EUR: 311,37 Ft
CHF: 265,79 Ft
2018. március 22., csütörtök
Beáta, Izolda, Lea

Egyéb XIV.kerület

Tőlünk indult Zsigmond Vilmos

Budapest, 2016. január 3. Életének 86. évében elhunyt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr. A felvétel 2015. április 7-én készült a Danubius Hotel Gellért kávézójában. MTI Fotó: Kovács Tamás


Életének 86. évében elhunyt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr
MTI Fotó: Kovács Tamás

Kevesen tudják, hogy a nemrég elhunyt világhírű, Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos a zuglói filmgyárból indult. 1955-ben a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán Illés György tanítványaként végzett operatőrként.

– Apám értelmiségi volt, anyámnak volt egy kocsmája, amit akkoriban nem néztek jó szemmel. A filmgyárból nagyon sokan kimehettek Bécsbe, kivéve engem, mert én „nem voltam megbízható” – mesélte egy tíz esztendővel ezelőtti interjúban Cseke Vanda újságírónak. – Mivel nem voltam jó káder, még Csehszlovákiába sem engedtek ki. Pedig eszem ágában sem volt kint maradni, filmművészetet tanultam és nagyon jól éreztem magam a főiskolán. Sok minden érdekelt, szerettem volna világot látni, de nem engedtek. Aztán jött ’56, rengeteget filmeztünk, és a filmgyárban egyszer csak megkérdezték, ki akarja kivinni a felvételeket Nyugatra. Akkoriban a filmgyárral szemben, egy Lumumba (ma Róna) utcai kis cselédszobában laktam. Állandóan kitörték az ablakokat, fáztam. Nem volt vesztenivalóm, jelentkeztem, és végül hárman mentünk.


1956 novemberében – táskájában csaknem tízezer méternyi filmfelvétellel – elhagyta Magyarországot. Ezek a felvételek bejárták a világsajtót, Zsigmond Vilmos pedig képes volt kitűnni az amerikai mezőnyből. Évekig önkéntes száműzetésben élt, ’56 emlékével. Az Oscar-díjas művészt 1996-ban mestere, Illés György hívta haza először. Itthon ellátogatott a filmgyárba, ahol mindenki örömmel fogadta. Ezután sokáig évente egyszer-kétszer hazajárt.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.