EUR: 311,34 Ft
CHF: 259,59 Ft
2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb XVII.kerület

Tovább gyorsulunk!

Ismét fontos fejlesztéseknek lehettek tanúi a helyiek tavaly. Fókuszban az egészségügy, megkezdődött az orvosi rendelők felújítása, újabb iskolákat korszerűsítettek, befejeződött a csatornázás, utak épültek. Immár hat szabadtéri tornaparkban lehet javítani a kondíciót, kézzelfogható közelségbe került a Rákos-patak menti kerékpárút meghosszabbítása.

Rákosmente Önkormányzata hordógurítással egybekötött útavató ünnepséget rendezett (Fotó: Keresztesi Balázs)

Újévi, első lapszámunkban arra kértük Riz Levente polgármestert, összegezze a 2015-ben történteket. Több iskolán és egészségügyi intézményen végzett munkálatok is befejeződtek.


– 2015-ben a Balassi, a Kőrösi és a Czimra iskolák épületei újultak meg. Az orvosi rendelők közül többet korszerűsítettünk, az SZTK modernizációját is megkezdtük – kezdte Riz Levente. – Olyan épületekről beszélünk, amelyek harminc-negyven éve épültek, azóta nem történt felújítás, igazán rájuk fért a fejlesztés. A fenntartásuk is olcsóbb ezáltal, és csökkent a károsanyag-kibocsátásuk – foglalta össze a beruházások menetét a polgármester.

Kőrösi Általános iskola (Fotó: Máté Krisztián)

Ráfért a Kőrösire a változás (Fotó: Máté Krisztián)

– Sok utat rendbetettünk. Az egyik legrégebb óta hiányolt fejlesztés a Csabagyöngye utca felújítása. Busz jár arra, az aszfalt pedig kritikán aluli állapotban volt. A Rákoskert sugárút és a Kucorgó tér burkolatát is kicserélték. Százszázalékos lett Rákosmente csatornázottsága, az évtizedekig poros utcák végre szilárd, bitumenes felületet kaptak. Három kilométer hosszan építettünk kerületszerte járdákat, ezt idén még nagyobb erőkkel folytatjuk – összegzett Riz Levente.


A polgármester maga is sportol, szívügye a kerékpárút fejlesztése.

– A Rákos-patak teljes hosszán kialakítandó bicikliút régi vágyunk. Az érintett településekkel összefogtunk, a Fővárosi Önkormányzattal közösen nyújtunk be uniós pályázatot. Várjuk a kiírást a kormány részéről, a munka 2017-ben indulhat. A sportos, egészséges életmódot más módokon is népszerűsítjük: hat helyszínen alakítottunk ki kültéri fitneszparkokat. A közterületek korszerűsítése is folytatódik. 2016-ban megújul Rákoscsaba és Rákoskert egykori „faluközpontja”, végre megkaptuk az építési engedélyt, tavasszal startol a beruházás.

Peremkerületként Rákosmente egyik legnagyobb gondja a tömegközlekedés javítása. Sokan emlékezhetnek még, hogy legalább egy óra alatt lehetett eljutni akár csak az Örs vezér terére is, ami ma már fél óra alatt is teljesíthető.

– 2016-ban Akadémia-újtelepről egy új buszjárat indul majd az Örsre. Az expresszjáratokat sűrítik Rákoscsaba, Rákoskert és Rákoshegy irányából. Már tavaly óta járnak ráhordó midibuszok a vasútállomásokra, most, hogy elkészült a csatornázás, a legkeletibb rákoscsabai területről is hamarosan beindul a járat.

A kertvárosi jelleg erősítésére nagy hangsúlyt fektet a városrész vezetősége. Lombzsákok kiosztásával, faültetési programmal, tizennégy új kutyafuttatóval, a kutyapiszokgyűjtő-edények megduplázásával igyekeznek zöldebbé tenni Rákosmentét, környezettudatos viselkedésre ösztönözni a helyieket.

Mikor lesz sportcsarnok?

Szükség van egy sportcsarnokra, ezt többször is kijelentették már.

– A növekvő gyerekszám miatt évről évre több osztályt kell indítani az iskolákban, a kötelező napi testnevelésórákat egyre nehezebben lehet megoldani. A kerületi sportkluboknak is szükségük lenne rá. Színvonalas kulturális programok, szalagavatók, vásárok, konferenciák is helyet kapnak majd az épületben. Jogerős építési engedéllyel rendelkezünk, készen vannak a kiviteli tervek. Az ígéretnek megfelelően a kormánynak kell még rábólintania. Várjuk a döntést – avatott be a részletekbe a polgármester.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.