EUR: 309,29 Ft
CHF: 288,62 Ft
2017. március 30., csütörtök
Zalán

Egyéb XIV.kerület

Tőlünk indult Zsigmond Vilmos

Budapest, 2016. január 3. Életének 86. évében elhunyt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr. A felvétel 2015. április 7-én készült a Danubius Hotel Gellért kávézójában. MTI Fotó: Kovács Tamás


Életének 86. évében elhunyt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr
MTI Fotó: Kovács Tamás

Kevesen tudják, hogy a nemrég elhunyt világhírű, Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos a zuglói filmgyárból indult. 1955-ben a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán Illés György tanítványaként végzett operatőrként.

– Apám értelmiségi volt, anyámnak volt egy kocsmája, amit akkoriban nem néztek jó szemmel. A filmgyárból nagyon sokan kimehettek Bécsbe, kivéve engem, mert én „nem voltam megbízható” – mesélte egy tíz esztendővel ezelőtti interjúban Cseke Vanda újságírónak. – Mivel nem voltam jó káder, még Csehszlovákiába sem engedtek ki. Pedig eszem ágában sem volt kint maradni, filmművészetet tanultam és nagyon jól éreztem magam a főiskolán. Sok minden érdekelt, szerettem volna világot látni, de nem engedtek. Aztán jött ’56, rengeteget filmeztünk, és a filmgyárban egyszer csak megkérdezték, ki akarja kivinni a felvételeket Nyugatra. Akkoriban a filmgyárral szemben, egy Lumumba (ma Róna) utcai kis cselédszobában laktam. Állandóan kitörték az ablakokat, fáztam. Nem volt vesztenivalóm, jelentkeztem, és végül hárman mentünk.

1956 novemberében – táskájában csaknem tízezer méternyi filmfelvétellel – elhagyta Magyarországot. Ezek a felvételek bejárták a világsajtót, Zsigmond Vilmos pedig képes volt kitűnni az amerikai mezőnyből. Évekig önkéntes száműzetésben élt, ’56 emlékével. Az Oscar-díjas művészt 1996-ban mestere, Illés György hívta haza először. Itthon ellátogatott a filmgyárba, ahol mindenki örömmel fogadta. Ezután sokáig évente egyszer-kétszer hazajárt.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Európa kulturális központja lehet Debrecen

  Európa kulturális központja lehet Debrecen

  A közgyűlés frakcióvezetői közös nyilatkozat aláírásával erősítették meg, hogy teljes egyetértéssel indul a kulturális fővárosi címért folyó pályázaton Debrecen.

 • Túrával kezdték a tavaszt

  Túrával kezdték a tavaszt

  Kisgyermekes családok, fiatalok és nyugdíjasok egyaránt nekivágtak a budai hegyek zöldellő erdei útvonalainak a tavaszköszöntő…

 • Fatboy Slim a VOLT-on

  Fatboy Slim a VOLT-on

  A világ egyik legnagyobb múltú DJ-legendája visszatér a 25. Telekom VOLT Fesztiválon, június 26-án. Norman Cook, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, Fatboy Slim nevéhez olyan nagy slágerek fűződnek, mint a Praise You, a Rockafeller Skank vagy a Right Here, Right Now.