EUR: 307,34 Ft
CHF: 282,01 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Külföld

Szlovénia is útját állja a migránsoknak

A szlovén kormány csütörtökön úgy döntött, hogy ezentúl csak azokat az illegális bevándorlókat engedi be az országba, akik Ausztriában vagy Németországban akarnak menedéket kérni. Hasonló döntést hozott Macedónia is.

Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter sajtótájékoztatóján közölte, hogy az összes többi migránstól megtagadják a beutazást, és egyben megszigorítják a határellenőrzést is. Az intézkedés csütörtöktől lépett életbe.

Szlovénia és Macedónia ezzel követte Szerbia és Horvátország példáját, amelyek az osztrák intézkedésre hasonló lépéssel válaszoltak. Ausztria szerdától csak azokat a menekülteket engedi be területére, akik Ausztriában vagy Németországban akarnak menedékjogot kérni, emellett azonban felső határt is megszabott a befogadható menedékkérőkre.

A görög-macedón határon tartózkodó újságírók beszámolói szerint Macedónia csütörtök reggel megnyitotta az Idomeni és Gyevgyelija közötti átkelőt. Előző nap körülbelül 600 migráns ragadt a két határátkelő között, mert egyelőre tisztázatlan okok miatt a macedón hatóságok megtagadták tőlük a belépést.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint gyakorlatilag létrejött a macedón-bolgár védvonal azáltal, hogy Macedónia meghozta a döntését a határőrizet szigorítására, és Bulgária jelentős hosszban épített, illetve épít kerítést déli határán.

A magyar diplomácia vezetője szerint az európai vezetőktől az elmúlt hetekben, hónapokban minden nap lehetett olyan nyilatkozatokat hallani, amelyek szerint a migránsválság az Európai Unió történetének legnagyobb kihívása, és hogy ezt csak úgy lehet kezelni, ha megvédjük a kontinens küldő határait.

“Úgy látom, hogy ebben a tekintetben szánalmas kirakatpolitikát folytat az unió, mert a nyilatkozatok ellenére nemhogy aznap, de másnap sem történt semmi” – szögezte le a Szófiából az MTI-nek telefonon nyilatkozó miniszter.

A bevándorlók jelenlegi útvonalát figyelve a bevándorlási hullám megállításában jelenleg Bulgáriának és Macedóniának jut szerep. Amellett, hogy Bulgáriát fel kell venni a schengeni övezetbe, Macedóniával egy olyan megállapodást kell kötnie az Európai Uniónak, amelynek keretében utóbbi alapvetően pénzügyi és technikai támogatást biztosít az országnak a határvédelemre. Néhány ország már most is ad támogatást Macedóniának, köztük Magyarország, amely mintegy 30 rendőrt vezényelt oda – emlékeztetett a külügyminiszter.

Németország nemzeti szinten megteremti a menekültáradat csökkenésének előfeltételeit, de ezt közös európai stratégiával kell kiegészíteni – jelentette ki a német külügyminiszter. Frank-Walter Steinmeier a migrációs válsággal kapcsolatban egyaránt fontosnak mondta a menekültek elosztási mechanizmusát, valamint a külső európai határok védelmét.

Európának a menekültáradat hatékony megfékezése érdekében az eddiginél néhány milliárd euróval több pénzt kell a Szíriával szomszédos országok rendelkezésére bocsátania a háborús menekültek ellátásához – hangoztatta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a svájci Davosban zajló Világgazdasági Fórumon.

Nemcsak Dániában és Svájcban használhatják fel a hatóságok a menedékkérők pénzét és vagyontárgyait az ellátásuk finanszírozására, hanem Németországban is. A német jogszabályok szerint a menedékkérőknek először fel kell élniük jövedelmüket és vagyonukat, és csak akkor igényelhetnek segítséget, ha már mindenük elfogyott – idézte a Bild című lap Aydan Özoguzt, a kormány bevándorlási, menekültügyi és társadalmi integrációért felelős államminiszterét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Kérdéses, hogy a New York-i CEU hogyan tud Magyarországon a felsőoktatási tanulmányokkal kapcsolatban dokumentumokat kiállítani akkor, amikor azt Philadelphiában akkreditálták, és alapító okiratában a budapesti egyetem címe szerepel, az amerikai metropoliszra pedig csak hivatkoznak – teszi fel a kérdést a Magyar Idők.

 • Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Moszkvában őrizetbe vették az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet négy tagját, akik merényletekre készültek az orosz főváros közlekedési hálózatának objektumai ellen – közölte csütörtökön a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

 • Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy orosz újságírót egy szibériai kisvárosban, a helyi hatóságok csütörtöki közlése szerint az illetőt munkájával kapcsolatban ölhették meg, de egyelőre nem tudják, hogy milyen indítékkal.