testülete, hogy növelik a népkonyhán kiadott ételek számát, hogy még több emberről gondoskodhassanak. Év eleje óta már 350 fő étkezik a Magdolna utcai intézményben, az ezzel járó hárommillió forintos évi többletköltséget az önkormányzat biztosítja saját erőből és központi finanszírozással.


Hajléktalan, étel (Fotó: Máté Krisztián)

(Fotó: Máté Krisztián)

A döntés értelmében a népkonyha meg is újul, a jelenlegi 35 négyzetméter alapterületű Magdolna utcai helyiség 104 négyzetméterre bővül, és több dolgozó segíti majd a kiszolgálást. Erre azért is van szükség, mert sokan azok közül, akik eddig házhoz vitették az ételt, ezentúl valószínűleg a népkonyhában, személyesen veszik majd át az adagjukat. Átvizsgálják ugyanis a házhoz szállítás rendszerét, hogy a visszaéléseket kiszűrhessük, mert jelenleg olyanok is igénybe veszik, akiknek életkora és egészségi állapota ezt nem indokolja. Az ellátottak köréből ők sem kerülnek ki, csak ezentúl a népkonyhán vehetik át ebédjüket.

Kapcsolódó Cikkek